SAAB News: Youngman vill ha ett snabbt beslut

Youngman-delegationen möts i Sverige med Saab-administratörerna. I kölvattnet finns representanter för Bank of China som kan ses som en indikation på att finansieringen av Saab-förvärvet står. Utan löftet från Saab-förvaltarna vill investerare från Kina inte gå hem, säger Dagens Industri en källa som är bekant med processen.

Youngman har krävt Saab som ett första bud summan av 2 miljarder kronor, investeringen i företaget och produktsortimentet ska vara på 12 miljarder kronor. Det första budet innehåller emellertid inte de lönsamma delarna av fordonsgruppen, som den blev känd idag. Saab Parts AB från Nyköping betjänar staten som den största borgenären för säkerheten för de lätta EIB-lånen. Därför kommer det slutliga budet på det kompletta paketet Saab Automobile AB, Saab Tolls AB och Saab Parts AB att vara mycket högre.

Summan som Youngman presenterade är betydande och enligt Saabs insiders är åtminstone ekonomiska framtidsutsikter för investeraren bra. Med denna budget kan Saab börja i en säker framtid. Uppgifterna för omstart är enorma. Leverantörsnätet borde undervisa Youngman under tiden, men återförsäljarnätet är ett omvårdnadsfall som också kräver stora summor för rekonstruktionen. Lägg till det nationella Saab-bolaget som fungerar bra i Tyskland och Österrike (som vissa Saab-ryttare och läsare kunde lära sig i veckan), men bara genom personalenas enorma personliga engagemang. Återigen måste mycket pengar investeras i personal och ombyggnad.

Att Youngman vill slutföra försäljningen så snabbt som möjligt är förståeligt. Det handlar inte bara om framgång, det är en fråga om bilden. Kineserna har redan investerat flera miljoner euro i Saab och missade posten flera gånger. Konkursförvaltarna själva bryr sig inte om önskningarna. Det kommer att finnas intensiva samtal med investerare nästa vecka och åtminstone tre väldigt intressanta alternativ verkar uppstå. Många köpare är en bra utgångspunkt för Saab, men många alternativ kräver också att advokater känner och skickar för att välja den bästa festen.

Vi kommer att veta mer nästa vecka.

För Saab-fans som letar efter det ultimata finns det en Saab från framträdande tidigare ägande i Upsalla. Holländaren "De Telegraaf" rapporterar om Victor Mullers gamla Saab 9-5, som är till salu hos den lokala återförsäljaren. Bilen sägs ha minskat från 358.800 328.800 kronor till 9 5 kronor. Vid den tidpunkten hade Muller tagit över de första Saab 9-5 i serien trim när han gick med Saab. En vän sa att det var den dyraste Saab någonsin. Om det verkligen är denna XNUMX-XNUMX, är det nu billigt. Samlarobjektet för Muller fans.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “SAAB News: Youngman vill ha ett snabbt beslut"

 • Det hela låter lite som organiserad panik för mig. Jag har intrycket att Youngman inte förväntade sig så många och framför allt inte så lösningsfulla konkurrenter. Du kunde ha haft allt detta mycket snabbare och billigare ...

  Det kommer säkert också att handla om att inte förlora ansiktet - trots allt har många miljoner redan investerats i SAAB, varav du med största sannolikhet inte kommer att se någonting igen om det misslyckas.

  High Noon i Trollhättan, och ingen amerikansk långt ifrån ...

  • blank

   Det är helt normalt. Det handlar om detaljerade diskussioner; erbjudandet och affärsplanen granskas - av alla anbudsgivare (finalister). Syftet här är att verifiera informationen och justera budgivarens bedömning.
   Efter denna runda bör det bara gå till förhandlingar, avtal och avtal.
   Youngman kunde förmodligen inte tro på informationen från Saab-hanteringen i 2011. Detaljerna i licensläget (PhoeniX är förmodligen inte klart) var bara osäkra. Bättre YM har nu testat och vet det verkliga värdet och skriver i slutändan av de investeringar som gjorts, som för mycket pengar har Saab i 2011 tagit över och sedan investerat en stor låda. Man kunde förbereda sig nu.

 • blank

  Det handlar förmodligen om detaljerade samtal:
  - Finansieringsgaranti
  - Driftkoncept / affärsplan
  - Resurskrav (anställda)
  Så vad är milstolparna och kritiska vägar?

  Mahindra & Mahindra kommer också att ha samma samtal

  Vi anlände till (före) sista omgången.

Kommentarer är stängda.