Motivation av administratörerna. Min kondoleanser till PSA!

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Under de närmaste dagarna kommer det att finnas mindre att rapportera på bloggen, eftersom andra saker kräver mer tid. Verkliga livet kräver uppmärksamhet, Saab måste vänta. I början av januari hade jag ett långt samtal med en vän från Stockholm. Vi pratade om administratörerna och deras möjliga motiv för att acceptera utmaningen. Min vän sa att han kunde se Hans Bergqvists ambition att leda Saab in i en ny framtid.

I ett möjligt motivationspaket kan denna idé också spela en roll. Var och en av oss har saker som driver honom till topp prestanda eller inte. En annan faktor är lokaliseringspolitiken, som spelar en viktig roll i Sverige. den Süddeutsche Zeitung sätter det i ett nötskal och påminner oss om att den svenska staten är den överlägset största Saab-fordringsägaren. Vad har en viss möjlighet att påverka hand i hand.

Saab är Sverige?

Vid första anblicken går Saab i rätt riktning. Alla anbudsgivare som har ett bra koncept för Trollhättan har möjligheter. Tyvärr finns det inte bara parter som vill fortsätta använda vårt varumärke. Kanske bör administratörerna också införliva viss nationell stolthet förutom lokaliseringspolitiken. Lite mer fokus på att upprätthålla Saab-varumärket. Jag skrev det för månader sedan, jag skriver om det. Saab är Sverige och nästan alla Saab-förare är på något sätt anslutna till det skandinaviska landet. Många tillbringar sin semester i Sverige och köper andra svenska produkter. Varje Saab på våra gator är en ambassadör för Sverige. Nationell stolthet, korrekt doserad, skulle vara en annan källa till motivation.

Pratade Brightwell med GM eller inte? Pratar administratörerna med GM eller inte? I Brightwell Holding-fallet, uttalande mot uttalande. GM förnekar, Brightwell säger ja. Turkiska investerare är historia, och Victor Muller är äntligen ute av båten. Muller kunde föreställa sig att spela en aktiv roll i Trollhättan igen med Brightwell. Vi värdesätter Muller som en modig man som ville rädda varumärket. Men som VD är han också ansvarig för konkurs. Muller tillbaka på Saab? D snarare inte. Om några år kan minnet få händelserna att visas i ett mildare ljus. Kanske kommer vi att döma Victor Muller mildare.

Saab 9-4x och 9-5 är historia. GM kommer inte längre att spela en roll i Saabs framtid, det kan vi anta. Potentiella investerare som Youngman vill bygga en GM-fri Saab 9-3. För en övergångsperiod endast med automatväxellåda och dieseldrivning. Men kanske också med Saab e-Power. Vi kunde leva med det under en tid. Andra investerare planerar ett helt nytt produktsortiment för Saab. GM har också nya planer i Europa. Amerikanernas deltagande i PSA-gruppen kommer att tillkännages på bilutställningen i Genève. Reuters sa 5% som ett första steg i dag.

GM - PSA - Opel?

Passar Opel / PSA / GM ihop? Experter ser den kommande förbindelsen negativt. Andra bör skriva analysen om detta ämne, men lekmannen inser också att den inte passar vid första anblicken. Opel testar för närvarande kostnader och fordonskvalitet. Varje del kontrolleras för besparingar, som om GM inte hade lärt något från det förflutna. José Ignacio López de Arriortúa, namnet har Donnerhall och borde vara en varning. Den tidigare GM-chefen drev kvalitet och kostnader på Opel på 90-talet, vinster med kort varsel. Sedan för att massivt förlora marknadsandelar.

PSA har den här proceduren framför sig. Citroën, som handlas som ett alternativ för vissa Saab-förare, kan då bli det nya, missförstådda GM-märket. Ett tvivelaktigt perspektiv för avantgarden från Frankrike.

GM är över för oss! Med PSA-äktenskapet flyttade gruppen sig igen i Europa. En konkurrent kommer aldrig att få licenser från Detroit.

Brightwell över, Muller över, GM över. Dålig? Nej! I varje ände finns en ny början. Och det finns magi i varje början. Vem skyddar oss och vem hjälper oss att leva. Det var nu poetiskt och inte lånat av mig utan delvis från Hermann Hesse. Han kommer att förlåta mig för att ha använts på en autobloggs lågland.

Vi har slutet på många drömmar bakom oss. Det är dags för en ny början! Våren närmar sig och det är dags att avsluta viloläget i Sverige. Dags att starta om. Dags för goda nyheter.

10 tankar om “Motivation av administratörerna. Min kondoleanser till PSA!"

 • GM är som en pest. som migrerande johannesbröd. Ät allt och spotta ut det. GM kommer raseri i Europa tills det finns inget kvar utom de stora tyska företagen. Eu borde stoppa det. Fuck globalisering.

 • Tyvärr, jag är drastisk:
  den välkända hjärtlösa GM var, är och kommer att vara medvetet kontrollerad för att vara en rent aritmetisk "monter" trimmad för vinst och stanna så länge som möjligt!

  Den mikrige hjärtat av denna stora grupp, så att det i själva verket var en gång en liten division Saab Automobile i Sverige, som endast har utnyttjats trots sina många lysande banbrytande idéer, tyvärr i alla avseenden, och slutligen medvetet förbrukningsvaror och beachtungslos som en soppåse avsattes undan det stod klart tidigt att denna lilla avdelningen kunde aldrig bilda ett verkligt hot mot storleken kall fet GM! Saab har aldrig passa in i detta koncept, enligt vilket hela scenariot till Saabs ingen riktig överraskning, men ändå en isig besvikelse nederlag som är tack hjärta lös GM revisorer som till last åsna och nu är världsledande på obskyra bakgrunds diskussion!

  Vad gömmer GM med sitt påtagliga och oförståeligt beteende? Glider du dina fingrar obemärkt eller hoppas du på andra stora företag att generera positiva ekonomiska fördelar?

  Vad synd om denna negativa situation och speciellt den förlorade tiden runt Saab-änden! Eller hoppas börja igen?

  Giampi

 • Ett Hesse-citat på en SAAB-blogg. SAAB-drivrutiner har nivå. Tack Tom 🙂

 • Kära Tom,

  en utmärkt inventering - speciellt när det gäller GM. Den här klubben borde verkligen inte hanteras i framtiden. Det finns mycket viktigare saker i livet än att ständigt hantera dessa amatörer. Zamier Ahmed kommer att se det på samma sätt.

  Hälsningar från Hansestaden Hamburg och fortsätt att "hänga med".

 • Citroen i händerna på GM? Sådana saker borde inte vara. Ett deltagande bör överväga Peugeot väl igen. Jag trodde att Peugeot och BMW byggde motorer och rör sig närmare varandra. Tänker jag fel?

  • PPE har stora problem, hyddan är i brand, så att säga, så alla lösningar är uppenbarligen välkomna. På något sätt bryter GM allt som jag en gång tyckte var bra. Mina gamla favoritmärken Saab, Alfa Romeo och Citroen. Först tas Saab över, sedan tack vare det otydliga Fiat-GM-partnerskapet (som sedan blev historia), kommer Opel-motorer till Alfas och sedan görs hela Peugeot-Citroen gryta (det finns inget kvar av Citroen ändå, sedan dess bara hydropneumatik fortfarande sällan kan beställas i toppmodeller) fortfarande infunderas av GM ...

 • Som fan av varumärkena SAAB och Peugeot, tillkännagivandet att PSA / Peugeot Citroen vill samarbeta med GM chockade mig, minst sagt. Bara för att riktigt intressant för mig modeller av både tillverkare är lite daterad (Citroen XM, till exempel, ser jag parken varje morgon tvärs över gatan från min lägenhet, eller Peugeot 406 coupe, jag nästan köpte i stället för en SAAB), hade jag hoppades att PSA igen i närmaste eller medellånga framtid utformar liknande bra modeller. Jag kan noggrant begrava hoppet nu.

  Och vad Opel beträffar ... allt du behöver göra är att skaka på huvudet för hur lite ett företag kan lära av sina egna misstag. Man får inte glömma att Opel också haft ganska framgångsrika tider med GM - det var just den amerikanska, roadcruiser-liknande typen som gjorde de gamla Opel-modellerna så attraktiva. Tyvärr har en amerikansk image inte längre någon positiv effekt på ett bilmärke och dess modeller. Opel måste verkligen bli mer oberoende, investera mer istället för att spara i fel ände.

 • ”En fabrik är en fabrik. Monteringslinjen eller arbetarna bryr sig inte om vilket märke som finns på kylargrillen. "
  Timothy E. Lee, ordförande för GM och Opel Supervisory Board med ansvar för internationella affärer, på frågan från den schweiziska branschtidningen "Automobil Revue" om han kunde tänka sig att producera Chevrolet -bilar i europeiska (Opel) fabriker.

  Citat från "teknik och motor" av FAZ i 28.02.12

  Om citatet är korrekt säger ALT vad du behöver veta:
  om okända behov hos premiumkunder
  om märkesambassadörerna i ett land som nämns av Tom (Made in ...)
  varför GMs emblemsteknik inte fungerar
  varför VW, Porsche, BMW fira framgångar på många marknader och marknadssegment (Gjord av ...)
  GM har inte förstått SAAB och dess kunder i 20 år sedan.

  Även om jag är en tyst läsare, måste jag säga tack, Tom, för den här bloggen!
  Jag har inte bara kört SAAB själv sedan jag fick mitt körkort, men jag har körts hem i SAAB efter min födelse: 1975, när även i HH en SAAB var en riktig exotisk. Kanske är det därför passionen kommer?

  Och förresten: ren GM-bashing är främmande för mig, när jag går och älskar att vår Cadillac SRX V8 - en famoser hjul SUV med sportiga och bekväm körning erfarenhet tack vare Magnetic Ride.
  När det gäller några detaljer och naturligtvis påminner han mig om SAAB.
  För att inte nämna att den nuvarande SRX och 9-4X har åtminstone vanliga gener.

  Vänliga hälsningar
  Jörn från HH

  • Citatet talar verkligen volymer och visar att GM fastnade i Taylorismens dagar. Är det inte konstigt att SAAB aldrig arbetat?

 • Citerat från "Technik und Motor" i FAZ från 28.02.12/XNUMX/XNUMX

  Om citatet är korrekt säger ALT vad du behöver veta:
  om okända behov hos premiumkunder
  via de ovannämnda varumärkesambassadörerna i ett land (Made in ...)
  varför GMs emblemsteknik inte fungerar
  varför VW, Porsche, BMW fira framgångar på många marknader och marknadssegment (Gjord av ...)
  GM har inte förstått SAAB och dess kunder i 20 år sedan.

  Även om jag är en tyst läsare, måste jag säga tack, Tom, för den här bloggen!
  Jag har inte bara kört SAAB själv sedan jag fick mitt körkort, men jag har körts hem i SAAB efter min födelse: 1975, när även i HH en SAAB var en riktig exotisk. Kanske är det därför passionen kommer?

  Och förresten: ren GM-bashing är främmande för mig, när jag går och älskar att vår Cadillac SRX V8 - en famoser hjul SUV med sportiga och bekväm körning erfarenhet tack vare Magnetic Ride.
  När det gäller några detaljer och naturligtvis påminner han mig om SAAB.
  För att inte nämna att den nuvarande SRX och 9-4X har åtminstone vanliga gener.

  Vänliga hälsningar
  Jörn från HH

Kommentarer är stängda.