SAAB Intervju: Gerard Ratzmann från Saab Service Frankfurt

Förra veckan träffade jag Gerard Ratzmann. Han är verkställande direktör och grundare av Ratzmann Automobile GmbH, som verkar under namnet "Saab-Service-Frankfurt" i Frankfurt-Fechenheim. Gerard och jag är lika gamla och vi delar en passion för varumärket Trollhättan. Så vi är med dig och vi kommer att stanna hos dig.

Gerard Ratzmann, Saab Service Frankfurt
Gerard Ratzmann, Saab Service Frankfurt

Gerard Ratzmann har ett mycket gott rykte i Saab-världen och sägs ha Saab i hans blod. Nu har han en Saab-start i Frankfurt-Fechenheim. Min första fråga handlar om egenföretagande och modet att hitta ett nytt företag med fokus på Saab.

Tom: Gerard, precis i början, på ett konkret sätt. Vad sa din familj när det hörde om dina planer för egenföretagande? Tror du att du är galen?

Gerard: Min fru var riktigt glad, hon vet att Carl-Benz-Strasse är mitt första hem. Resten av min familj, jag har två söner - tvillingar - och en av dem går i min riktning är också där. Jag hade köpt en Saab till min fru med motorfel, och han var absolut där när den byggdes om. Familjen är bakom mig.

Tom: Gerard, det finns ett rykte om att du äger mer än en Saab privat. Hur många finns det?

Han skrattar och börjar räkna ...

Gerard: Fyra konvertibler ... hmm, igår tillkom en ny, ja det kommer att vara runt 13, 14.

Tom: okej. Hur kom du till Saab?

Gerard: Jag förväntade mig frågan! Jag har skruvat sedan jag var 8, min far hade redan en verkstad. Sedan fanns det en VW-verkstad tvärs över gatan, där jag lärde mig och arbetade för VW i några år. Min senare bästa man var anställd av Saab och skickade mig sedan till Saab. Där föll jag i händerna på Herr Hartung, som fortfarande är hos Saab ...

Jag har varit med Saab sedan 1989 och stannade med den tills idag.

Tom: Den senare bästa mannen ...?

Gerard: Den bästa mannen var faktiskt ett vittne för att jag träffade min fru vid Saab. Hon arbetade i delområdet.

Tom: Ett Saab-äktenskap?

Gerard: Kan du säga det? Det går i den här riktningen. Det är därför hon ligger bakom 100% och delar sin passion för Saab.

Tom: Säg vad är dina favorit Saabs? Vilken tycker du mest om?

Gerard: Alla, alla.

Tom: Verkligen alla?

Gerard: Du kan säga det. Det är alltid speciellt att sitta i en Saab-modell. Det spelar ingen roll om det är ett Saab 9-3 gods eller en klassisk Saab. Eller en Saab Cabriolet eller en aktuell 9-5. Jag tar mig tid, tittar på detaljerna, brytarna, beslagen, de Saab-specifika lösningarna. Varje Saab är speciell ...

Tom: Ska du jobba på det sättet på särskilt svåra problem? Du var chef för Saab Technik Kompetenz Center.

Gerard: Absolut. Jag tar min tid. Sätt mig i bilen och sätt mig själv i problemet. Börja från början, jag är en i bilen ... (skrattar).

Tom: Du sätter dig i bilen ..?

Gerard: Du kan säga att det låter ovanligt, jag vet. Ibland är det konstiga sätt. Men har alltid varit så ...

Tom: Då är du Saab ...

Gerard: I princip ja. Det finns bilder på Leslie Hunt i ämnet Saab. Han odödliggjorde mig i en. En skiftnyckel med mina initialer ...

Tom: Det säger mycket om ditt lidande för Saab. En ytterligare fråga, vad säger din känsla. Fortsätter den på saab

Gerard: Jag kan fortfarande se ljus ...

Tom: Mycket bra, jag också. Gerard, tack för intervjun.

Sedan går vi över gården och stoppar vid en Saab 9000. Jag har en teknisk fråga, vi pratar om 9000, vi öppnar dörrarna.

Tätningsremsan på bakdörrarna, säger Gerard Ratzman, har varit mitt förslag till förbättring för serien. Utan packning var vindbruset för högt. Endast han hade tätningsremsan på dörrarna och inte fäst på kroppen. Så du kan bli smutsig vid ingången till kläderna.

Ibland skulle ingenjörerna i Sverige bättre ändra inte förslaget från Frankfurt, men ska genomföra i originalet. Gerard Ratzmann bor och skruvar Saab. Trevligt att han stannar med den.

Text: tom@saabblog.net

 

6 tankar om “SAAB Intervju: Gerard Ratzmann från Saab Service Frankfurt"

 • blank

  Grattis till Herr Ratzmann, som han bedriver. Hittills har jag varit mycket nöjd med SAAB Frankfurt (i motsats till Opel Braas i Darmstadt) och jag kommer att hålla lojalitet mot Mr. Ratzmann.

  Allt det bästa!

  • blank

   Så jag hade inga problem i Darmstadt hittills!

   Men säkert ett gott tecken som kommer att fortsätta i Frankfurt.

 • blank

  På SAAB Frankfurt har jag alltid varit väldigt nöjd, bra jobb, vänlig och kompetent service,
  i tid ..... bara bra.

  Jag är glad att det fortsätter. Jag är och kommer att stanna hos dig!

 • blank

  Jag vet Gerard om 10 år nu och vet också att han är en bra kille i mänskliga termer också. Jag uppskattar särskilt att han inte pratar om det, men säger ärligt vad som händer. För att inte tala om hans tekniska förmågor.

  Jag upptäckte ett litet - älskvärt - misstag. Saab -världen säger inte att han har Saab i blodet, det står: Det här är mannen med "de gyllene händerna" och det betyder: Om hans händer (och naturligtvis hans tänkande färdigheter) inte kan åtgärda felet, så är det vanligtvis produktion - eller beroende på leverantör. Och även då har han ofta en uppfattning om hur han kan hjälpa kunden först.

  Så kära saabier, stöd honom - helst genom att springa in i verkstaden åt honom. Han visade mycket mod och investerade, och Gud vet att han förtjänade det och du i hans verkstad

  Hälsningar till alla

 • blank

  Betänkandet är riktigt bra skrivet och jag tycker det är särskilt anmärkningsvärt att dessa människor är så lojala mot och bakom deras varumärke. I intensitet tror jag att bara i Saab. Det är därför som det bara måste gå vidare.

  Ralf

 • blank

  Saab och ingenting annat än Saab, den här märkliga, nästan patologiska passionen börjar med många av oss från mycket unga och följer oss alla våra liv! Det finns många fler bland oss ​​som kan bekräfta detta. i vår familj började det med introduktionen av 99er 1969 och under tiden var det förmodligen redan 40 om 50-modeller i familjen!

  Giampi

Kommentarer är stängda.