SAAB News: Det dåliga antalet Trollhättan

Under ett år har vi skrivit om kriser, produktionsstopp, affärsavyttringar och hopp. Korten är nu i Vänersborg på bordet och siffrorna är en katastrof. Du kan inte glansa över ett sådant berggrund på bara två år.

Nettoskulden överstiger 1 miljard euro. Saab står i rubrikerna över hela världen idag, med negativ press, som man kunde förvänta sig. Även om katastrofen inte är över, åtminstone inte för några tidigare Saab-personligheter. Det kommer att vara tätt för en person eller en annan. Administratörerna kontrollerar olika transaktioner och vänner från Stockholm berättar om eventuell brottslig relevans.

Fastighetsaffären, där Victor Muller gav bort en stor del av fabriksfastigheterna för lite pengar, granskas igen. Det faktum att det finns medlemmar i fastighetskonsortiet som ansvarar för mutor i andra fall, det handlar om en ny stadion, måste svara i domstol gör det inte bättre. När det gäller Saab fastigheter har det sista ordet ännu inte sagt. Uttrycket "vändning" fanns i luften i eftermiddag. Fastighetsbranschen var ett av de största felaktiga besluten i Muller-era och kan åtminstone vara ett medelstort problem för den nya ägaren, sägs det i Sverige. Men korrigeringen arbetas med.

Ändå borde vi ha överlevt den värsta delen av media Gaus. Muller och Co. kommer att visas i domstol nästa måndag för att bekräfta ansvarsförklaringen. Vad som följer då för varje enskild person eller inte är osäker.

Oavsett vad som helst. Muller är förbi och SWAN eller Spyker är också. GM ändå. Vi borde fokusera på framtiden. Idag är sista dagen för att lämna in erbjudanden till koncernen. Stillan ligger vilan i Trollhättan. Igen. Men vi sakta ner crapsna av dåliga nyheter och vilda spekulationer. Vi har öronen pekade norrut. Förmodligen hör vi inte bindande nyheter till en vecka, eftersom administratörerna har skapat en bra brandvägg. Hittills håller hon sig tight. Men du vet aldrig.

Text: tom@saabblog.net

5 tankar om “SAAB News: Det dåliga antalet Trollhättan"

  • Dieter Wedel skulle för länge sedan ha gjort en (åtminstone) 6-delad ...

  • Allt detta är verkligen inte roligt - men du bör inte göra det stora misstaget och försöka skapa rykte för SAAB-bilar på en handfull dilettanter (eventuellt också brottslingar - måste fortfarande kontrolleras)!

    SAAB är inte Victor Muller eller Guy Lofalk. Det är inte alls uteslutande människor som bara ville utmärka sig och berika sig - tvärtom är de allra flesta chefer, ingenjörer och andra ledande anställda skurna från ett annat tyg än de få som har misslyckats.

    Toppplatserna bland misslyckandena går naturligtvis till ”cheferna” för det så kallade globala företaget GM med stor marginal - detta kan inte nämnas tillräckligt ofta!

  • Herr Muller kan då också lägga ner en täckt betalningskontroll för några miljoner euro ...

  • 2015 kommer den att köras som en flerdelsserie på söndagar på ZDF. ; (

  • Ren affärsbrott ... med ett lyckligt slut för SAAB, förhoppningsvis!

Kommentarer är stängda.