SAAB News: Utseendet bakom kulisserna

Saab Automobile ABs konkursförfarande är nu för nästan tre månader sedan. Under tiden har mycket hänt. Tiden för en snabb titt bakom svenska scener. Bara hur dramatisk situationen i december 2011 verkligen var kan bara gissas om man känner till Saabs organisationsstruktur lite.

Saab Parts AB Nyköping
Saab Parts AB Nyköping

Även om Saab Parts AB är ett oberoende, lönsamt dotterbolag inom fordonsindustrin, men många administrativa processer hittades fram till 19. December i Trollhättan och inte i Nyköping. Inget ovanligt när du är inblandad i företagsprocesser, men mycket hotande i den här situationen. För i Sverige hade de trott på en lösning fram till sista minuten. Plötsligt saknade viktiga strukturer, reservdelarna dotter stod bokstavligen i regnet.

Över natten måste nya processer inrättas i Sverige medan internationella verksamheter säkras. Eftersom Saab vill överleva, och att vara attraktiv, behöver du ett återförsäljarnätverk och en fungerande reservdelsförsäljning. I Nyköping finns det inget stort företag med enorma resurser. Saab Parts AB är ett solidt medelstort företag med tyska standarder med ett tresiffrigt antal anställda.

I södra Sverige, i början av året, började en tävling mot tiden, som skulle vunnas till varje pris. En utmaning och samtidigt en kamp på alla fronter. Den stora lojaliteten hos många Saab-anställda på internationella marknader hjälpte. Trots att situationen var osäker - information och assistans från Sverige saknades ibland - regionalkontoren var öppen. Lojalitet mot varumärket? Det var mer än en slogan i slutet av december och början av året.

Under veckorna i januari blev situationen allt tydligare. Strukturer skapades. Viktig personal i Trollhättan togs över, hjälptjänsten och serveren säkras. På vissa nyckelmarknader grundades egna nationella företag och nya team byggdes upp. Nya, begränsade leveransavtal har avtalats med Saab-partner.

Under tiden har mycket stabiliserats. Tillgängligheten för reservdelar, som ligger i en låg punkt i december, stiger stadigt från vecka till vecka. Nya kontrakt med leverantörer har stängts. Precis som vid bilproduktion krävs en ledtid i efterförsäljningsområdet. Reservdelsproduktionen startar för närvarande hos många leverantörer, och inom några veckor kommer möjligheten att leverera att ha förbättrats avsevärt igen. Flaskhalsar som existerade och finns fortfarande i vissa delar borde vara en sak från det förflutna.

Svenskarna och Saabs anställda runt om i världen har tagit en stor utmaning de senaste månaderna. När det gäller reservdelsituationen är vi på rätt väg. Ett team med fältservice tar hand om de tyska återförsäljarstrukturerna. Under de senaste månaderna har vissa återförsäljare på Saab visat sig vara mycket lojala och dedikerade. Obureaukratisk hjälp, överbrygga flaskhalsar, allt vi kunde uppleva de senaste månaderna. Vid dessa återförsäljare driver butikerna - även försäljningen, är verkstäderna fulla. Saab-drivrutiner hittar stöd när det behövs.

Fungerar Saab Helpdesk verkligen som vanligt? Du kan berätta mycket, ett test är bättre. Så i Nyköping begärde nyckelkoden för en Saab. Tradernummer och VIN inmatade. 13 Minuter senare var posten med önskad kod på skrivbordet.

Månad 3 efter konkursansökan. Strukturerna är stabila, stödet fungerar. Klassen gjorde Saab!

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om "SAAB News: Utseendet bakom kulisserna"

  • Och vem bygger reservdelar kan också bygga delar igen ....
    Hälsningar Kay (med 0,93% återstående hopp på en ny Griffin)

  • Förståelig grund för vår Saab reservdelar marknad, tack Tom.
    Giampi

Kommentarer är stängda.