SAAB News: De sista Saabarna och optimismen i Trollhättan

Medan gårdagens jobb och serveruppdatering hindrade mig från att skriva, var det mycket kvar i Saab-världen. I Tyskland går allting i rätt riktning. Garanti- och goodwillfrågor åtgärdades och löstes så gott som möjligt. Saab-laget är väl placerat och jag hör bara positiv feedback från samhället.

Reservdelstillverkningen fungerar och tillgängligheten är, så Saab-cirklarna rapporteras, bättre än till och med före 12 månader.

I Sverige handlar det nu om de senaste Saab-relikerna som säljs. Konkurs kräver likviditet, så sälja det som finns tillgängligt på fabriken. ANA i Trollhättan har köpt de sista, ännu inte färdiga 50 Saabs från produktionslinjen.

För detta ändamål har ANA Saab anställt anställda från produktion med tillfälliga kontrakt för att slutföra de slutliga Saaberna. På grund av rykten är efterfrågan på bilarna redan hög - sa ANA: s VD Joachim Lind. Dessutom har stora mängder däck, fälgar, inredning och berg i andra delar köpts, som har transporterats från fabriken sedan igår. Plus 46 kroppsskal.

En del av kvoten kommer att marknadsföras av ANA i Sverige, men komponenter kommer också att säljas till andra marknader.

På något sätt ledsen, för nu är en era oåterkalleligt att komma till ett slut. Men, hur säger du det? Gamla försvinner för att skapa ny plats. Så är det i vårt fall. Mars är lite över en vecka sedan och vi närmar oss april. Denna månad måste ta beslutet.

Men inte bara för Saab-fabriken slutar en epok, men också ANA i Trollhättan lämnar de traditionella utrymmena i Kardanvägen, som kallas i Trollhättan ANA-gyroskop. Byggnaden tillhör GMAC och hyreskraven är för höga i nuvarande situation. Tjänsteområdet drar in i betongbilar, försäljningen lämnar Trollhättan tillfälligt i riktning mot Vänersborg. ANA, en gång den största Saab-återförsäljaren i världen, planerar en ny byggnad i Trollhättan. Kanske då igen med en Saab-representation.

Eftersom optimism för närvarande verkar vara hemma i Trollhättan. Kommunens borgmästare, Paul Akerlund, räknar med 1500 nya Saab-jobb för staden. Han förväntar sig att Saab ska köpas av Mahindra eller en kinesisk köpare i slutet av april. Han sa detta i en intervju igår "Bara bil". Låter bra, förhoppningsvis är det så.

Inte så optimistisk är Fredrik Sidahl, VD för leverantörsföreningen FKG. Staten kunde göra mer för Saab och bilindustrin, säger han. Han tar Tyskland som ett exempel, där biltillverkarna knappast kan gå till makten (.. med undantag av en viss gm dotter), fortfarande subventioneras av staten. Leverantörer skulle inte ha illusionen att få tillbaka sina pengar. Du skulle gärna få tillbaka kunden - så Saab.

Vi skulle också. Ge oss tillbaka vår favoritbilstillverkare. Saab kommer tillbaka och bygger bilar. Vi skulle vara glada. Hur enkel världen kunde vara ...

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om “SAAB News: De sista Saabarna och optimismen i Trollhättan"

 • Försäljningen av delar talar - som andra redan har lagt märke till - att det inte kommer att finnas fler nya 9-3 som vi känner till hittills. Med kroppshöljen kunde man visa lite vad som skulle vara möjligt (t.ex. andra färger än silvergrå-brun-svart).
  Vi kan inte rösta på vem som vinner loppet, det enda som verkligen betyder är att bra bilar med det svenska svenskarna byggs igen ...
  Hälsningar Kay

 • blank

  Alla mina bekanta som är på väg med SAAB-bilar vill ha Mahindra & Mahindra som de nya ägarna - antalet är minst 5 SAAB-entusiaster som tydligt talar för denna seriösa indiska investerare!

  Youngman-Lotus eller en europeisk biltillverkare följer bara på andra plats - vad gäller lämplighet.

  De tre investerare som nämns här sägs ha arbetat tillsammans med ett antal andra företag för förvärvet och har även lämnat in bud.

  Slutsatsen är att SAAB förmodligen faktiskt skulle ha de största utvecklingsmöjligheterna på Mahindra - vi här i Hamburg håller fingrarna korsade!

  Hälsningar från Hansestaden

Kommentarer är stängda.