SAAB News: De ambitiösa planerna för Lotus Youngman

I Sverige är det tyst om Saab, åtminstone på ytan. Dags för oss att ta en titt på den potentiella köparen från Kina. Hittills kände vi bara från Youngman ganska oattraktiva småbilar i lågprissegmentet. Youngman vill ha mer. På Youngman Groups hemsida avslöjar redan en hel del om planerna.

Youngman Lotus APX SUV
Youngman Lotus APX SUV

Vissa länkar fungerar inte, men det är det normala tillståndet för kinesiska företag. Webbplatser är nästan alltid 90% berättelser, det vill säga öppna byggarbetsplatser, perfekt utseende som i väst är undantaget. Huruvida Youngman-verk som visas verkligen existerar eller inte kan bara besvaras på webbplatsen. En "European Automobil City" har planerats i månader - men fortfarande under uppbyggnad. Vi vet inte vad som ligger bakom det. Youngman går västerut, oavsett sätt. Så det verkar - med eller utan Saab.

Kinesens sortiment kommer att uppgraderas. Under Lotus Youngmans varumärke, en ambitiös SUV, som är utvecklad med partner Lotus. Faktum är att det bör fira sin premiär 2012 med den möjliga Lotus Sale, som nekas om och om igen, kan vara en fördröjning. Saab skulle vara precis i tid för att fylla den potentiella utvecklingsgapet.

Youngman Lotus APX Spyshot
Youngman Lotus APX Spyshot

Måttet på alla saker, modern till alla SUV: er i Kina, är Porsche Cayenne. Och naturligtvis syftar SUV, ursprungligen som "Lotus APX-studie”Född 2006 på Porsche. Förutom ganska tråkiga bröd-och-smörsmotorer som köpts från Mitsubishi kan det finnas en prestigefylld Bi-Turbo V6 från Lotus Quelle. Den borde sedan producera 300 hk och katapulera SUV: n framåt med ett vridmoment på 360 NM.

Ännu mer prestigefylld skulle givetvis vara en SUV med Saab Griffin på huven. Kineserna i megacitiesna är galen på livsstilsvagnar, särskilt från europeiska märken. Saab 9-4x skulle inte ha gått till Europa eller USA för det mesta. Den största andelen var redan förbeställd av Pang Da för marknaden i Kina. Hade det inte varit för produktionsstopp, hade Saab inte glidit i konkurs, Saab produktionsandel i Mexiko under hösten 2011 skulle ha varit helt uppfyllda.

Tyvärr greps inte de kinesiska specifikationerna för produktionsstart. Saab 9-4x var således en mycket exklusiv produkt med minimala kvantiteter. Insiders talar om tresiffriga produktionsuppgifter. Ett av dessa exklusiva fordon ska omvandlas till europeiska krav i Taunus.

SUV är en trend i Kina, och Lotus Youngman-strategin är tydligt i premium-segmentet. Idag bygger du fortfarande små bilar, sedan mellanklassen, och någon gång har du växter i Europa. Det är den stora planen. Det finns fortfarande världar mellan lust och verklighet. SUV från Youngman är bara ett steg, vi borde inte luras. Saab Know Hur skulle kunna bidra till att uppnå ambitiösa mål snabbare.

När Mahindra kommer i slutändan och köper Saab, är det ett bakslag för kineserna, men inte en katastrof. Mycket pragmatiskt skulle man leta efter en ny partner för att ta med SUV på marknaden. Det är säkert.

Text: tom@saabblog.net

 

3 tankar om “SAAB News: De ambitiösa planerna för Lotus Youngman"

 • blank

  Åh, men nu prickade jag i öronen när jag hörde nyckelordet Taunus! Mindre på grund av det vackra området, men naturligtvis på grund av 9-4X. Själv hade jag beställt en 9-4X för ett år sedan efter bilmässan i Genève, men av kända skäl nådde den aldrig till mig eller min fru för vilken jag hade beställt den. Efteråt hade jag intensiv kontakt med återförsäljare i USA och redan bra erbjudanden inklusive frakt till Europa. Endast mina frågor om den eventuellt nödvändiga omvandlingen av radio, navigering och hastighetsmätare har förblivit obesvarade den här dagen ...

  Kanske är det möjligt att ta reda på vad som verkligen behöver göras och med vilken ansträngning. Då kunde jag, med all anledning, vad gäller reservdelar, men bestämmer mig fortfarande.

 • blank

  Hej Joachim;

  Bidraget löper på 01.April (Observera inget skämt: o) från 17: 00 klocka på Vox.

  LG Mark

 • blank

  Hej, kära Tom,

  var reportaget från SAAB-bilhandlaren Etehad, som skulle sändas på VOX, redan tillgänglig eller planeras sändningen snart?

  En sändningstid efter att Mahindra & Mahindra eller Youngman-Lotus (eller ett helt annat företag ..) slog skulle vara lite konstigt när det gäller innehållet i rapporten - för innehållsmässigt spekuleras det säkert om möjliga investerare och om investerarens namn är i De närmaste veckorna är det säkert att hela artikeln inte längre skulle vara uppdaterad.

Kommentarer är stängda.