SAAB News: Youngman vill ha ett snabbt beslut

Youngman-delegationen möts i Sverige med Saab-administratörerna. I kölvattnet finns representanter för Bank of China som kan ses som en indikation på att finansieringen av Saab-förvärvet står. Utan löftet från Saab-förvaltarna vill investerare från Kina inte gå hem, säger Dagens Industri en källa som är bekant med processen.

Youngman har krävt Saab som ett första bud summan av 2 miljarder kronor, investeringen i företaget och produktsortimentet ska vara på 12 miljarder kronor. Det första budet innehåller emellertid inte de lönsamma delarna av fordonsgruppen, som den blev känd idag. Saab Parts AB från Nyköping betjänar staten som den största borgenären för säkerheten för de lätta EIB-lånen. Därför kommer det slutliga budet på det kompletta paketet Saab Automobile AB, Saab Tolls AB och Saab Parts AB att vara mycket högre.

Summan som Youngman presenterade är betydande och enligt Saabs insiders är åtminstone ekonomiska framtidsutsikter för investeraren bra. Med denna budget kan Saab börja i en säker framtid. Uppgifterna för omstart är enorma. Leverantörsnätet borde undervisa Youngman under tiden, men återförsäljarnätet är ett omvårdnadsfall som också kräver stora summor för rekonstruktionen. Lägg till det nationella Saab-bolaget som fungerar bra i Tyskland och Österrike (som vissa Saab-ryttare och läsare kunde lära sig i veckan), men bara genom personalenas enorma personliga engagemang. Återigen måste mycket pengar investeras i personal och ombyggnad.

Att Youngman vill slutföra försäljningen så snabbt som möjligt är förståeligt. Det handlar inte bara om framgång, det är en fråga om bilden. Kineserna har redan investerat flera miljoner euro i Saab och missade posten flera gånger. Konkursförvaltarna själva bryr sig inte om önskningarna. Det kommer att finnas intensiva samtal med investerare nästa vecka och åtminstone tre väldigt intressanta alternativ verkar uppstå. Många köpare är en bra utgångspunkt för Saab, men många alternativ kräver också att advokater känner och skickar för att välja den bästa festen.

Vi kommer att veta mer nästa vecka.

För Saab fans som söker det ultimata, finns det en framträdande Saab i Upsalla. Den nederländska "De Telegraaf" rapporterar Victor Mullers gamla Saab 9-5 som säljs hos den lokala återförsäljaren. Från 358.800-kronor borde bilen nu ha reducerats till 328.800-kronor. Muller hade sedan tagit den första Saab 9-5 i serien trim efter sin tillträde till Saabs offentliga överklagande. En vän sa att det var den dyraste Saab någonsin. Är det verkligen detta sagt 9-5, då är det billigt att ha. Den samlarbara för Muller fans.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om "SAAB News: Youngman vill ha ett snabbt beslut"

 • Det är helt normalt. Det handlar om detaljerade diskussioner. Erbjudandet och affärsplanen är under granskning - för alla anbudsgivare (finalister). Poängen här är att verifiera informationen och att justera utvärderingen av anbudsgivaren.
  Efter denna runda bör det bara gå till förhandlingar, avtal och avtal.
  Youngman kunde förmodligen inte tro på informationen från Saab-hanteringen i 2011. Detaljerna i licensläget (PhoeniX är förmodligen inte klart) var bara osäkra. Bättre YM har nu testat och vet det verkliga värdet och skriver i slutändan av de investeringar som gjorts, som för mycket pengar har Saab i 2011 tagit över och sedan investerat en stor låda. Man kunde förbereda sig nu.

 • För mig låter allt lite som organiserad panik. Jag har intrycket att Youngman inte förväntade sig så många och framför allt inte så bra konkurrenter. Du kunde ha haft det mycket snabbare och billigare också ...

  Det kommer säkert att vara en fråga om att inte förlora ansikte - trots allt har miljoner människor redan investerat i SAAB, vilket sannolikt inte kommer att ses igen vid misslyckande.

  Högmiddag i Trollhättan, och ingen amerikansk långt och brett ...

 • Det handlar förmodligen om detaljerade samtal:
  - Finansieringsgaranti
  - Operativt begrepp / affärsplan
  - Resurskrav (anställd)
  Så vad är milstolparna och kritiska vägar?

  Mahindra & Mahindra kommer också att leda samtalen

  Vi anlände till (före) sista omgången.

Kommentarer är stängda.