SAAB Intervju med Rachel Pang: Saab ett kärleksförhållande ...

Den kinesiska charm offensiv fortsätter. En sak du måste erkänna för investerarna från Kina, PR-maskinen är första kräm och körs i full fart på alla nivåer. Idag, Rachel Pang, 29s åriga dotter till grundaren och presidenten för designavdelningen Youngman, intervjuade Svenska Dagbladet.

Saab. Vad står Saab för i Rachel Pangs ögon? Saab är teknik, säkerhet och en del av Youngmans strategi att äga ett premium varumärke.

Victor Muller. Vad var Rachel Pangs första intryck av Muller? I februari förra året träffade Rachel Pang Saabs VD i Shanghai. Han var, säger hon, karismatisk, passionerad, en otrolig entreprenör. Svårt att bli imponerad av honom. Två månader senare hade hon mindre roliga samtal med Muller. Trots ett preliminärt avtal förhandlade Muller bakom kulisserna med andra tillverkare. Han valde så småningom Hawtai, vilket var ett dåligt val i efterhand.

Muller berättade för henne då personligen sitt beslut, strax innan han gick till pressen. För henne var det som att bryta en kärleksrelation. Men beslutet kom från Saab-styrelsen.

Martin Larsson. Några veckor senare kontaktade Martin Larsson henne. Den här gången planerade de en lösning med Pang Da och Rachel Pang tvekade först. Sedan följde de kända scenarierna fram till konkurs.

Youngman opålitlig? Igen och igen anklagas Youngman för att vara opålitlig. Frånvaron av pantsatta pengar tvingar bilmakaren till slut till konkurs.

Rachel Pang säger "Vi bör komma ihåg att det var väldigt dåligt för Saab då. Victor Muller och Saab förstod inte alla kinesiska regler. Alla större överföringar måste godkännas av NDRC". Överföringen av 20 miljoner euro nådde en gräns, överföringen av ytterligare belopp tog tid och tillstånd. Det komplexa problemet med GM var en annan sak.

Har du fortfarande kontakt med Muller? Från tid till annan utbyter Rachel Pang meddelanden med Victor Muller via SMS.

Ge upp? Tänkte Youngman att ge upp efter 19.12-konkursen? Nej, hon säger inte riktigt. Vi har investerat nästan 50 miljoner euro i Saab.

Youngman. I mer än ett år har kineserna arbetat på Saab Investment, vilket gör dem längre än någon annan part. Om Saab inte hade bestämt sig för Hawatai, vem vet hur historien skulle ha slutat då. Vissa saker i Youngman verkar konstigt halvbakad, men kan också vara kommunikationsfel. Liksom planerna för byggandet av billiga bilar i Sverige.

Andra fakta är systemkonditionerade. Liksom NDRC: s stora inflytande på alla relevanta ekonomiska beslut. Gillar vi denna konstellation eller inte?

Vi kan inte vara kräsen just nu. Den nya ägaren väljs inte demokratiskt. Beslutet om vem den nya ägaren kommer att vara kommer att vara i Stockholm. Vi kan bara vänta.

Text: tom@saabblog.net

7 tankar om “SAAB Intervju med Rachel Pang: Saab ett kärleksförhållande ..."

 • Jag ger Joachim den rätta saken om reporterns sovande mössor. Om du har den goda kvinnan Pang som helst där för en intervju, kan du också använda möjligheten att fråga en eller den andra lite mer specifikt. Men tänker alltid på General Murks. Om det fanns en träfflista som företag gav mest och var de mest löjliga besluten fattas, skulle den absoluta ledaren för evigheten vara GM. Det finns de enda världsledarna. Jag tror knappast att en kinesisk politbyrå kan fortsätta.

 • blank

  Först 29 och i den positionen respekterar. Det här är den nya generationen välutbildade unga kineser. Vi kan klä oss varmt.
  Utan att vara politisk, har jag för mycket politik och stat i den.
  Vad händer om politbyrån i Peking ändrar sin kurs över en natt?

  • blank

   Vad som inte hände hos GM - ibland till och med över natten!

   Även med stora företag som Tata eller BMW skulle man inte vara immun mot en viss retro-risk i detta avseende - bara att där kommer besluten inte från ett politbyrå utan från vissa chefer (tänk alltid på General Murks).

 • blank

  Är Rachel Pang faktiskt gift / fast gift? Vet du det? 😉

  Jag tycker inte om NDRCs medverkan väldigt mycket. Under det gångna året har de inte fungerat precis som en effektivt fungerande myndighet, men extremt slöhet. Och jag tror, ​​om Youngman SAAB skulle ta över, kommer fler dagliga överföringar över kontrollgränsen vara nödvändiga i den dagliga verksamheten. Ska affärspartners vänta där varje gång tills NDRC har bestämt då? Såvitt jag vet finns det liknande myndigheter under NDRC på kommun / provinsnivå, som också måste ge sitt samtycke.

  Och sist men inte minst kan jag inte föreställa mig att NDRC är ett politiskt fritt område. Om det blir riktigt dåligt kan ingen utesluta att överföringar till SAAB ursprungligen hålls kvar av politiska skäl (förlåt av tekniska skäl: ->).

  • blank

   Vilken typ av sömnhuvuden var de? Jag menar journalisterna från Svenska Dagbladet - åtminstone kunde man ha klargjort om Griffin-modellerna i 9-3-serien fram till efterträdarmodellen faktiskt kör från produktionslinjen parallellt med den billiga järnvägen.

   PhiBos rädsla för att det kan uppstå förseningar i överföringar är inte längre lämpliga efter en eventuell övertagande av Youngman-Lotus - jag antar att detta bara gäller fram till ett sådant datum. Det kommer antagligen att finnas andra regler för ägare av dotterbolag - men även här kunde de sömniga huvudena från Dagbladet ha följt upp närmare. Vi är lika smarta som tidigare.

  • blank

   Om Rachel fortfarande var singel - kunde hon gifta sig med SAAB, eller hur? När allt kommer omkring skulle det vara en riktigt vacker brudgum - om inte flytande :-)

   Det hälsningar
   Harry

 • blank

  Jag hoppas mycket bestämt att denna pärla i en skandinavisk biltillverkaren inte faller offer för en kinesisk drake.

Kommentarer är stängda.