SAAB News: Anteckningar från Vänersborg och var är BMW-motorerna

I Vänersborg handlade idag om Saabs förflutna. Det var en lång session. Längre än väntat. Den tidigare ledningen var tvungen att fastställa korrektheten av förteckningen över skulder. Det faktum att installationen fortfarande inte är helt komplett beror på procedurens storlek. Administratörerna hade upptäckt både nya konton med krediter på flera hundra tusen kronor samt nya skulder.

Processen är internationell och därför är det regeln att fakta upprepade gånger tillhandahålls. I princip bekräftade Victor Muller också listans korrekthet. Han klagade på några saknade konton och fann att det kan finnas skadeståndskrav mot tredje part. Med det menade han - naturligtvis Guy Lofalk.

Alla andra ledamöter bekräftar, ibland med anteckningar, listorna. För fordringsägarna till Saab Tools AB ser det bra ut. Eftersom det finns ett överskott av egendom där, så att anspråk kan lösas. Förmodligen kommer överskottet att flöda till Reich debt administration, som är den föredragna borgenären.

Kjell Ac Bergström och Mats Fägerhäg deltog i domstol för Saab Powertrain AB. Kjell Ac Bergström tvivlar på Vicura AB: s anspråk mot Saab Powertrain AB. Vicura AB bildades efter separationen från GM och ägs av det statligt ägda Fourier Transform AB.

Det fanns intressanta detaljer i kanten av förfarandet.

Vissa Saabs borgenärer har skickat sina advokater till Vänersborg. Susanna Norelid är där för sin klient från München. Bayern är inte främst bekymrad över de cirka 25 miljoner kronorna de förlorade på Saab. Det handlar om motorerna som levererades för testning och vidareutveckling. Som en del av det avtalade partnerskapet fördes 54 motorer från Isar till Göta Älv. Saab-prototyper var på väg med BMW-motorer i Sverige och i slutet av detta år skulle den första Saab, efterträdaren till 9-3, rulla av monteringslinjen med BMW-teknik.

Det är inte bara ur vår synvinkel att det inte hände, det är mycket olyckligt. Kryddig är att motorerna - ahem - har försvunnit. Aggregaten listas inte i någon inventeringslista över administratörer. BMW vill ha motorerna tillbaka eftersom de inte bör falla i händerna på andra tillverkare.

BMW och därmed Susanna Norelid har också några frågor till Victor Muller. När kontraktet undertecknades lät det mycket positivt och löften gjordes som inte hölls. Nu vill hon prata med Muller och administratörerna. Kanske finns det en enkel förklaring av var motorerna är.

Kanske kommer det att bli mer imorgon, eftersom administratörens presskonferens kommer att äga rum på tisdag. Det kommer inte att bli tystare för Saab för tillfället. Uppdateringar följer.

Text: tom@saabblog.net

6 tankar om “SAAB News: Anteckningar från Vänersborg och var är BMW-motorerna"

 • BMW drar frivilligt hela bilar till Kina. Jag tror inte på allvar att motorn borde vara okänd där. Nästan hela den europeiska industrin känner på samma sätt. Vi behöver inte bli förvånade över officiella patent, särskilt inte om andra repliker av bilder etc. Vi har nu anlänt till Kina via Japan och Sydkorea. Så är tiden över årtiondena, alltid samma stickmönster ....

 • ... antar jag Holland. De är inbyggda i Spyker-bilarna ...

 • blank

  Äggäggägg
  Tja, var är motorerna egentligen på? Vem är möjligt på GM i USA?
  I Ruesselsheim nära Opel ,? Det är GM också
  Eller egentligen i Holland eller i Kina?
  ei alla trappings runt Saab är ja
  Alltid bättre för en super affärsbrott
  Jag skulle läsa i vädret.

 • blank

  Antagligen "glömdes" motorerna någonstans. Det säger sig självt att BMW vill ha tillbaka dem. Det vore dåligt om de föll i händerna på vissa kineser.

 • blank

  Hade inte Phoenix-prototypen också en BMW-enhet och visas denna eller några prototyper i inventeringslistan? Då behöver du inte konspirationsteorier för att förklara ...

 • blank

  Heieieieiei ... .. och allt detta kommer bara att vara den berömda toppen av isberget.
  Det kommer säkert att komma under de närmaste veckorna / månaderna eller till och med år på nytt och igen, något fantastiskt att tända.

  Kanske kommer en 9³ att dyka upp på begagnad bilmarknad med en tidigare okänd motor …….

Kommentarer är stängda.