SAAB News: 10 miljarder för produktionsstart

Låt oss sammanfatta denna dag kortfattat. Den som förväntade sig en av Victor Mullers berömda föreställningar idag var besviken. Muller lämnade tingshuset i Vänersborg före slutet av försöket vid sidan av ingången. En returbuss mot Lofalk, som förväntas av media, saknades. Men vi får se den tidigare verkställande direktören i domstol många gånger, det är säkert.

Förädlingen av det förflutna har just börjat och det kommer att ta lång tid. En tidsperiod för insolvens löptid ville idag veta ordförande Cecilia Tisell från Hans Bergqvist. Det kommer förmodligen att ta mycket lång tid, så hans svar. Inte ovanligt, för processen är väldigt omfattande och internationell. Även om försäljningen är klar kommer insolvensförfarandet att fortsätta tills de sista återstående filerna har behandlats.

Det fanns några intressanta detaljer att lära sig om courthouse i Vänersborg. Det finns leverantörer som Saab har kommit överens om en så kallad ”superprioritet” under återuppbyggnaden. Som regel är det företag som skulle drabbas särskilt hårt av en fullständig skuldförlust. Dessa företag, som sägs vara 74, kommer troligen att få 20 miljoner kronor. Resten, med icke prioriterade krav, försvinner tomhänt.

Vilket, givetvis, beror på försäljningsintäkterna som genereras för hela gruppen. Vissa i Sverige tror att det finns hopp om en liten andel, men det är inte säkert.

Det fanns också ett uttalande från Lotus Youngman idag. Advokaten av den kinesiska John Nylèn kommenterade inte det givna budet, utan på sina kunders planer. För produktionsstart kommer 10 att ge miljarder kronor och för att starta affärsplanen för Saab V2.0 borde det vara helt 20 miljarder.

Så John Nylèn är säker på att vi ska se en annan bilproduktion i Trollhättan. Guy Lofalk håller emot. Han berättade för varje pressman idag att han skulle finna det mycket osannolikt någonsin att se en produktion av nya Saabs i Stallbacka.

Mannen som borde veta, vem som kunde svara på våra frågor, är tyst. Hans Bergqvist är lika mystisk som någonsin. Inga detaljer tränger ut, inga namn nämns. Vad gör administratörerna med buden? Flera gånger frågades Bergqvist det idag.

“Vi utvärderar dem” - Vi utvärderar dem, sa han till pressen. I morgon håller Bergqvist sin rituella presskonferens. Forblir han mystisk eller släpper han katten ur väskan? Jag vågar inte förutspå. Vi får se.

Text: tom@saabblog.net

4 tankar om “SAAB News: 10 miljarder för produktionsstart"

 • .. glöm den här Lofalk. Enligt min mening hade han inte rätt anda från början. I slutändan visar detta också hans uttalande ovan. Detta kallas "trampa på".
  Saab upp!

 • blank

  Hans L. Bergqvist bör inse att de världsomspännande SAAB-anhängarna med rätta blir ganska otåliga och nu äntligen vill se "smör i fisken"!

  Det är välkänt att svenska thrillers dras på för evigt och den dagliga rutinen i Sverige sker lite långsammare än någon annanstans i världen (till och med upplevs flera gånger på semester i Sverige) - när det gäller SAAB bör dock en hälsosam tidsgräns nu överskridas. Bergqvist (med nästan 100 advokater för att hantera ärendet) hade nu uppenbarligen tillräckligt med tid för att fatta beslut. Uttrycket ”vi utvärderar dem” (vi utvärderar) spänner över spektrumet enormt! Det luktar bokstavligen dåligt att fler och fler pengar utnyttjas här - du ska inte försöka distrahera dig från din egen krångel med Mr. Lofalk - det blir pinsamt!

  • blank

   Det finns tröst: Danska detektivhistorier är ännu längre. Eftersom 20 konsekvenser av långa felaktiga efterträdare följde, och den korrekta introducerades endast i det sista avsnittet.

   Påminner det oss om ett verkligt förfarande?

 • blank

  ritual presskonferens är väl sagt 🙂 imho katten stannar i väskan.

Kommentarer är stängda.