SAAB News: Utseendet bakom kulisserna

Saab Automobile AB ansökte om konkurs för nästan tre månader sedan. Mycket har hänt under tiden. Dags för en snabb titt bakom de svenska scenerna. Hur dramatisk situationen egentligen var i december 2011 kan man bara gissa om man känner till Saabs organisationsstruktur.

Saab Parts AB Nyköping
Saab Parts AB Nyköping

Saab Parts AB är ett oberoende, lönsamt dotterbolag i fordonsgruppen, men många administrativa processer ägde rum i Trollhättan och inte i Nyköping förrän den 19 december. Inget ovanligt när du är involverad i företagsprocesser, men mycket hotfull i den här situationen. För i Sverige trodde man på en lösning fram till den ordspråkiga sista minuten. Plötsligt saknades viktiga strukturer, reservdelsbolaget var bokstavligen i regnet.

Över natten måste nya processer inrättas i Sverige medan internationella verksamheter säkras. Eftersom Saab vill överleva, och att vara attraktiv, behöver du ett återförsäljarnätverk och en fungerande reservdelsförsäljning. I Nyköping finns det inget stort företag med enorma resurser. Saab Parts AB är ett solidt medelstort företag med tyska standarder med ett tresiffrigt antal anställda.

I början av året började ett lopp mot tiden i södra Sverige som måste vinnas till varje pris. En utmaning och en kamp på alla fronter samtidigt. Den stora lojaliteten hos många Saab-anställda på internationella marknader hjälpte till. Även om situationen var osäker - information och hjälp från Sverige saknade ibland helt - förblev de regionala filialerna öppna. Märkeslojalitet? I slutet av december och början av året var det mer än en slogan.

Under veckorna i januari blev situationen allt tydligare. Strukturer skapades. Viktig personal i Trollhättan togs över, hjälptjänsten och serveren säkras. På vissa nyckelmarknader grundades egna nationella företag och nya team byggdes upp. Nya, begränsade leveransavtal har avtalats med Saab-partner.

Mycket har sedan dess stabiliserats. Tillgängligheten för reservdelar, vid en låg punkt i december, ökar stadigt från vecka till vecka. Nya avtal med leverantörer ingicks. Som med bilproduktion är det också nödvändigt med en ledtid inom eftermarknaden. Reservdelsproduktionen börjar för närvarande hos många leverantörer, om några veckor har leveranskapaciteten förbättrats avsevärt igen. Flaskhalsar som fanns och fortfarande finns för vissa delar borde då vara ett minne blott.

Sveriges och Saab-anställda runt om i världen har mött en enorm utmaning de senaste månaderna. När det gäller reservdelssituationen är vi på rätt väg. Ett team med fältpersonal tar hand om de tyska återförsäljarstrukturerna. Under de senaste, mycket svåra månaderna har vissa återförsäljare på Saab visat sig vara mycket lojala och engagerade. Icke-byråkratisk hjälp, överbryggande flaskhalsar, vi har kunnat uppleva allt detta under de senaste månaderna. Affärer drivs hos dessa återförsäljare - inklusive försäljning, och verkstäderna är fulla. Saab-förare hittar stöd när det behövs.

Fungerar Saab Helpdesk verkligen som vanligt? Du kan berätta mycket, ett test är bättre. Så i Nyköping begärde nyckelkoden för en Saab. Tradernummer och VIN inmatade. 13 Minuter senare var posten med önskad kod på skrivbordet.

Månad 3 efter konkursansökan. Strukturerna är stabila, stödet fungerar. Klassen gjorde Saab!

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om “SAAB News: Utseendet bakom kulisserna"

  • Och den som bygger reservdelar kan också bygga delar igen ....
    Hälsningar Kay (med 0,93% återstående hopp på en ny Griffin)

  • Förståelig grund för vår Saab reservdelar marknad, tack Tom.
    Giampi

Kommentarer är stängda.