SAAB News: Ny Saab-prospekt i Trollhättan

Sedan början av veckan finns det hektisk aktivitet på Saabs fabrikklokaler. Asiatiska delegationer besöker Saab-fabriken och Saab Parts personal i Trollhättan ser att komma och gå igenom kontorsfönstren. Men det är allt, för var delegationerna kom ifrån, var det ännu inte känt. Tyvärr har besökarna inte läsbara företagslogotyper hos sina arbetsgivare på kostymerna, en sak som borde vara obligatorisk på fabrikkens lokaler. 😉

Den svenska pressen skriver nu om ett nytt konsortium av budgivare från Japan och Kina. Antagligen bör man återigen vara intresserad av byggandet av elbilar. En plan som redan följts av Panasonic och BAIC. Den enda frågan är hur stor marknaden för elbilar i Europa är i verkligheten. Är det möjligt att använda en anläggning till full kapacitet?

Bakom det nya konsortiet ska den kinesiska CECEP-gruppen stå ihop med japanska partner. Ett möte med administratörerna borde redan ha ägt rum, förmodligen gjorde man också ett erbjudande till Saab. Allt detta bekräftades inte.

Budgivningen för Saab går in i en mycket varm fas. Konkursförvaltarna befinner sig i ett mycket fördelaktigt läge. Du har valet mellan många köpare. Fortfarande är slogan, varefter Saab bara ska gå som ett komplett paket på disken. Så många potentiella köpare, Victor Muller borde ha tårar i ögonen när han ser det här.

Loppet kunde beslutas mellan det nya konsortiet och Youngman, säg röster från Sverige. Oklart är Mahindras ställning. Det är ingen kännedom om indierna har gjort ett bud. Det nya konsortiet vill också fortsätta varumärket Saab. Som ett elbilmärke? Hmm.

Ärligt talat kan jag föreställa mig mycket. Hibernate med Saab 9-3. Att bygga elbilar utöver konventionella bilar. Allt möjligt. Men bara vågat att återkomma till märket med batteridrivna bilar är inte bara modigt. Det är vågat. Jag är inte säker på om våra vänner i Sverige har rätt. Mahindra, Youngman, ett konsortium i Kina och Japan?

Kanske kommer vi att uppleva en annan överraskning. Loppet är fortfarande öppet.

Text: tom@saabblog.net

 

2 tankar om “SAAB News: Ny Saab-prospekt i Trollhättan"

  • På något sätt är det ingen mening: om en allvarligt tvivelaktig budgivare faktiskt ville vila med 9-3, hade insolvensadministratörerna knappast kunnat sälja alla reservdelar och råvaror till ANA. Exakt detsamma gäller för ett konsortium som förlitar sig på e-mobilitet - då hade antagligen aktierna i eAAM varit tabu.
    Det enda hopp jag har är att åtminstone Phoenix-prototypen ännu inte har sålts och att inga bilder av Saab-projekt, modeller eller prototyper från tiden efter JC har dykt upp ...

    Jag drömmer fortfarande att Saab får chansen att sätta något på hjulen som bara slår mig iväg. Det bästa som i min första kontakt på förarsätet med 901. Och det var en bestående och brådskande, beroendeframkallande upplevelse, även utan turbo.

  • "Tävlingen är fortfarande öppen."

    Uttrycket beskriver det mest sannolikt i dagar när det framgår att nästan varje dag visas en ny utsiktsbild (eller avslöjar sig) och varje part i processen presenterar en ny favorit.

    Européerna verkar tappa mark på något sätt - eller har stort förtroende för att de har en tung vikt med konkursförvaltarna.

Kommentarer är stängda.