SAAB-centrum Frankfurt: Farväl och ... hej!

I slutet av månaden slutar en Saab-tradition i Frankfurt. Saab Zentrum Frankfurt, som den sista Saab-fabriken i Tyskland, stänger sina dörrar. Även om en omstart äger rum i samma byggnad med ett väl beprövat lag, behöver Saab-bilisterna i Frankfurtområdet inte utan kostnad, men det finns inte längre någon återförsäljare.

Saab centrum Frankfurt
Saab centrum Frankfurt

För år sedan hade det sett mycket bättre ut. I 90-åren av det senaste årtusendet fanns det fortfarande flera grenar i banksamfundet. Jag kommer ihåg Berner Straße och Gutleutstraße i Frankfurt, men jag är inte säker på om det inte fanns fler baser.

Under åren såldes eller stängdes filialerna, vilket från dagens perspektiv var symboliskt för varumärkets nedgång. Till sist var det fortfarande tre fabriker i Europa. London, Paris och bara filialen i Frankfurt.

I Frankfurt var Saab-pressfordon och Saab-Tysklands bilar betjänad och såg efter. Dessutom var filialen Saab Competence Center för Tyskland.

Jag var glad att vara gäst i Saab centrum i Carl-Benz-Strasse. Det var inte bara på grund av den vänliga tonen hos de långa Saab-anställda. Vid det andra besöket var du inte bara en kund, du var medlem i en familj. Stämningen var fantastiskt opretentiös och en motpunkt till glaspalatserna, som idag varje tillverkare måste ha menat.

Visst, i slutet var allt lite dammigt, och även byggnaden var aldrig riktigt snäll. Men det var en bit av Trollhättan mitt i Hesse. Tjänsten fungerade fantastiskt, och lösningar sökdes och hittades under de senaste månaderna, vilket var en mycket svår för både anställda och varumärket. Några långa Saab-chaufförer har traditionellt gått igenom återförsäljaren på lördagar, dricker sitt kaffe, pratar med Saab och säger adjö. Vi ses nästa lördag ....

Vi kommer att sakna veteranhandlaren, vi kommer alla att sakna något. Saab Spirit som blåste genom hallarna, Saabs historier från årtionden av service, allt är över ... Förlorat, förbi!

Först sades det att byggnaderna skulle rivas, en koreansk tillverkare ville bygga en filial. Rykten försvann igen. Utställningslokalerna ska användas av ägaren på ett nytt sätt, det finns inga nya Saabs på något sätt. Båtar ska flytta där istället för svensk teknik.

De anställda i Saab Tyskland kommer att använda kontorsutrymmet en kort stund innan de flyttar till en annan byggnad.

Verkstaden är öppen på baksidan av området. Några jobb har sparats, och Saabs erfarenhet vågar börja i en ny framtid. Det är de goda nyheterna och mer detaljer kommer att följa på måndag! Trots det finns fortfarande sorg kvar. Saabs historia i Tyskland slutar, det kommer troligen aldrig att bli en ny fabriksgren.

Tiden att säga tack! Till alla Saab-anställda på Carl-Benz-Straße. Tack för mer än 30 års bra service, kärlek till varumärket och för gott samtal och naturligtvis kaffet. Du var underbar!

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om "SAAB-centrum Frankfurt: Farväl och ... hej!"

  • Jag är inte så ledsen över det. Så oförskämd som hos Saab Frankfurt har vi aldrig behandlats igen. Det är dåligt om någon vågar komma in i byggnaden på lördag strax före slutet och ställa en fråga.

  • Åh kära ... Även min var en F-SB i det förflutna livet .... Dagstillträde / reklammedium

Kommentarer är stängda.