SAAB News: Brightwell Holding kastar ner det!

Surprise? Nej, inte riktigt. Saabs insiders hade redan förutsett det för några dagar sedan och så har det hänt nu. Brightwell Holding har kastat i handduken och är inte längre i budgivningen för Saab. Skurken har också placerat skurken genast. Det är Detroit-företaget som inte vill ge turkarna licenser och borde ha backat ner i sista stund.

"GM vill döda Saab," sa Zamier Ahmed i en intervju idag. Allt såg bra ut, då skulle GM ha slutat i sista minuten. Tror vi på det? GM ville verkligen licensera Brightwell. En biltillverkare i Sverige bör få bygga 200.000 XNUMX GM-baserade bilar per år, medan Opel inte säljer sina produkter till män eller kvinnor. En osannolik historia.

Hur som helst. Brightwell kan ha haft ärade motivationer. Avgången är inte förvånande. På kort och medellång sikt för lite finansiell muskel skulle några hundra miljoner investeringar inte ha varit tillräckliga. Saabs lidande, vi hade nog av det, skulle ha hittat en sådan uppföljare. Saab-märket, de anställda, återförsäljarna, kunderna förtjänar bättre. Inte över miljoner, vi måste prata om miljarder. Inte över en investeringsperiod på några år, men över ett decennium.

Vi måste säga adjö till Saab 9-5 sportvagn och sedan. Även från Saab 9-4x. Även den största optimisten borde ha förstått budskapet. Andra budgivare är fortfarande i tävlingen, jag tror att vi hörs mer under dagen. En presskonferens från administratörerna körs för närvarande i Sverige.

Låt oss vara lugna. Attityden hos GM är inte ny och överraskande. Faktiskt hände ingenting, ingenting har förändrats. Brightwell har testat gränser och fått svaret. Loppet för Saab bestäms mellan Indien och Kina, en insider sa för nästan två veckor sedan. Det är så som det blir.

Text: tom@saabblog.net

5 tankar om “SAAB News: Brightwell Holding kastar ner det!"

 • Konkursadministrationens huvuduppgift är att få ut maximalt av borgenärerna och det döende företaget. Om det finns stöd från den tidigare huvudägaren bör detta inte klassificeras som dåligt. Visst handlar det också om att göra en bra omstart för SAAB-verk (eller vad som fortfarande finns kvar). Tävlingen är ändå lycklig om det finns mindre av ett bilmärke. Det är tyvärr fallet.

 • blank

  Süddeutsche: ”Totalt 14 köpare är intresserade av Saab eller delar av företaget. Detta meddelades av konkursadministratörerna Hans Bergqvist och Anne-Marie Pouteaux. "

  14 ???

 • blank

  Süddeutsche Zeitung handlar idag i affärssektionen, sidan 23, i en artikel med fyra kolumner med ”Phoenix från Trollhättan”. Sammantaget inga riktiga nyheter jämfört med den alltid bra informationen från Tom. Presentationsfotoet av objektet visar namnet SAAB i kylagallret på ett snötäckt fordon.

 • blank

  "Tävlingen om SAAB kommer att avgöras mellan Indien och Kina" ... ..?
  Och vad kommer att bli av vår olyckliga, okända västeuropeiska anbudsgivare?
  Kasta det inte bara Brightwell här?
  Vi ser fram emot de kommande uttalandena från administratörerna!
  Jag tror att hela SAAB-samhället långsamt borde ha förtjänat att matas med information, annars kommer kardiologerna att tjäna dumt från oss inom en snar framtid ... 😉

  WW

 • blank

  Jag förstår inte GM.
  Deras inställning till Saab har gjort mig ledsen / besviken / arg / ...
  Men ämnet är förmodligen genom - tyvärr behöver du inte oroa dig för det längre. 🙁

  Men nu kanske de med några ”Milliönchen” till och med vill komma in med Peugeot!?
  Har de inte andra uppgifter och bekymmer och bör de ta hand om Opel & Co först i stället för att "gå ihop med en direkt konkurrent)?

Kommentarer är stängda.