Bakspegel: Administratörens motivation, medkänner PSA!

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Under de närmaste dagarna kommer det att finnas mindre att rapportera på bloggen, eftersom andra saker kräver mer tid. Sann liv kräver uppmärksamhet, Saab måste vänta. I början av januari hade jag ett långt samtal med en vän från Stockholm. Vi pratade om administratörerna och deras möjliga motiv att acceptera utmaningen. Min vän tyckte att han kunde se i Hans Bergqvist ambitionen att leda Saab till en ny framtid.

I ett möjligt motivationspaket kan denna idé också spela en roll. Var och en av oss har saker som driver honom till topp prestanda eller inte. En annan faktor är lokaliseringspolitiken, som spelar en viktig roll i Sverige. den Süddeutsche Zeitung sätter det i ett nötskal och påminner oss om att den svenska staten är den överlägset största Saab-fordringsägaren. Vad har en viss möjlighet att påverka hand i hand.

Således går det i rätt riktning för Saab vid första anblicken. Alla budgivare som har ett bra koncept för Trollhättan har chanser. Tyvärr finns det inte bara parter som vill fortsätta vårt varumärke. Kanske bör administratörerna låta förutom lokaliseringspolitiken också innehålla någon nationell stolthet. Lite mer fokus på att bevara Saab-varumärket. Jag skrev det för månader sedan, jag skriver det igen. Saab är Sverige och nästan alla Saab-drivrutiner är på något sätt kopplade till det skandinaviska landet. Många spenderar sin semester i Sverige, köper andra svenska produkter. Varje Saab på våra gator är en svensk ambassadör. Nationell stolthet, korrekt doserad, skulle vara en annan motivationskälla.

Talade Brightwell med GM eller inte? Är administratörer prata med GM eller inte? När det gäller Brightwell Holding står uttalandet mot uttalandet. GM förnekar Brightwells bekräftande. De turkiska investerarna är historia, och så är Victor Muller äntligen utanför styrelsen. Muller kunde tänka sig att spela med Brightwell igen en aktiv roll i Trollhättan. Vi uppskattar Muller som en modig man som ville spara märket. Men som VD bär han också ansvaret för konkurs. Muller tillbaka vid Saab? Jag tror inte det. Om några år kan minnet kanske göra händelserna i ett mildare ljus. Kanske då kommer vi också att döma Muller om Victor Muller.

Saab 9-4x och 9-5 är historia. GM kommer inte längre att spela en roll i Saab-framtiden, vi kan anta. Potentiella investerare som Youngman vill bygga en GM-fri Saab 9-3. Under en övergångsperiod endast med automatisk växellåda och dieselmotor. Eller kanske förutom Saab e-Power. Vi kunde leva med det under en viss tid. Andra investerare planerar ett helt nytt produktsortiment för Saab. GM har också nya planer i Europa. Ett amerikanskt deltagande i PSA-gruppen kommer att meddelas vid Genèves Motor Show. Reuters talade idag om 5% som ett första steg.

Opel / PSA / GM passar ihop? Experter ser den kommande anslutningen negativ. Analysen om detta ämne bör skriva andra, men som vid första anblicken inte kan passa, noterar lekman. På Opel är kostnader och fordonsegenskaper för närvarande under kontroll. Varje del testas för besparingar, som om GM inte hade lärt sig någonting från det förflutna. José Ignacio López de Arriortúa, namnet har Donnerhall och bör vara en varning. Den tidigare GM-chefen körde ner kvalitet och kostnader på Opel under 90-åren och gjorde kortfristiga vinster. För att sedan massivt förlora marknadsandelar.

PSA har denna procedur framför dig. Citroen, som handlas som ett alternativ för vissa Saab-förare, kan då bli det nya, missförstod GM-varumärket. Ett tvivelaktigt perspektiv för avantgarde från Frankrike.

GM är över för oss! Med PSA-äktenskapet flyttar gruppen sig i Europa. En konkurrent kommer aldrig att få licenser från Detroit.

Brightwell passerar, Muller passerar, GM passerar. Bad? Nej! Varje ände är hem till en ny början. Och varje början är fylld med magi. Vem skyddar oss och hjälper oss att leva. Det var poetiskt nu och inte lånat från mig, men delvis från Hermann Hesse. Han kommer att förlåta mig för att bli använd på botten av en automatisk blogg.

Vi har slutet på många drömmar bakom oss. Det är dags för en ny början! Våren närmar sig, och det är dags att sluta vila i Sverige. Tid för omstart. Tid för goda nyheter.

Text: tom@saabblog.net

10 tankar också "Bakspegel: Administratörens motivation, medkänner PSA!"

 • Citat från "teknik och motor" av FAZ i 28.02.12

  Om citatet är korrekt säger ALT vad du behöver veta:
  om okända behov hos premiumkunder
  om ovan nämnda varumärkesambassadörer i ett land (Made in ...)
  varför GMs emblemsteknik inte fungerar
  varför VW, Porsche, BMW fira framgångar på många marknader och marknadssegment (Gjord av ...)
  GM har inte förstått SAAB och dess kunder i 20 år sedan.

  Även om jag är en tyst läsare, måste jag säga tack, Tom, för den här bloggen!
  Jag har inte bara kört SAAB själv sedan jag fick mitt körkort, men jag har körts hem i SAAB efter min födelse: 1975, när även i HH en SAAB var en riktig exotisk. Kanske är det därför passionen kommer?

  Och förresten: ren GM-bashing är främmande för mig, när jag går och älskar att vår Cadillac SRX V8 - en famoser hjul SUV med sportiga och bekväm körning erfarenhet tack vare Magnetic Ride.
  När det gäller några detaljer och naturligtvis påminner han mig om SAAB.
  För att inte nämna att den nuvarande SRX och 9-4X har åtminstone vanliga gener.

  Vänliga hälsningar
  Jörn från HH

 • "En fabrik är en fabrik. Samlingsledningen eller arbetarna bryr sig inte om vilket märke som kommer på gallret. "
  Timothy E. Lee, ordförande för GM ansvarig för internationell verksamhet och medlem av styrelsen i Opel, frågade den schweiziska handelsmagasinet "Automobil Revue" om han kunde föreställa sig tillverkningen av Chevrolet-bilar i europeiska fabriker.

  Citat från "teknik och motor" av FAZ i 28.02.12

  Om citatet är korrekt säger ALT vad du behöver veta:
  om okända behov hos premiumkunder
  om märkesambassadörerna i ett land som nämns av Tom (Made in ...)
  varför GMs emblemsteknik inte fungerar
  varför VW, Porsche, BMW fira framgångar på många marknader och marknadssegment (Gjord av ...)
  GM har inte förstått SAAB och dess kunder i 20 år sedan.

  Även om jag är en tyst läsare, måste jag säga tack, Tom, för den här bloggen!
  Jag har inte bara kört SAAB själv sedan jag fick mitt körkort, men jag har körts hem i SAAB efter min födelse: 1975, när även i HH en SAAB var en riktig exotisk. Kanske är det därför passionen kommer?

  Och förresten: ren GM-bashing är främmande för mig, när jag går och älskar att vår Cadillac SRX V8 - en famoser hjul SUV med sportiga och bekväm körning erfarenhet tack vare Magnetic Ride.
  När det gäller några detaljer och naturligtvis påminner han mig om SAAB.
  För att inte nämna att den nuvarande SRX och 9-4X har åtminstone vanliga gener.

  Vänliga hälsningar
  Jörn från HH

  • Citatet talar verkligen volymer och visar att GM fastnade i Taylorismens dagar. Är det inte konstigt att SAAB aldrig arbetat?

 • Som fan av varumärkena SAAB och Peugeot, tillkännagivandet att PSA / Peugeot Citroen vill samarbeta med GM chockade mig, minst sagt. Bara för att riktigt intressant för mig modeller av både tillverkare är lite daterad (Citroen XM, till exempel, ser jag parken varje morgon tvärs över gatan från min lägenhet, eller Peugeot 406 coupe, jag nästan köpte i stället för en SAAB), hade jag hoppades att PSA igen i närmaste eller medellånga framtid utformar liknande bra modeller. Jag kan noggrant begrava hoppet nu.

  Och vad gäller Opel ... det är egentligen bara skakning av ett huvud, hur lite ett företag kan lära av sina egna misstag. Man får inte glömma att Opel också har upplevt ganska framgångsrika tider med GM - det var bara den amerikanska street cruiser-liknande, vilket gjorde de gamla Opel-modellerna så attraktiva. Tyvärr har en amerikansk bild inte längre en positiv effekt på ett bilmärke och dess modeller. Opel skulle behöva bli mer oberoende, investera mer än att spara i fel ände.

 • Citroen i händerna på GM? Sådana saker borde inte vara. Ett deltagande bör överväga Peugeot väl igen. Jag trodde att Peugeot och BMW byggde motorer och rör sig närmare varandra. Tänker jag fel?

  • PSA har stora problem, kabinen brinner så att säga, så någon lösning är uppenbarligen välkommen. På något sätt bryter GM allt som jag en gång gillade. Mina gamla favoritmärken Saab, Alfa Romeo och Citroen. Endast Saab tas, sedan kommer tack vare den outsägliga Fiat-GM partnerskap (som då också historia var) Opel motorer i Alfas och sedan hela Peugeot-Citroen gryta (från Citroen är ändå ingenting kvar sedan hydropneumatics endast fortfarande sällsynt i toppmodeller kan beställas) hälls fortfarande av GM ...

 • Kära Tom,

  en utmärkt inventering - speciellt i GM-frågor. I framtiden borde du inte gå in i denna klubb längre. Det finns mycket viktigare saker i livet än att ständigt hantera dessa dilettanter. Zamier Ahmed kommer att se likadant ut.

  Hälsningar från Hansans stad Hamburg och fortsätt att fortsätta att "stanna på bollen".

 • Ett Hesse-citat på en SAAB-blogg. SAAB-drivrutiner har nivå. Tack Tom 🙂

 • Tyvärr, jag är drastisk:
  Den välkända, hjärtlösa GM var, kommer att bli medvetet kontrollerad för att vara en rent beräknad vinstdriven "stall" och stanna så länge som möjligt!

  Den mikrige hjärtat av denna stora grupp, så att det i själva verket var en gång en liten division Saab Automobile i Sverige, som endast har utnyttjats trots sina många lysande banbrytande idéer, tyvärr i alla avseenden, och slutligen medvetet förbrukningsvaror och beachtungslos som en soppåse avsattes undan det stod klart tidigt att denna lilla avdelningen kunde aldrig bilda ett verkligt hot mot storleken kall fet GM! Saab har aldrig passa in i detta koncept, enligt vilket hela scenariot till Saabs ingen riktig överraskning, men ändå en isig besvikelse nederlag som är tack hjärta lös GM revisorer som till last åsna och nu är världsledande på obskyra bakgrunds diskussion!

  Vad gömmer GM med sitt påtagliga och oförståeligt beteende? Glider du dina fingrar obemärkt eller hoppas du på andra stora företag att generera positiva ekonomiska fördelar?

  Vad synd om denna negativa situation och speciellt den förlorade tiden runt Saab-änden! Eller hoppas börja igen?

  Giampi

 • GM är som en pest. som migrerande johannesbröd. Ät allt och spotta ut det. GM kommer raseri i Europa tills det finns inget kvar utom de stora tyska företagen. Eu borde stoppa det. Fuck globalisering.

Kommentarer är stängda.