SAAB-ikoner: Ut och omkring i Saab 96

Idag är jag på väg i Saab, bloggen måste vänta. Tid för en svensk ikon. Tid för Saab 96. Förra sommaren var Uli min gäst med sin 96, och vi utnyttjade tiden bra. Min första kontakt med Saab 96.

Saab är först och främst turbo. Eftersom jag tillhör den generation som Saab lärde sig definiera via den legendariska 900 Turbo och senare på 9000. Tja, även före de legendariska turboåren fanns Saab, bra bilar byggdes i Trollhättan, men inga turbos.

Saab 96 GL år 1980
Saab 96 GL år 1980

Således mötet med Ulis Saab 96 för den första, korrekta kontakten med en Saab av "pre-turbo era".

Saab 96 är ett anmärkningsvärt fenomen eftersom svenskarna verkligen har lyckats behålla den grundläggande formen av de första serialaabsna konsekvent till 1980. Designen citerar flygplanets form av en vinge. Detta fortsatte med modifieringar av Saab 99 Kombicoupe, sedan Saab 900 och slutade endast med Saab 9000-serien eller Saab 9-3 den första serien.

Saab 96 GL, Saab-uppfinning: strålkastare
Saab 96 GL, Saab-uppfinning: strålkastare

Många Saab-innovationer, smart inbyggda i serien, hjälpte Saab 96 till sin långa billiv, byggdes från 1960 till 1980. Tja, 1980-vintage var redan i slutet av 79 av band i Uusikaupunki, men vi pratar om en betydande körtid på mer eller mindre 20 år.

Saab 96 GL, V4-motor från Ford
Saab 96 GL, V4-motor från Ford

Under denna tid förvandlade Saab 96 2-Takter till V4-driven 4-Tact. Saab-uppfinningar, såsom ett strålkastarsystem, stötdämpande stötdämpare eller ett automatiskt sätesuppvärmningssystem infördes. Således var 96 föråldrad av konstruktionen vid slutet av dess konstruktion, men fortfarande tekniskt presentabel.

Kärleksfull detalj: Saab 96 GL tanklucka med flygplanslogo
Kärleksfull detalj: Saab 96 GL tanklucka med flygplanslogo

Saab 96 V4 från Uli är förstahands, även klistermärkenna i 70er-årens stil är original. På något sätt kult igen. Uli förde honom från den svenska västkusten och gjorde några tekniska förbättringar för att göra 96 lämpligare för vardagen.

Saabs rykte för att bygga hållbara, oförstörbara och säkra bilar baseras delvis på 96. Om du tittar på de många kärleksfullt utförda detaljerna förstår du att den här serien i Sverige och hela världen fortfarande har många fans. Allt verkar fräsas ur lådan, materialbesparingar och kostnadsoptimering var inte kända vid den tiden. Om du tänker på dagens bilar vill du ha något tillbaka.

Saab 96 GL, ventilation på C-pelaren med Saab-logotypen
Saab 96 GL, ventilation på C-pelaren med Saab-logotypen

Erik Carlson, den berömda Saab rallyföraren, vann 1962 och 63 med 96 Monte Carlo Rally. För två år sedan hade jag turen att träffa Carlson i Sverige. Han hade lite tid och berättade några noveller från hans liv med Saab. Den tidigare Rally Saab svarade i stora delar, naturligtvis inte med motoreffekten, serien. Anländer och lämnar på egen axel var självklart, och så gick det i 96 med reservdelar sedan i hela Europa.

Erik Carlson är ett högt, statligt utseende även i åldern. Om du klättrar in i den lilla, petite 96, kan du inte föreställa dig, så att halva kontinenten ska korsa. Tänk dig med säck och packa ombord. Ange sedan ännu fler segrar. För även då var Saab ett litet företag, och som idag var allt arbete begränsat.

Saab 96 GL inredning, kärleksfullt inrett
Saab 96 GL inredning, kärleksfullt inrett

Kanske är rendezvousen med Saab 96 inte bara ett möte med det förflutna, det är kanske också en förhandsvisning av Saabs framtid. För att de i Sverige planerade en ny, liten Saab, som skulle ta upp 96s designsspråk och transportera det till det nya årtusendet.

Med Uli ville jag snurra några varv i Spessart med Saab 96. Så in i "små" börjar V4-motorn och ger detta legendariska ljud. Överraskande är den stora vändkretsen för en så liten bil. Eftersom bilen inte behöver servostyrning, ja, det finns något, du behöver verkligen styrka. För de yngre läsarna är det förmodligen ofattbar, och jag känner mig i 96 som en tidskapsel på vägen.

Saab 96 GL, instrument
Saab 96 GL, instrument

Gå ut på motorvägen. Nej, först genom platsen. Vad är märkbart? 96 har en helt galen flirtade faktor. Ganska representanter för motsatt kön vänder sig till oss - väl - förmodligen mer efter 96. "Helt normalt" säger Uli. 96 är väl mottagen av kvinnor. När hände detta sig i Saab 9-5? Exakt. Nästan aldrig.

Vi kör på motorvägen och Uli försöker förklara freewheeling systemet för mig. För då får jag köra Saab 96. Jag klarade inte riktigt, och tyvärr är vår åktur över vid första klättringen. En liten teknisk defekt, vi misstänkte viss smuts i tanken, slutade vår resa.

Vad synd, för 96 är en slags legend på hjul. Under tiden är defekten fast, det var en bagatell och inte tanken. Vi kommer snart på resan och då handlar det mer om den här stora Saab. Återigen tack till Uli, som har offrat en hel eftermiddag för bra bilder och den här lilla berättelsen.

Tack Uli. Det var mycket roligt!

Text: tom@saabblog.net

3 tankar också "SAAB-ikoner: Ut och omkring i Saab 96"

 • Hej Tom,

  det var kul att presentera en 96 med den ursprungliga Alus .... Där minnen är vakna!

  Jag blev en Saab-fan genom 96. Jag köpte helt enkelt eftersom förhållandet mellan TÜV återstående tid till pris var oslagbar. Ja, så jag var som en ung sak om 1990

  Den med frihjulet är faktiskt ganska enkel. Eftersom 96 brukade vara en tvåtaktsmotor, måste motorn frikopplas när gasen avlägsnades. En tvåtaktsmotor drar inte bensin medan du springer - när du tar ut gasen och rullar ut, så att säga. Eftersom han får smörjningen av oljan i bensinen, upplever han således ingen smörjning och gripning.

  I fyrtakten som den senare använda Ford V4-motorn som inte var nödvändig men överföringen helt enkelt återanvändes. Så hade Saab Lenradschaltung och Feilauf!

  Det fanns säkert olika andra kompakta mönster men vad köper Saab efter tvåtaket? Förmodligen den enda 4-cylindern i V-konstruktion!

  Måste du tänka dig: Rattkrets, frihjul, V-motor ...

  Nåväl var tvåtakten mycket liten, förmodligen valet för en kompakt V-motor. Även om maskinrummet faktiskt hade stort utrymme. Det var därför jag sa ja, det är typiskt Saab. Stoppa enskilda lösningar

  Jag föredrar ett uttalande

 • Hej Tom,
  har sedan igår projektet Saab 95 stationvagn hemma! Bilen är verkligen läskigt och unik. Således har jag bredvid Youngtimer 900 nu en riktig vintagebil. Låt oss se när han kommer på gatan ...
  Gruss Ulf

  • Hej och så vidare

   Grattis till ditt projekt! 95 är en strålande bil och du kan se i många små detaljer erfarenheten inom flygindustrin. En 95 stationvagn var alltid på min önskelista ...
   Vänligen håll samhället uppdaterad med ditt projekt!

Kommentarer är stängda.