SAAB Weekend: Vår Optimism Edition

Vinter är nästan över, början på säsongen knackar på dörren. Och ibland säger personliga samtal mer än 1000-pressmeddelanden. Men i sin tur ... Vår Saab 9000-årsdag har lämnat sitt vinterhem och är tillbaka i naturen. För nästa vinter behöver han inte gå tillbaka till ett gammalt och vått garage, vår Saab-hall är nästan färdig och 9000 får ett nytt hem. Självklart kommer skjutportarna att vara i Faluröd raderas, för att även en Saab vill behållas lämplig för arten. Bilder följer när byggnaden är klar!

Även om jag, i motsats till alla rykten, har ett liv på denna sida av varumärket Trollhättan, handlade helgen om Saab. Med min goda vän Achim (tack igen!) Jag hade en arbetsuppgift för varumärket med griffin och på lördag eftermiddag en läcker måltid i Saabiger runt (tack vare catering * ggg *).

Som även anställda i Saab var gäster var diskussionerna naturligtvis nästan bara om bilar från Sverige och varumärket. De senaste månaderna har varit kris, men krisen är också möjlighet. Man lär sig att bättre bedöma människor i dessa situationer, många samtal är mer öppna och direkta. Men en kris måste sluta, och ibland känner du igen förändringen i små tecken. På lördag var det mycket annorlunda. Situationen förändras.

Istället för de vanliga diskussionerna om den strukturella bevarande och reservdelsförsäkringen kom det plötsligt till nya ämnen. Det pratades om framtiden. Om åtgärder, i stället för bara krisreaktion. Saab börjar agera, fortfarande i den nuvarande möjliga ramen, men redan med tanke på ett positivt resultat i Sverige. Plötsligt vaknade optimismen genom rummen.

Situationen håller på att förbättras, och slutligen framträder framtiden i ett mildare ljus. Det är dags, för krisen var lång och hård. Inte bara i Tyskland utan även bland svenska vänner var det en förändring på helgen. Förhandlingarna är till vår fördel, och åtminstone Youngman är verkligen på språng. Några veckor tålamod, så kommer vi att se!

Fram till dess fortsätter vi att se vad Victor Muller gör. Sakerna går inte så bra för den tidigare Saabs VD. I Nederländerna kämpar han med aktieägare och externa affärspartners som anklagar honom för att köra Saab till väggen. Pieter HeeremaEx-Spyker styrelseledamot, ex-business vän och förmodligen ex-pojkvän, som väntar på flera miljoner dollar, ser Victor Muller som det verkliga problemet för Saab. Han tror inte på återbetalningen av sina miljoner, trots att Muller alltid lovat honom en "Dra kaninen ur hatten". Hörde vi inte det redan?

Även North Street Capital, Mullers hemliga vapen och eventuella Spyker-köpare har visat sig vara ett skal utan innehåll. Ingen överraskning, kännetecknen av saken visste detta redan för månader sedan. Den uppenbara Muller meddelade i en intervju på fredagen, medan han letar efter nya investerare att expandera. Kanske planerar han att köpa igen.

Hur som helst har han fortfarande fans, åtminstone i Holland. Hans Saab 9-5, som var till försäljning i Uppsala, är inte längre tillgänglig. Såld. Köparen kommer från Nederländerna.

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om "SAAB Weekend: Vår Optimism Edition"

  • Ett gott tecken! SAAB har haft tillräckligt med ekonomi nu och det är dags att gå vidare. Jag tror att Tom ännu en gång har tagit ett gott humör.

  • Tom har sagt allt som är viktigt - faktiskt måste SAAB-entusiaster runt om i världen bara vara tålmodiga.

    Det efterlängtade beslutet, om ett stort indiskt företag eller till och med familjeföretaget från Kina (möjligen med en annan partner ombord) får kontraktet, är på något sätt i luften! Den stora frågan just nu är vem som äntligen får kontraktet på grund av bättre planer - tillräckliga medel bör vara till skillnad från de investerare som Victor Muller erbjuder nu frodig och bevisligen tillgänglig.

    Vad kineserna till exempel betonar positivt från resten av intressekretsar är det faktum att detta redan har kommunicerats med nästan alla SAAB-leverantörer när det gäller framtida samarbete - bestämningen av Rachel och hennes far är helt enkelt imponerande!

    Många hälsningar från Schleswig-Holstein

Kommentarer är stängda.