SAAB News: Tata eller inte Tata, det är frågan ...

Tade Tata för Saab eller bad inte Tata för Saab? I går kväll gick meddelandet genom de indiska medierna och idag var min brevlåde full av Tata-meddelanden i början av södern. Det indiska företaget skulle lätt passa Saab, eller vice versa. De klassiska Saab-modellerna 900 och 9000 hade alltid något underbart brittiskt ändå. Kultmärket från Sverige kunde runda Jaguarområdet ner.

Men förmodligen faderns tankar, för Tata har byggarbetsplatsen Land Rover / Jaguar, där miljarder investeringar flyter. En annan byggarbetsplats kan snabbt överväldiga resurser, och så kom en tydlig förnekelse från Indien under dagen.

Enbart i denna situation säger förnekelser inte så mycket, och vi borde inte tappa Tata helt ur sikte. För som Saab skulle råka passa jävligt väl i det nuvarande intervallet av indianer. Ingen kan säga om och vad som händer, för i Stockholm blir inget meddelande okontrollerat utanför. Konkursförvaltarna hade veckopressprogrammet idag och som förväntat fanns det inte mycket som var nytt. Saab som en hel grupp med det lönsamma Saab Parts AB ska säljas i ett stycke. Ett uttalande från administratörerna får dig att tänka. Saabs försäljning ska slutföras under våren. Vår. Hmm Kan det inte vara mer specifikt?

Hur definierar svenskar våren? Konkursförfaranden är planerade till 16. April, vilket motsvarar våren i mina breddgrader. Men i Stockholm är det nästan vinter. Tja, jag såg också springa i T-tröja i mars i huvudstaden Sverige eller kör i en öppen cabriolet. Kanske är temperaturen över frysen våren.

Investeraren från Kina, Youngman, är verkligen aktiv och svår att stoppa. Efter att ha besökt alla leverantörer träffar den kinesiska charmoffensiven politikerna i Sverige med full kraft. Stefan Löfven, tidigare ordförande för IF Metal och nu chef för oppositionens socialdemokrater, besökte idag Youngman-delegationen. Det fanns också en konversation med statssekreteraren Hans Lindblad.

Gör vad du vill ha av Youngman-planerna. Planen att bygga Kina-bilar i Sverige chockade mig igår. Idag ser jag idén som helt orealistisk, för dessa bilar på 90-talets Japan-design med gårdagens teknik kommer inte att kunna täcka kostnader i det höglönade landet Sverige. Förutom denna punkt fortsätter du konsekvent med att implementera dina idéer och skapa ditt eget nätverk inom politik och näringsliv. Tydligen är Youngman redan säker på sin sak. Men kanske blir du upphetsad för tidigt, för ingenting har beslutats ännu.

Jag skulle vilja lägga till ett meddelande från Sverige. Saab Parts AB har tagit över 50-anställda i Saab Automobile AB, som nu tar hand om den tekniska infrastrukturen för återförsäljare i Trollhättan. I England har Parts AB nu ett eget dotterbolag för att säkra leverans av reservdelar på ön. Meddelandet är inte nytt och var så länge sedan på bloggen.

Dessutom läggs till följande. Under tiden har Saab Parts AB tagit över anställda hos Automobile AB på nästan alla marknader, inklusive här i Tyskland, som säkrar vår reservleverans. Saab landsdirektör Jan-Philipp Schuhmacher och hans team är aktiva på den tyska marknaden och Stefan Mladek ansvarar för Österrike. Framtiden har redan börjat inom Saab Parts AB. Jag tror snart vi kommer att se de första nya aktiviteterna på marknaderna.

Saabstrukturerna är intakta, och vi väntar bara på rätt köpare. Vilket land vår investerare kommer ifrån är oklart, vi har alla våra personliga favoriter. Oavsett. Det är fortfarande spännande.

Text: tom@saabblog.net

8 tankar om “SAAB News: Tata eller inte Tata, det är frågan ..."

 • blank

  Det ser ut som allting kommer till Youngman Lotus.

  De andra sökande är också på något sätt på gång - men hittills har det inte skett några ytterligare aktiviteter som på Youngman-Lotus (kontakta myndigheter, leverantörer etc.).

  Youngman-Lotus visar ett flitigt och positivt beteende i SAAB-frågor - detta beteende kan ge dem ytterligare poäng både hos administratörstrioen och i allmänheten.

  Om problemet med tillverkningen av Youngman Lotus -fordon i Trollhättan spelar in, antar jag riktiga "konkurrenskraftiga priser" när jag säljer dessa fordon. På grund av den försvagade ekonomin i Sverige och på andra håll i grannlandet Aisland kunde jag tänka mig försäljning i större antal. I detta sammanhang är det dock fortfarande värt att veta om 9-3-produktionen faktiskt skulle starta samtidigt (som ursprungligen planerat). Enligt min mening skulle detta också ha stor betydelse för SAAB - information om detta viktiga ämne är verkligen inte bara önskvärd av mig. Vad säger Radio Stockholm om det?

  Hälsningar från Hamburg

 • blank

  Under tiden erbjuds nya fjärrkontroller för 9-3-serien på Ebay till "månpriser" på 190 € respektive 200 €. Jag hoppas på ett omfattande utbud av reservdelar genom SAAB Parts.

 • blank

  en fjäder kan vara lång. Det är trevligt att se att insolvensförvaltarna tar sig tid att göra allt så bra att Saab kan se till en säker framtid, men jag tror att 3 månader är tillräckligt långa. Det är säkert i Tyskland som skulle ha gått snabbare. Jag önskar en bra ny mamma för Saab om att snart komma nya Saabs från Sverige. Cheferna ska nu äntligen göra en knapp i frågan och låt katten (kanske en Jaguar) ur väskan. Jag kan inte höra G-ordet längre

 • blank

  Hej,

  går den "juridiska efterträdaren" (vem det nu är) också med i fabriksgarantin (9-5 II) som nu har dött?
  Hälsningar från Hamburg

 • blank

  Ansvarar "SAAB Parts" för reservdelarna? Då kanske jag snart får min luftkonditionering svalare, jag har väntat några månader. Lt. Det är inte tillgängligt för min SAAB -tjänst och hittills har jag inte kunnat ta mig till en alternativ produkt. 😉

  Hälsningar från Bad Salzdetfurth
  Ulrich

 • blank

  hie,
  om Saab Parts AB "tar över anställda i Saab Automobile AB" på nästan alla marknader, inklusive här i Tyskland, beror detta på en positiv trend med avseende på Saabs framtidsutsikter. Det kommer bara att avbrytas om marknaden tillåter det. När det gäller den potentiella köparen har vi Hollywood -kapitalismen (GM) bakom oss och kanske Bollywood -kapitalismen (Mahindra / Tata Motors) framför oss. Det med TATA skulle naturligtvis vara en trevlig sak. I inlägget av red99 (tidigare artikel) citeras en gullig förnekelse av ratan Tata, enligt vilken den indiska pressen har förvirrat de två företagen Mahindra och Tata. Det skulle vara som att förvirra Mercedes och VW här …… Tssssssssssssssss!
  Hälsningar från Koblenz.
  Peter.

 • blank

  ... min också, inte från Indien

 • blank

  "Vi har alla våra personliga favoriter" - min är inte från Kina!

Kommentarer är stängda.