SAAB News: Saab Economic Headlines i Sverige

Saab har återigen dykt upp i den svenska pressens ekonomiska delar. Det handlar inte om den nuvarande utvecklingen, det handlar om förflutna skuggor. Den gamla konflikten mellan Victor Muller och Guy Lofalk smoldrar på och får en ny brottslig komponent.

Victor Muller
Victor Muller

För närvarande handlar det om ersättningen som Lofalk fick när han arbetade som Saab-administratör under den misslyckade återuppbyggnadsfasen. Victor Muller talar om 1.2 miljoner € SWAN vill ha betalat till Guy Lofalk. Betalningen blir explosiv och pittorisk på grund av att SWAN (Swedish Automobile) endast kunde betala detta belopp genom ett lån från Saab Automobile AB. På 6. September, en dag före inlämnandet av rekonstruktionsförslaget, rann ut från kontona för Saab Automobile AB 17 miljoner kronor till kontot för de kroniskt klamiga Saab-ägarna. Nästa dag körde Muller till Vänersborg och gjorde begäran.

Diskussionen om huruvida 2 miljoner € skulle tillhöra konkursboet är i full gång i Sverige. Den är avfyrade av insolvensförvaltarna som håller med om detta. Också frågan huruvida det kan vara kriminellt relevant för Saab-styrelsen och Muller, om ett icke-lösningsmedelsföretag utfärdar ett lån till moderen.

Kanske skulle Guy Lofalk kunna betala tillbaka pengarna, huruvida beloppet var ersättningsberättigat, är på något sätt ett diskussionsämne. För oss är det inte viktigt, det är efterskocken från det förflutna av den korta eran Lofalk och Victor Muller.

Säkert ämnet kommer att hålla pressen upptagen och förmodligen finns det mycket jobbpotential som väntar på domstolar och advokater.

Hur som helst, det finns viktigare saker i livet än grävslaget mellan Muller och Lofalk. Njut av kvällen, familjen och dina Saabs. Fortsätt med Saabing! Var försiktig!

Text: tom@saabblog.net