SAAB News: Brightwell Holding kastar ner det!

Surprise? Nej, inte riktigt. Saabs insiders hade redan förutsett det för några dagar sedan och så har det hänt nu. Brightwell Holding har kastat i handduken och är inte längre i budgivningen för Saab. Skurken har också placerat skurken genast. Det är Detroit-företaget som inte vill ge turkarna licenser och borde ha backat ner i sista stund.

"GM vill döda Saab," sa Zamier Ahmed i en intervju idag. Allt såg bra ut, då skulle GM ha slutat i sista minuten. Tror vi det? GM ville verkligen ge licenser till Brightwell. En bilproducent i Sverige får bygga 200.000 Auto på GM-basis varje år, medan Opel inte säljer sina produkter till män eller kvinnor. En osannolik historia.

Hur som helst. Brightwell kan ha haft ärade motivationer. Avgången är inte förvånande. På kort och medellång sikt för lite finansiell muskel skulle några hundra miljoner investeringar inte ha varit tillräckliga. Saabs lidande, vi hade nog av det, skulle ha hittat en sådan uppföljare. Saab-märket, de anställda, återförsäljarna, kunderna förtjänar bättre. Inte över miljoner, vi måste prata om miljarder. Inte över en investeringsperiod på några år, men över ett decennium.

Vi måste säga adjö till Saab 9-5 sportvagn och sedan. Även från Saab 9-4x. Även den största optimisten borde ha förstått budskapet. Andra budgivare är fortfarande i tävlingen, jag tror att vi hörs mer under dagen. En presskonferens från administratörerna körs för närvarande i Sverige.

Låt oss vara lugna. Attityden hos GM är inte ny och överraskande. Faktiskt hände ingenting, ingenting har förändrats. Brightwell har testat gränser och fått svaret. Loppet för Saab bestäms mellan Indien och Kina, en insider sa för nästan två veckor sedan. Det är så som det blir.

Text: tom@saabblog.net

5 tankar också "SAAB News: Brightwell Holding kastar ner det!"

 • Jag förstår inte GM.
  Deras inställning till Saab gör mig ledsen redan längre / besviken / arg / ... ..
  Men ämnet är förmodligen genom - men du måste noga oroa dig för det längre.

  Men nu kanske de med några "Milliönchen" kanske vill bli med Peugeot!?
  Har de inte andra uppgifter och oroar och bör se efter Opel & Co istället för att "gå ihop" med en direkt konkurrent?

 • "Loppet för SAAB kommer att beslutas mellan Indien och Kina" ... ..?
  Och vad kommer att bli av vår olyckliga, okända västeuropeiska anbudsgivare?
  Kasta det inte bara Brightwell här?
  Vi ser fram emot de kommande uttalandena från administratörerna!
  Jag tror att hela samhället SAAB hade nu långsamt tjänat fodrade det med information, annars kardiolog kommer att göra inom en snar framtid arm och ett ben för oss ...

  WW

 • Süddeutsche Zeitung behandlar idag i affärssektionen, sidan 23, i en artikel med fyra kolumner med "Phoenix från Trollhättan". Totalt sett inga riktiga nyheter mot alltid god information från Tom. Bildens miniatyr av artikeln visar namnet Saab i gallret på ett snötäckt fordon.

 • Süddeutsche: "Totalt sett är 14-köpare intresserade av Saab eller delar av företaget. Konkursförvaltarna Hans Bergqvist och Anne-Marie Pouteaux sa det. "

  14 ???

 • Huvudsyftet med konkursförvaltningen är att få ut det högsta av fordringsägarna och det döende företaget. Om det finns stöd från den tidigare rektorn, klassificera det inte så illa. Naturligtvis är det också viktigt att göra en bra omstart för SAAB-anläggningarna (eller vad som finns kvar). Tävlingen är ändå glad om ett bilmärke existerar mindre. Det är tyvärr så.

Kommentarer är stängda.