SAAB News: De senaste amerikanska Saabs i Newark, New Jersey

Produktionsplanering vid Saab var inte realistisk. Medan kunder i Europa ibland väntade förgäves för en ny bil från Trollhättan, översvämmade den amerikanska marknaden med nya Saabs. Den svaga amerikanska bilmarknaden kunde inte rymma fordonen, Vetriebsprobleme oroade resten.

Saab 9-5 i Newark, foto av "Found our own Road"
Saab 9-5 i Newark, foto av "Found our own Road"

Nästan 1000 9 nya Saab finns fortfarande i de amerikanska hamnarna och kommer snart att läggas ut på auktion. GM-dotterbolaget Ally Financial, känt här som GMAC Bank, har rättigheterna till de sista bilarna från Trollhättan efter likvidationen av Saab Nordamerika. Det finns bilder på gratislagret i Newark med nya Saab 5-9 och Saab 3-XNUMX på “Hittade vår egen vägAtt se.

Oavsett hur det kommer att fortsätta i Sverige, för amerikanerna kommer det förmodligen att vara de sista Saabarna under en mycket lång tid. USA var en gång Sveriges viktigaste marknad, åtminstone i de riktigt bra gamla dagarna.

Tyvärr är det slutet på en lång historia på den amerikanska marknaden. Xly planerar att spendera 32 miljoner dollar på 950 Saabs. Förmodligen finns det mer hos återförsäljarna och i mellanlager. Hade svenskarna byggt och sålt bilarna till Europa istället för USA, vem vet hur Saabs historia skulle ha fortsatt? Kanske hade allt varit mindre dramatiskt.

Men det är meningslöst att tänka på det.

Text: tom@saabblog.net

8 tankar om “SAAB News: De senaste amerikanska Saabs i Newark, New Jersey"

 • Vet någon när och var fordonet kommer att auktioneras?

 • blank

  Fordonen kunde flyttas till Detroit och ges till GM-cheferna som bonusar ...

 • blank

  Det skulle ha varit viktigt att få 9-5 SC på vägen. Jag skulle ha varit en av dem som beställde. Så fortsätter vi vår gamla 9-5 Viking :-).
  Min familj har redan tittat på VOLVO V70, det är inte en SAAB och inte ett riktigt alternativ. För mycket plast, för lite ergonomi och inte det "välkomna hem" som med alla mina tidigare SAAB.

  • blank

   Tack, bug fixat!

 • blank

  PS
  länken "Hittade vår egen väg" fungerar inte för mig, felmeddelande nr. 404

 • blank

  "Om svenskarna hade byggt och sålt bilarna för Europa istället för USA, vem vet hur Saab-historien skulle ha fortsatt."

  Hej Tom dina bidrag är alltid mycket
  intressant men ditt tidigare citat lyser inte bara, det skulle bara vara 32 miljoner intäkter för 1000-bilarna och de skulle inte ha sparat Saab i Europa heller

  • blank

   Tja, ursprungligen fanns det mer än dubbelt så många Saabs i USA, vilket har förvärrat likviditetskrisen. Pengarna skulle naturligtvis inte ha sparat det, men det skulle ha tagit mer tid att leta efter investerare. Men för att citera mig själv 😉 "... det är ingen mening att tänka på det."

Kommentarer är stängda.