SAAB News: Saab Viggen Design och Saab 9-5 Reborn

Saabs varumärke lämnar ingen likgiltig! Saab är unik och nu i situationen där Saab hotar att försvinna, inser vi vad vi skulle förlora. Ett liv utan Saab borde vara möjligt, men är det också värt att sträva efter? Förmodligen inte, tänkte designern Feliciano Ruy-Díaz och skapade sin nya Saab Viggen-studie.

Saab Viggen studie av Feliciano Ruy-Díaz
Saab Viggen studie av Feliciano Ruy-Díaz

En het coupé vars design polariserar på ett eller annat sätt. Under 2015 kunde det rulla av monteringslinjerna i Sverige ... eller inte. Med Saab 9-3 Viggen orsakade Saab redan en sensation i slutet av 90-talet. Välbevarad viggen finns knappast tillgänglig idag. Original, icke-klippta exemplar finns i samlarnas händer och byter hand till höga priser.

Saab har sympati över hela världen. Skaparna av Top Gear, den ultimata kult-brittiska showen, har min! James May, medvärd för tidningen, talade i en intervju om Saab och den förestående förlusten av vårt varumärke. Saab är unik och Saab är värt att rädda, sa May, The Local publicerade hela Top Gear-intervjun om Volvo och Saab.

Victor Muller återfödd! Den tidigare Saab-chefen startar om och tecknar tillbaka med Spyker i bilbranschen. Ämnet Saab är klart, Muller bryter mot nya stränder, skriver autoguiden. Vi kommer att hålla ett öga på Muller och Spyker. Låt oss se vad som kommer ut ur Spyks fabriker i Holland snart. Visionärer med syn kan eventuellt beställa de aktier som fortfarande finns till priset av en cent.

Det som är viktigare är vad andra skriver. Kanske…! Vän Max skickade en länk igår som är intressant. Enligt en Opel-chef planeras ett stort Saab-baserat fordon i den nya amerikansk-franska alliansen. Det sägs vara en Saab, som inte gjorde det till serien. Frågan uppstår, vad planerar GM egentligen? Max tror att Saab 9-5 kunde fira en Reborn Festival, eventuellt som en stor Citroen. Kanske är det också Saab 9-4x eftersom alla inblandade, Opel, Peugeot och Citroen, saknar en rimlig SUV. Den GM med 9-4x provkörningar vet vi.

Men Saab 9-5 sportdräkt gick inte in i serieproduktion. En stor crossover-modell kommer förmodligen härifrån. Hmm. Frågan uppstår naturligtvis, hur väl är uttalandet till tidningen?BilproduktionVerkligen är.

Det är fortfarande spännande. Vi kommer att se.

Text: tom@saabblog.net

7 tankar om “SAAB News: Saab Viggen Design och Saab 9-5 Reborn"

 • Tyvärr, men jag kan inte föreställa mig att en SAAB-bil ens skulle ta en touch från en fransk tillverkare eller tvärtom. Det här är helt olika bilvärldar ...

 • blank

  Naturligtvis har Citroen en C5 Tourer, men en ommärkt 9-5 skulle vara en fordonsklass ovanför C5. Många Citroenists skulle ha velat ha en kombi från C6, just för att det alltid fanns ett avbrott från de ”stora” Citroens: DS, CX och XM. Det återstår att se om en 9-5 SC passar smaken hos Citroen (C6) -förarna. Om 9-5, tekniskt moderniserad, kom ut på marknaden med en dubbel vinkel istället för en Greiff på ett eller två år ... skulle jag inte ha något emot det. Men tro inte på det.

 • blank

  GM 9 5-stationsvagnen omdesignad / återupptagen sätter in på marknaden, jag tror inte riktigt. Och äntligen har du Insignia Sportstourer och C5. Snarare anser jag att det är möjligt att ursprungligen avsedd av GM för 9-5 crossover-varianten menas. I GM-ögonen kan detta vara grunden för en ny Citroen C6 och / eller en Opel Senator.

  9-5 crossover ??? (Planering för 2013)
  http://www.saabapedia.org/saab-plans-through-2017-are-leaked

  Viktigt: Det låter inte begripligt, för det skulle vara överväganden som har sitt ursprung i Detroit !!!

 • blank

  Då kan vi hoppas att den potentiella köparen också märker: Ruy-Díaz designar för framtiden ... TTA med SAAB 9-3 racerbil ... GM-utnyttjande av Sveriges kunskap ...
  Om GM släpper 9-4X som Opel eller Franzwagen, kan vi hoppas på Hirsch!
  Vem vet ... en raffinerad och demonterad GM / Opel / French för 9-4xHirsch ...

  alla de bästa
  Timmy från nordväst

 • blank

  För det första blir jag arg när jag hör om GM: s ”återvinningsplaner” igen. Du vill döda Saab till varje pris, men när Citroën plötsligt vänder sig med en rebadged 9-4x eller 9-5 Combi, verkar detta plötsligt inte störa någon i Detroit, tvärtom - det är redan fullt utvecklat och kan göras utan stora ansträngningar kastas på marknaden. Det finns nu möjlighet att göra det om du vill koppla ihop med personlig skyddsutrustning.
  Vid någon tidpunkt kommer detta nollkostnadsnummer att gå illa i byxorna - det är bara synd om stora märken som Citroën också slutar behöva bita i gräset.
  Å andra sidan kan det vara dags att säga adjö till de nya Saab-modellerna - trots all sorg. Jag tror att det är dags att implementera grundläggande nya idéer, lätt konstruktion i kombination med säkerhet, till exempel revolutionerande, unik design. Saab borde kanske polarisera mer i framtiden och väcka känslor.
  På sikt kommer kunderna att komma tillbaka om paketet är rätt, även om det finns en oundviklig torka.
  För min del ser jag fram emot nya (Castriota) design, GM-fria Saabs och slutligen insåg revolutionerande teknik. Hur många intressanta projekt (t.ex. rörlig komprimering) i sista hand avtogs av Detroit?
  Nu saknar vi (bara) rätt investerare, men förhoppningsvis kommer vi att vara nära!

 • blank

  Tom, du har verkligen läst mycket om AP-artikeln.
  Han talar tydligt om den välkända Epsilon II-plattformen och säger bara att man någonsin har byggt en större bil än insignierna ur den.
  Varför han inte säga att Cady XLS, Buick LaCrosse och Chevy Impala baserat på dessa Eps II LVF förblir ett mysterium för mig. En sak är klar GM försökte att de sista 2 Saab glömda år, på grund av 9-5 inte kamma utan från bandet stannar i Rüsselsheim.

  • blank

   Vad tolkade han? En SAAB som inte har nått serien. Det finns bara 9-5 som hanterar Insig…. plattformen delar.

Kommentarer är stängda.