SAAB News: Jonas Fröberg om Muller och Lofalk

Han är helt klart min favoritjournalist från midnattsolens land. Jonas Fröberg har varit med Saab mycket länge. Han bevittnade försäljningen av GM till Spyker på nära håll och skrev en bok om den. Han följde och kommenterade Muller-era, återuppbyggnad och konkurs. I sin kolumn ”Perspektiven” i Svenska Dagbladet tar Fröberg upp frågan om hur Muller och Lofalk kan bli fiender.

Om du frågar en av dem om den verkliga händelsen under det senaste året får du helt olika versioner. En är inte smartare, enligt Fröbergs artikel, för att han inte skriver något vi inte redan vet. Men vi börjar förstå, för att han summerar det.

Orsaken till att båda parter misslyckas ligger i Kina, sade artikeln. Men låt oss läsa vad Fröberg säger. I början av september skrev Fröberg, Saab hade inga pengar utan ett kontrakt med Lotus Youngman och Pang Da. Kineserna ville betala 54-miljard i Saab 2.2 för en XNUMX%. Enligt Muller överenskommits detta med GM, även när det gäller tekniklicenser. Tvivelaktigt, om det verkligen var välsignat på högsta punkten.

Sedan kom rekonstruktionen och den punkt där allt började gå hemskt fel. För att slutföra rekonstruktionen ska Lotus-Youngman 70 betala miljoner dollar till Saab för delar av PhoeniX-plattformen. Men det fanns inga pengar, för Youngman kunde inte övertyga NDRC. Tekniköverföringen till Kina var myndigheten för liten, fonderna saknades. Dessutom kom, så Fröberg, kulturella skillnader och kinesiska mod mot Muller. Saabs vd hade sparkat Youngman ute på våren, även om kontrakten hade kommit långt och sökt efter en annan kinesisk partner. (Vi minns katastrofen med Hawtai ...).

Veckorna gick, det fanns fortfarande inga pengar, och plötsligt hände allt snabbt. Lofalk tog initiativet - för hastigt, enligt Muller. Helt nödvändigt enligt Lofalk.

I snabb följd exploderade två bomber. Plötsligt var Geely intresserad av Saab, och Lofalk besökte finansdepartementet tillsammans med hudpanelägaren Li Shufu. Muller blev arg, vägrade, och Lofalk åkte till Peking för att lösa Youngmans problem med NDRC.

Bomb nummer två avfyrade Lotus Youngman och Pang Da. De ville ta 100% från SWAN till Saab, till en bråkdel av det ursprungliga priset. Muller slog tillbaka. För det skulle ha inneburit att han skulle förlora makten. Han skrev ett desperat brev till Rachel Pang varning att GM aldrig skulle acceptera denna affär.

Det visade sig att den svenska regeringen ville bli av med Muller. Lofalk borde förmedla. Lofalk vägrade. Då föreslogs att Youngman skulle köpa Saab på 100%. Under tiden var gapet mellan Lofalk och Muller flera miles djupt och dödade inte längre kattunge.

På 21. Oktober meddelade Lofalk att avbryta rekonstruktionen. Eftersom det fortfarande fanns inga pengar.

Det fanns nya maratonförhandlingar mellan Muller och Youngman. Under extremt tryck gick allt smidigt över scenen och på 30. I oktober kunde en synligt lättad Guy Lofalk presentera en 100% -försäljning till kineserna framför domstolen i Vänersborg.

Förhållandet mellan de två var extremt dåligt vid den tiden. Muller höll sin professionella fasad upprätt, men vem ville ha, kunde han se sprickorna. Eftersom Muller inte var glad över att förlora företaget till Youngman och Pang Da.

GM vägrade affären. Muller sa att det var Lofalk misstag. Lofalk sa att även Mullers tillvägagångssätt var fel, skulle GM inte ha accepterat sin första lösning. På 7. December Lofalk frågade efter hans ersättare och efter flera dramar slutade historien i konkurs.

På tisdag träffades båda motståndarna i domstol. De uppmärksammade inte varandra.

Lofalk har tjänat 10 miljoner kronor på Saab. Frågan är om det var värt det, frågar Jonas Fröberg.

Obs!

Frågan kan verkligen ställas. Det är sant att inte Loflak, men dess advokatbyrå har tjänat 10-kronorna miljoner. Men priset är högt. Om GM verkligen har kommit överens om 54% -försäljningen, som Muller hävdar, kommer vi nog aldrig veta.

Till slut var det bara förlorare. Lofalk har tappat mycket rykte, en dröm sprider för Muller och de stora svårigheterna och efterverkningarna börjar bara. GM har tappat en OEM-kund, många tusen anställda har tappat sina jobb. Och kineserna förlorade pengar. Kanske ännu mer. Kanske chansen att köpa en traditionell europeisk tillverkare. Om administratörerna beslutar mot Kina har Peking spelat för högt. Vi får veta mer om några veckor.

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om “SAAB News: Jonas Fröberg om Muller och Lofalk"

  • Hela historien sedan förvärvet av Muller är genomskinlig av många subtiliteter. Geundproblem var att det ekonomiska taket alltid var för tunt för att kunna överleva misstag eller problem. Fröberg har säkert skrivit en bra artikel, men hela historien, förmodligen även den tid som Lofalk var på jobbet, skulle fylla en bok.

  • I slutändan visar det sig att saken SAAB for Muller men även för Lofalk några siffror har varit för stor.

    Men det visar också att den kinesiska sidan kanske redan har spelat för högt. Övertagandet av den traditionella tillverkaren SAAB kunde ha avslutats för månader sedan med modiga ansträngningar - nu borde de saknade GM-licenserna inte längre vara ett stort hinder.

    Så småningom har andra seriösa konkurrenter dykt upp på scenen för kineserna - kanske klassificeras de som mer tillförlitliga och därför mer lämpliga. Så det är fortfarande spännande.

Kommentarer är stängda.