SAAB News: Bud från Mahindra & Mahindra

Mahindra & Mahindra lämnade ett erbjudande till Saab. De svenska medierna rapporterade idag. De få detaljer som har kommit fram är intressanta. Lars Holmqvist, VD för CLEPA, sa i början av veckan att Youngman Group från Kina var det enda förnuftiga alternativet för Saab.

Eftersom Youngman vill vara den enda budgivaren som fortsätter att producera den nuvarande Saab 9-3, befriad från GM-DNA. Nu blev det känt att Mahindra förfogar över samma plan. På Saab 9-5 och Saab 9-4x kommer också att avstå från indianerna. Det låter realistiskt, en showdown med den amerikanska gruppen skulle ändå vara meningslöst.

Som förutsagt av Saabs insiders kommer allt efter ett beslut mellan Indien och Kina. Indierna, som rådgivas av KPMG: s revisorer, verkar bestämda att köpa Saab. Det är goda nyheter. Återigen har vi överlevt en vecka, nedräkningen i konkurs är på gång, och den stora uppenbarelsen kommer upp.

Idag kommer en Youngman-delegation, 10 till 15-folk stark, att anlända till Göteborg. I kölvattnet av Youngman grundare Pang Qingnian är också representanter för den kraftfulla Bank of China. Det kommer bli spännande nästa vecka, för nu går det in i detaljerade diskussioner.

Låt oss anta att vår europeiska budgivare, som fortfarande finns där, inte vinner ett bud. Kanske helt enkelt för att Mahindra och Youngman efterlyser "politiska priser" för Saab. Låt oss säga att loppet skulle avgöras mellan Indien och Kina. Vem skulle passa bättre för Saab och vem litar vi på att biltillverkaren från Trollhättan utvecklas ansvarsfullt?

Svaret är klart och i detta fall skulle budgivaren från världens största demokrati vara min favoritpartner för vårt varumärke med griffin. Med Tata som ett exempel kan vi se hur väl och noggrant europeiska varumärken, Land Rover och Jaguar, behandlas av indiska ägare. Med exempel från Volvo ser vi för närvarande brandväggen mellan Geely och Göteborg falla, vi upplever politiskt motiverade beslut. Volvo är under press och driftlicenserna för de nya fabrikerna i Kina är ett sätt att nå målet. På lång sikt verkar Jaguar / Land Rover köra bättre med Tata och Volvo med Geely kommer att ha sämre utsikter.

För Saab önskar jag en bra köpare, som äntligen ger fred och kontinuitet. Vem har lång andedräkt. Om han kom från världens största demokrati skulle jag inte tänka mig.

Text: tom@saabblog.net

18 tankar om “SAAB News: Bud från Mahindra & Mahindra"

 • blank

  Kära Tom, kära, kära Tom,

  lär vår indofila Saab-gemenskap försiktigt vilka bilar Mahindra & Mahindra bygger, vilka de aldrig bygger, vilka de kanske vill bygga och vad Tata Motors håller på med.

  Hälsningar från koblenz.

  Peter

 • blank

  hej och gud morgon

  Jag är inte en vän av fördomar. Självklart kan SAAB inte överleva 9-3 ensamt, men det skulle vara en start. Oavsett vem som får kontraktet måste han också snabbt lansera nya modeller på marknaden. Tydlig Mahindra och BMW har bättre förutsättningar och mer erfarenhet än kineserna.

  BMW:
  Jag tror att München förstår svenskarna bättre än kineserna och jag ser fler synergier än konkurrenter. Låt oss vara ärliga, de flesta köpare av en Mini är individualister, precis som den typiska SAAB -ägaren. Nästan ingen köper en SAAB bara för att bilen är säker (även andra märken). Mini är kult, men SAAB -förare står vid sitt bilmärke. Det finns helt enkelt mycket mer passion och de flesta från den här bloggen har på något sätt en "linje till Sverige" eller åtminstone starkare sympati för Skandinavien. Att en 9-5 är för nära 7-serie BMW, ja-på papper, ja, men ärligt talat finns det fortfarande världar däremellan. Ratten på 9-5 II, till exempel, även om den var strukturellt identisk, gjorde inte SAAB till en OPEL Insignia, eller vice versa :).

  Mini, även om det är ganska nära BMW 1-serien - jag kan inte föreställa mig att den klassiska minifreaken överflödar.

  I slutändan spelar det ingen roll för Münchenföretaget om det är en BMW, Mini eller kanske en SAAB - det viktigaste är att bilen kommer från deras egen grupp. I slutändan bryr sig inte Wolfsburgarna om pengarna tjänas med VW, Audi, Skoda eller SEAT.

  Mahindra:
  Jag citerar Philmos från toppen: "Se bara på varumärkena Jaguar och Land Rover och Range Rover, vilka vackra och bra bilar de bygger". Ja, jag håller med, mycket har uppnåtts och ärligt talat är dessa bilar inte heller de vanliga ”massmärkena” på världens gator. Så jag kommer fram till att "indianerna kan göra det också".

  Youngman:
  Fram till för några veckor sedan trodde jag faktiskt att kineserna inte var dåliga. Under tiden hör du mycket från Geely och Volvo och för att vara ärlig - jag ogillar vissa saker. I Kina är mycket bara politiskt och det finns helt enkelt världar mellan folk. Mänskliga rättigheter, till exempel, är vi för långt ifrån varandra. Jag är rädd att man på lång sikt bara vill köpa kunskap och image. Självklart vill kineserna tjäna pengar med SAAB, GM vill verkligen det också, men till vilket pris? Kommer YM att förstå det svenska kultmärket eller handlar det bara om att erövra de europeiska marknaderna? Vill du bara göra tekniska framsteg med SAAB? Kinesiska bilar som till exempel Brillance BS6 - de hade inte en chans här. Jag tror att det skulle vara synd om du lägger SAAB på dropp igen och låter det blöda långsamt.
  Ändå - en sak måste ges till kineserna, de har redan investerat när VM fortfarande hade kontroll och du inte visste vad du skulle göra nästa. Vem vet hur det hade hänt om patienten, som redan då var ”försvagad”, inte hade fått lite stöd här.

  Oavsett vem gör tävlingen, fortsätter den för tillfället. Jag hoppas att jag kan köpa en ny SAAB om några år. Synd att jag måste lämna min 900 II för tillfället.

  • blank

   hie,
   Självklart hör du så mycket. Hörs också att det inte är Mahindra, men Tata Motors bygger dessa bilar?
   Hälsningar från Koblenz.

   Peter

 • blank

  Svårt! BMW skulle vara bra, men BMW har inte kommit med Rover. Förresten, jag förstår inte varför synes alla hålla sig till 9-3, vilket är bra, men också nästan föråldrad utan 9-5II är men med 9-3 ensam någonting.

 • blank

  hie,
  vad händer plötsligt här ?! Kommer vi snart att höra moraliskt sura bojkott från de vanliga frågeställarna: "Köp inte kinesiska Saabs!?"
  Kanske har moralisterna glömt bort här att Youngman investerade innan bytet dog. Hyena har väntat tills värdet av det döda bytet löpte ut. Mahindra och resten är en del av det. Mahindra representerar asiatiskt entreprenörskap, de representerar kanske demokrati - men de utövar det inte.
  "Pecunia non olet." Så vad !!
  Hälsningar från Koblenz

  Peter

  • blank

   Det kan hända. Som det alltid kallades köper inga GM SAABs. Men vad som än händer, vi är glada över alla köpare. Vackra skulle vara en europeisk eller en demokrat. Men vi kan inte ha allt. Tack Tom för rättvis täckning!

 • blank

  I princip välkomnar jag alla som menar bra med SAAB! Ingen kan säga 100% hur det ser ut i detalj för varje budgivare just nu. Men jag skulle alltid ha en obehaglig känsla med kineserna om hur ärliga och långsiktiga europeiska deras handlingar och tänkande är. Om BMW skulle vara bland anbudsgivarna skulle jag definitivt föredra dem. Mahindra skulle därför komma på andra plats och kineserna på tredje plats.

 • blank

  Kombinationen BMW och Mahindra som hon beskriver red99 vad. I Trollhättan (9-3 och Mini`s) kunde relativt snabbt starta produktionen av bilar som arbetet skulle utnyttjas, och relativt många människor behålla sina jobb könnten.BMW skulle ha en stark partner på den indiska marknaden och Saab med teknik BMW var redan planerad ändå.
  Jag skulle säga det är hur det görs, men tyvärr har jag inget att säga

  • blank

   ………… .men bra Norbert!

 • blank

  Vi fick reda på lite om företagets grundare Pang Qingnian (internet etc.) - mannen imponerar på oss med sin drivkraft och beslutsamhet.

  På SAAB-Automobile verkar han arbeta personligen med så kallad passion - det här är väldigt imponerande och inte en självklarhet.

  Vi ser Youngman-Lotus och huvudföretaget Mahindra & Mahindra
  på lika villkor när det gäller lämplighet - hos det europeiska företaget BMW ser vi till exempel det som Klaus 9-5 II. SAAB skulle förmodligen alltid hittas bakom BMW-modellerna där - faktiskt inte en tillfredsställande idé (men också lura, för med Rolls Royce och Mini går det faktiskt ganska bra).

  Hälsningar från Hansans stad Hamburg

 • blank

  Spänningen är svår att bära !!!
  Som Tom säger kommer en köpare från den demokratiska världen sannolikt att bli den bättre mamman.
  Indien, med sina få bilmärken, är definitivt mer lovande än Kina, med dussintals tillverkare. Exempel Tata Jaguar som nämns ovan. Jag testade XF själv innan jag köpte 9-5 i januari och jag blev nästan svag ...
  För mig är Mahindra fortfarande framför BMW, för jag tvivlar på att BMW har en SAAB i storlek 9-5 i planeringen. Det skulle förmodligen vara för nära 5er.
  Kina med den typiska kinesiska mentaliteten kan bara någonsin 2. och förhoppningsvis sista valet.

  • blank

   Nej, på 7er.

 • blank

  Varför inte döda två fåglar med en sten:

  > Mahindra och BMW tar över SAAB.
  > BMW ger den brådskande tekniken för en liten Saab (9-1 eller 90) och olika motorer,
  > Mahindra hanterar större delen av finansieringen och hjälper BMW med sin Indien-verksamhet (produktion och distribution).

  Stora mål är lättare att uppnå tillsammans ...

 • blank

  Jag har sagt det förut och det säger jag om och om igen: en SAAB-övertagande skulle politiskt kunna ge en signal om att Europa trots ekonomiska och finansiella kriser kan hjälpa sig utan (eventuellt för mycket politisk) Priser) att tillgripa hjälp från Kina.

  Visserligen skulle Indien vara mer politiskt acceptabelt, men det skulle fortfarande vara en signal att de ekonomiska samordningssystemen ännu inte helt har flyttat till Asien.

 • blank

  Hi Tom

  Min personliga ranking:

  1. BMW eller Magna
  2. Mahindra
  3. Youngman

  Men alla som sparar mitt SAAB-märke är välkomna!

 • blank

  På något sätt är kineserna som världsmakt (särskilt med sin polska attityd och deras resulterande handling) ganska osympatiska för mig. Jag blandar för mycket politik med affärer.
  Därför föredrar jag en indisk ägare för Saab rent subjektivt.
  Naturligtvis vill jag mest som en potent europeisk, som kan existera på världsmarknaden och skulle ha förståelse för Saab.

  Men om Saabs överlevnad hängde på den kinesiska siden, skulle jag oundvikligen använda ”hakan. Drakar "sväljer. 🙁

 • blank

  Titta bara på Jaguar- och Land Rover- och Range Rover-varumärkena, som bygger för vackra och kvalitativa bilar. En vit Saab som ett speciellt yoga eller yogitju, det skulle vara något

  • blank

   hie,
   ... bara med skillnaden att det inte är Mahindra som bygger dessa bilar utan Tata Motors. Mahindra skruvade upp den då - de bygger terrängfordon. Deras juvel är Ssangyong, eller vad de än heter. Det räckte bara för det.

   Hälsningar från koblenz.

   Peter

Kommentarer är stängda.