SAAB News: BMW har inget intresse ... säger TTELA

Trollhättans lokala tidning är en av de tillförlitliga informationskällorna. Reportrarna strävar efter god och rättvis information om Saab. I går talade de med BMW och Magna om Saab-köp. Men vad ska en presschef säga när han tar emot ett samtal från Sverige?

Speciellt hos BMW skulle det vara svårt att ge information om pågående förhandlingar till pressen. Särskilt eftersom inget resultat utan möjlig köpare är etablerad och allt är spekulativt. Eventuellt slarvigt uttalande kan påverka aktiekursen. Utan att diskutera ämnet för BMW och Saab här, naturligtvis, förnekade München återigen. Naturligtvis Magna också.

Den nuvarande situationen är inte lätt. Pålitlig information kommer inte från någon sida, och speciellt i "insidercirklar" har galen spekulation blomstrat under de senaste dagarna. Eftersom Saab-världen är liten kan du höra dem även i Tyskland. Det som återstår är fred. Håll dig cool, färdplanen för administratörerna är fast.

I 14-dagar är mars månad historia. Jag tror att vi i den första veckan i april kommer att ha tillförlitlig information. Förmodligen i tid för ettårsjubileet av produktionsstoppet. Vi varade så länge, två, tre eller fyra veckor spelar ingen roll längre.

Text: tom@saabblog.net

4 tankar om "SAAB News: BMW har inget intresse ... säger TTELA"

  • Ej uthyrd med de bästa förutsättningarna Skoda Yeti * gggg *

  • wulff kom till kranen med en cadillac ja, om jag såg det rätt: -0

  • När det gäller premiärministern: Ja, tyvärr är Wulffs överallt

  • Å ena sidan skulle BMW vara en kraftfull investerare när det gäller finansiella alternativ - å andra sidan skulle jag komma ihåg att vårt älskade varumärke på BMW skulle vara bara en bilaga och på något sätt visna bort. Jag litar verkligen inte cheferna där.

    Jag skulle till exempel ha gillat bättre som ägare Mahindra + Mahindra från Indien - här kan SAAB troligen utvecklas bättre och mogna till nya höjder. Samtidigt ser jag även de kinesiska sökandena (som Youngman-Lotus) som de mest lämpliga företagen före BMW - även här hade SAAB i mina ögon bättre möjligheter att fullt ut utvecklas.

    Jag är rädd att under BMW eller andra större västerländska företag skulle SAAB återigen kunna drabbas av ett så hemskt öde som under GM. Jag gillar personligen Quandt-företagets historia personligen hos BMW. Detta skulle inte vara förenligt med SAAB-bilarnas allvar! Att den svenska premiärministern har valt en BMW som personbil kan möjligen medge några slutsatser om hans syn på saker - och detta beteende tycks vara mycket tvivelaktigt och ger en svensk statsman en jämn 6.

Kommentarer är stängda.