SAAB-dag: Bub Lutz och bönbänkar och mer ...

Den tidigare Saab blogger Swade, vars dagliga artiklar jag fortfarande saknar, inte bara, men om och om igen i sin Sweadology, skriver om Saab. För närvarande har han köpt en Alfa Romeo, vilket är acceptabelt eftersom han har förvärvat en underbar Alfa GTV. Som ett motprogram läser han Bil killar och beancounters av Bob Lutz. En bok som också behandlar ämnet Saab. Nej, jag kommer inte att översätta Lutzs arbete, det är inte så bra, men ett besök på Stevens blogg borde vara värt det.

Eftersom Lutz ger fakta på sitt eget sätt i ämnet "hur mycket Opel är (tyvärr inte) i en Saab ...". Det är värt att ta en titt på den långa artikeln.

Hur bra att GM-cheferna åtminstone vet hur man driver ett framgångsrikt företag. Med statliga medel som går och springer på baksidan av den amerikanska skattebetalaren som fungerar bra.

Det är bara synd att det inte fungerade så med statligt stöd i Tyskland. Konsekvensen: Opel undviker sig själv. Efter en minskning av efterfrågan på 20% efter de fascinerande produkterna med blixt sedan början av året, är den 4-dagarsveckan nu på väg i Rüsselsheim. Der Spiegel rapporterar, med hänvisning till Frankfurter Allgemeine Zeitung. Inte bra utsikter för platsen i Hessen!

I Rüsselsheim har du det framför dig, i Trollhättan har du GM-nachwehen redan bakom, och det kan inte bli värre. Paul Akerlund räknar med 1.500 nya jobb i automakerens återstartsfas. Om det inte händer, så har du en plan B i din hand. Otaliga startups skapas för närvarande kring Innovatum. Mycket mer kan hända om administratörernas plan misslyckades med att sälja Saab i ett stycke.

Tore Helmersson, VD för Innovatums, rapporterar potentiella kunder för vindtunneln, prototypbänken, produktionsanläggningar och andra anläggningar så att ett bilkluster av små och medelstora företag kan komma fram. Efterfrågan på vindtunneln är särskilt stark, men administratörerna, med vilka han arbetar nära varje dag, har hittills avvisat detaljhandeln.

För hela försäljningen anses fortfarande vara det högsta målet. Trollhättan kan ha en B-plan och driva även på lång sikt. För andra är Saab oumbärlig. För den möjliga köparen Youngman till exempel. För närvarande bygger kompetensen fortfarande på partner Lotus. Men det wobbles och borde ha sålts eller sålts. Beroende på källan motsätter sig meddelandena varandra.

Youngman är ambitiös och vill gå högt. Vad kineserna planerar för närvarande är i nästa post.

Text: tom@saabblog.net


Man tänkte på “SAAB-dag: Bub Lutz och bönbänkar och mer ..."

  • blank

    Saab har aldrig varit ett starkt eller starkt företag. En avstängning av Saab-flygplan efter andra världskriget byggde företaget små, ovanligt formade bilar, ursprungligen med tvåtaktsmotorer (som fastnade blå rök och gick "ring-sak" när föraren lyfte foten från gasen) senare med den europeiska Ford V4 - en klumpig och charmlös motor, men den enda som förmodligen skulle passa in i Saab 900-motorrummet.

    Ursprungligt utdrag från Bubi Lutzs arbete
    Om du inte har (längre), bör du känna någon som känner någon som har lite grepp.

Kommentarer är stängda.