SAAB News: Saab och E85 och Saab i pressen

På torsdagen skrev jag en kort artikel om vår Saab 9-5 BioPower. På grund av de höga bränslepriserna får etaniet Saab varje dag attraktivitet. Våra vänner på Saabsunited hade samma idé och följde upp ett inlägg på E85. Sedan dess har många frågor kommit upp och få svar. Vilken Saab kan stå E85 och vilken inte? Frågan är lätt att svara från fabriken.

Saab 9-5 2.3t Vector Biopower, bakljus
Saab 9-5 2.3t Vector Biopower, bakljus

En Saab BioPower har olika bränsleledningar och en annan tank än en "normal" Saab. Programvaran för motorstyrning är utformad för drift med flera bränslen. E85 anses vara aggressiv jämfört med fossil energi. Saab Tuner Maptun erbjuder ett konverteringssats för vissa Saab 9-5 och 9-3 med Trionic 7. För Trionic 5 Saab, inklusive Saab 9000, och för Trionic 7 -modeller har SKR Performance ett konverteringserbjudande. Ett Trionic 5 -fordon blir sedan ett rent etanolfordon.

Vad som exakt ligger bakom konverteringssatserna, oavsett om linjer byts ut, borde man fråga. Eftersom etanol absorberar fukt över en lång livslängd, så att linjerna i BioPower Saab är tillverkade av rostfritt stål för att förhindra korrosion. Vissa Saab-förare har redan haft lång erfarenhet av att konvertera till flexi-bränsleoperation. Alexander från Blog SAABISM har inspirerat av artiklarna här och på Saabsunited, en Intervju gjord med en vän som lätt körde 40.000 kilometer med en konverterad Saab. Kanske ett litet beslut stöd.

För övrigt är E85 skattebefriad till slutet av 2015. Endast 15% -andelen av konventionellt bränsle är kraftigt beskattat, för etanol är det bara den vanliga mervärdesskatten. Eftersom priserna på fossila bränslen kommer att fortsätta öka på medellång sikt, kommer uppgraderingen till biobränslen vara ett frestande alternativ.

Om du letar efter en använd BioPower Saab har den bara ett litet urval. I Bamberg finns två av dem. Några nya Saab 9 3 Griffin BioPower finns i Kiel landade och kanske den sista chansen för en Griffin-modell.

I den tyska pressen visar Saab sällan upp de senaste dagarna. den AutoBild noterar kampen för Saab, men skriver inte vad vi inte redan vet. En chant på vår tillverkare finns på den nuvarande vintageautomarknaden.

Dödsannonsen "Stations of a crash landing" har 5 sidor och är förvånansvärt tendentiös. Eftersom redaktionen har en Saab 96 i sin flotta och chefredaktören var gäst i Trollhättan vid den senaste Saab-festivalen. Som bordsgranne på Innovatum njöt han av sin Köttbullar och Saab -atmosfär. Egentligen förväntar du dig mer Saab Spirit eller objektivitet, tack

Grundtanken i artikeln är att alla Saab sedan GM-inträde bara är för dyra Opels och läsaren misstänker att författaren redan har avslutat varumärket med introduktionen av tvåtaktsmotorn baserad på DKW-teknik. Jag var tvungen att läsa artikeln flera gånger för att inte uppfatta den negativa grundläggande tenorn som ett fel. Men även efter att ha läst det flera gånger - blir det inte bättre. Så bidraget kraschar slutligen för författaren. Som Saab-fan kan du lämna 3.20 € för tidningen som jag brukar gilla i fickan.

För GM fanns det alldeles för lite Opel i varje Saab, vilket fick amerikanerna att ge upp märket. Det var för mycket för motorpressen i Rüsselsheim, vilket i åratal hade resulterat i att varumärket var ”trasigt”. Synd. Konsekvenserna är kända.

Text: tom@saabblog.net

12 tankar om “SAAB News: Saab och E85 och Saab i pressen"

 • blank

  Hej E85 - förare,
  kör någon 9.3 V6 Aero (Hirsch med 275 PS) framgångsrikt med E85 ???

 • blank

  Jag måste ta ut den österrikiska Autorevue: I den nuvarande specialutgåvan finns det ett skrot om 520d Efficient Dynamics: ”... Vid första kontakten påminner du på något sätt om en äldre 200d Mercedes: tygsäten, en vinglig växling, bonanza effekt när du kör iväg, en rättvis en fyrcylindrig diesel, saker som verkade länge glömda ... "

  Så här beskriver de aktuella BMW-motortekniken. Det finns några fortfarande så dt. Premium kritiska röster.

 • blank

  Ja, Tom, jag brukar gärna läsa Oldtimer Markt som en vanlig. ”Dödsannonsen” (är det inte lite tidigt?) Passar inte alls standarden för denna tidning. Det är synd att en så dålig artikel handlar om SAAB, av alla saker. Resultat: Jag köpte inte tidningen av protest. -> Efterfrågan styr utbudet!

 • blank

  Hej,

  Så, har gjort mig nyfiken, så jag har skrivit till Maptun, med data från min Saab (tillverkningsdatum februari 85, motor B1999E, typ 235-9 5t SE, 2.3 PS) denna E170 historia. Enligt besvara en omvandling på E85 är möjlig, kostnaderna så om 4000 kronor (dvs ca 400 euro, plus eller minus, växelkurs etc.) tillhandahålla bränsleledningar, packningar, ventilstyrningar, etc. inga problem.

  Det låter väldigt frestande med bensinpriserna ... men sedan gjorde jag matematiken baserat på min loggbok, och efter intervjun som länkades av Tom här antog jag 85% extra konsumtion för E27 (något pessimistisk). Besparingarna ser inte så bra ut längre - omvandlat till de senaste tolv månaderna skulle jag ha sparat mellan 10 och 20 euro, eller alltid cirka 10% av kostnaderna för E5-tankningen. Även under de senaste månaderna februari och mars, med sina överdrivna bensinpriser, skulle bara 20 och 30 euro ha hoppat ut för mig.

  Så om du kör mycket är det verkligen en intressant sak (speciellt på långa resor) - inte nödvändigtvis för sällsynta förare, eftersom de absoluta besparingarna inte längre är så berusande. Förresten inkluderade jag inte omvägarna till bensinstationerna E85, det finns exakt tre av dem i Saarland. Jag väntar till april innan jag bestämmer mig.

  Förresten - Saab med E85 känns helt klart mer smidig, Maptun-programuppdateringen släpper 50 Nm mer vridmoment, så det är 18% för mig, och du kan säga.

 • blank

  ... kanske den gode mannen bara ska sitta i en Opel och sedan i Saab och om han inte märker någon skillnad, borde han sluta skriva om sådana saker.

 • blank

  De flesta människor känner sig bara bekväma i huden om de inte på något sätt sticker ut från mängden - detta kan också med säkerhet relateras till valet av bil.

  Jag föredrar människor (personligheter) som inte har något att göra med den allmänna "avvägningen" - om det betyder att ett bilmärke också är listat, till exempel SAAB, vars fordon har många fördelar jämfört med de så kallade konkurrenterna, är detta allt desto mer glädjande!

  Pressen som köptes av den tyska bilindustrin tas inte längre på allvar av mer och mer intelligenta samtida - verkligheten målar en annan bild, särskilt med avseende på den fantastiska tekniken hos vissa märken (se även dagens kommentar från Philmos).

 • blank

  Tja, den tyska bilindustrin betalar - öh, tar hand - den tyska pressen bättre ... 😉
  (Det fanns också ett trevligt inlägg om BMW och deras "ersättning för journalister" på tv)

  • blank

   Eftersom jag vet det måste jag säga att alla bilmagasiner har passerat. Under tiden även österrikaren märker jag ingen skillnad mellan automakerens prospekt och texterna i den tyska och österrikiska pressen.

   Jag anser att jag föredrar att spara pengar för sådana presstexter och sedan direkt titta på tillverkarnas webbplatser, informationsinnehållet är detsamma.

   Bara då och då attackerar Autobild ett varmt strykjärn, vilket får mig att hoppas igen: Liksom alla motorproblem med de tyska tillverkarna eller fördröjningstiderna.

   Bara jag saknade det en väsentlig indikation: Startstopp är en stor säkerhetsrisk, till exempel när man vänder med inkommande trafik. Om jag vill gå fort, men motorn måste börja och inte bara springa runt och svälja eller närma sig ett berg, samma problem.

   Vi är glada att vi kunde returnera en BMW 318d turné. Det är vansinnigt farligt att inte kunna lita på att bilen faktiskt ska köra iväg. Eller så väntar du för evigt och provocerar hornkonserter från folket bakom dig, allt du redan har sett. Men start-stopp jublas av pressen och bilar som lyckligtvis inte har devalverade ...

   • blank

    Inte alla framsteg är meningsfulla. Start / stopp Automtik är en mycket tvivelaktig sak som jag har märkt, även när kollegor i A3. Automatiken har ett eget liv och intervenerar alltid när det blir farligt. För minimal bränslebesparing ökar graden av fara. Men ger bara speciella punkter i bilprovins utvärderingsschema. I hur långt det verkliga livet kan orientera kan alla ta reda på sig själva. Det fungerar nära branschen.
    @ Tom
    Ditt välgörenhetsprojekt blir bättre och bättre. SAAB Leipzig finns också där. Bra sak, fortsätt!

 • blank

  Hej Tom,

  en dag inte i kvarteret och jag saknar dig! Först av allt tack för din ständiga rörelse och informera.

  För några år sedan gav jag mig det för att irritera mig om bilpressen, eftersom de alla har sina husdjur och de stora är bättre annonsörer än de små. Press är ojämn synonymt kommersiellt. Om du vill ha individualitet i vårt masssamhälle, ska du inte uniformera dig själv, du borde köra SAAB. Även med GM-delar är en SAAB något speciellt.

  • blank

   Det är precis vad jag känner. Igår var jag ganska nervös. Inget inlägg på min favoritblogg :-(. SAAB och bloggen är lika viktig som dagens espresso.
   Utan det fungerar inte!

 • blank

  Så med den överdrivna Opel är en saga, använder Saabs 70 till 83% egna delar, som har utarbetat eller presenterat Top Gear. När jag tittar på VW, var från Skoda till Audi, Lamborghini och Bentley alltid lika installerade, jämför Saabs med 100% Saab.

  Vad som är säkert med GM hos Saab är SID: er som ständigt producerar pixelfel

Kommentarer är stängda.