SAAB Weekend: Anteckningar från Saab-världen

Planera B för Trollhättan.

Victor Muller var legendarisk för sin plan B. Muller är historia. Nuvarande plan B för Trollhättan kommer från Fouriertransformen. Om det inte är möjligt för administratörerna att hitta en komplett lösning för Saab, kommer staten att ingripa. Innovatum och Saab Combitech driver redan LeanNova, ett utvecklings- och ingenjörsföretag med tidigare Saab-anställda. Även i Vicura, en Saab-spin-off inom området för drivteknik, har Fourier-transformen gått in.

Svarta Saabs - svart natt. Saab Nattliv i Frankfurt
Svarta Saabs - svart natt. Saab Nattliv i Frankfurt

Fourier Transform VD Per Nordberg tillkännagav sitt intresse för Saab prototypverkstad, infotainmentutveckling och testlaboratorier under helgen. På fredagen hade man redan uttryckt intresse för tillverkningsanläggningarna. Man har ännu inte gjort ett erbjudande till administratörerna, men observerar situationen mycket nära och är i permanent samordning med administratörerna.

Per Nordberg står således i position mot alla investerare som vill bryta ner fabriker och bygga in Kina ny. Anmärkningsvärt för våra fasthållna svenskar, som alltid vill leva i konsensus. Volvo har lämnat ambitioner och motsvarande erbjudande. Volvo verkar mot nationella intressen och sitter för närvarande mellan stolarna. I Kina handlas bilproducenten från Göteborg som ett utländskt företag. I Sverige handlar de kinesiska Volvo-ägarna mot svenska intressen. Ingen trevlig situation!

Om Per Nordberg fortsätter sin plan, så har den svenska staten i slutändan förenat den kompletta Saabmyndigheten. Saab reservdelar leverans i Nyköping påverkas redan av staten, nu läggs utvecklings- och produktionsanläggningar till. Svensk kunskap ska inte migrera till andra länder.

Fortfarande är det en plan B, fortfarande tycks allt tyder på en fullständig försäljning. Det är först och främst en stark politisk signal och en varning till alla som vill utnyttja Saabs arv. Men det finns också intressanta möjligheter som plötsligt dyker upp i Trollhättan. Kanske bör du tänka framåt, tänk på vilken motivation som kan vara bakom den. För att den svenska staten plötsligt skulle kunna utveckla och producera innovativa bilar, som den inte vill ha på lång sikt eller på medellång sikt. En ny början för Trollhättan?

Välkommen till verkligheten - del I

Saab har inte haft det lätt de senaste åren. Annan märke skulle inte ha överlevt det senaste decenniet. Saab har åtminstone en kattens 9-liv. Saab är en grov diamant som ska skäras noggrant. Enligt GM-regeln var det svenska kultmärket konsekvent försummat. Ägarna från Nederländerna satte det ett steg längre. Torterade märket med alla möjliga negativa rubriker. Det har lämnat sitt varumärke. Sedan 2001 sjunker varumärkesvärdet stadigt, säger en ALG-studie. En överraskning är inte, för Saab comeback tar det lång andetag.

Studier och statistik är en sida. Livet har sina egna sanningar. Saab är extremt levande och har ett bra följe!

Välkommen till verkligheten - del II

Hamburg ligger vid Elben och har en stor, lojal Saab -gemenskap. Frankfurt ligger på Main och tar långsamt men snabbt ikapp när det gäller Saab. På fredagen tillkännagavs ett Saab -möte igen i huvudmetropolen och omkring 20 deltagare kom. Saab -fans från norra Hessen, norra Bayern och Mainz -området träffades för att prata om klassiska och aktuella svenska bilar. Den "hårda kärnan" från Frankfurt försvagades något, men nya deltagare var där.

Wolfgang hade organiserat en liten Saab-butik, för deltagarna fanns fanartiklar till specialpriser.

Det aktuella ämnet på fredag ​​var det olösta ödet i Saab-Zentrum Frankfurt och Saabs verkstäder i regionen. Återförsäljarens framtid i Fechenheim är fortfarande osäker. Klockan tickar snabbt och högt, en investerare skulle vara redo att gå ombord, men det finns inga tydliga signaler. Olika ekonomiska intressen hos de inblandade gör det inte lättare. I värsta fall stänger portarna vid 31.03. evigt.

Det skulle vara mer än synd, inte bara för personalen. Eftersom i det större Frankfurtområdet finns en stor Saab-gemenskap som förtjänar en kompetent bas. Men kanske kommer det att bli en lösning, jag skulle vara glad.

Samhällets aktiviteter är olika. Ett besök på det internationella Saab-mötet i Spa ligger på planen, en gemensam Spessartavgång i början av sommaren är en av de följande aktiviteterna.

Som alltid går mitt tack till Wolfgang, som anordnar det månatliga mötet, och även till Ralf, som är mer och mer involverad. Det fungerar inte utan dem! Rundan gick först upp strax efter midnatt. Det talar för ett lyckat evenemang!

Nästa Frankfurt Saab-möte kommer att äga rum i slutet av mars. Vi ser fram emot det!

Text: tom@saabblog.net

7 tankar om “SAAB Weekend: Anteckningar från Saab-världen"

 • blank

  Det verkar verkligen inte vara en fördel om allt händer bakom stängda dörrar - det skulle kunna göra några slagsmål lättare. Jag tycker att det är mer trovärdigt och mer öppet att närma sig saker som Youngman gjorde. Här har både budbeloppet och planeringen (åtminstone ungefär) offentliggjorts.

  Sekretess har vanligtvis en negativ eftersmak. Det handlar inte bara om de fördelar som enskilda investerare eller administratörer vill tänka sig - det finns återförsäljare och Saab-fans runt om i världen som äntligen vill se vart resan faktiskt går.

  Hälsningar från Schleswig-Holstein
  Julie

  • blank

   Om vi ​​antar att kraven för frihet från diskriminering också finns i Sverige och att utvärderingen av buden måste vara förståelig och att det finns rätt att överklaga och inspektera för alla inblandade parter, kan man förstå ansträngningen och begränsningarna.

   • blank

    Låt oss se vad morgondagens presskonferens ger - efter den långa bearbetningstiden skulle ett uttalande om den fullständiga övertagandet faktiskt vara lite mer konkret.

    Lyckligtvis fanns det inga snabbkorrigeringar som VM - å andra sidan skulle översträckning av behandlingstiden av välkända skäl vara minst lika ofördelaktig för SAABs fortsatta existens.

 • blank

  Tyvärr kan jag bara hålla med - orden förändrades verkligen tillräckligt under månaderna.

  Visst kan det inte riktigt acceptabelt att en kontingent av 3 toppchefer och säga, inte skriva 50 flera advokater kan i nu över 2 månader destillera en lämplig investerare (särskilt efter sina egna uppgifter ännu mer välkända intressenter har lämnat bud) ,

  Till och med tålamodet från de mest lojala SAAB-anhängarna bör inte överanvändas - som Ulrich med rätta påpekade skulle ytterligare förseningar vara skadliga. Det globala SAAB-samhället vill äntligen se handling!

  • blank

   Jag tror att man bara kan uppskatta förfarandet om man har sett stora anbuds ansträngningar (t.ex. WTO, eller redan publicerat i Handelsblatt). I flera omgångar handlar det om mätbara kriterier för att bestämma de bästa kandidaterna för att vinna budet och sedan gå in i den faktiska förhandlingsrundan.
   Och kom ihåg att konkursförvaltare behöver ett bindande erbjudande och måste väga och betygsätta affärsfallet enligt förutbestämda kriterier. Det tar tid att skapa enbart kriteriekatalogen. Oavsett om det finns jämförbara fall tvivlar jag på det.

 • blank

  Förutom dina kommentarer.

  Det finns ett så vackert ordspråk. Ord har ändrats tillräckligt, vi vill se åtgärder.

  Allt annat skadar SAAB och hans vänner.

  UB

 • blank

  Vem kan vara betrodda när det gäller hans verksamhet i SAAB-bilar?

  För min del litar jag inte på trio av administratörer eller Per Nordberg - några sekretessavtal mellan möjliga investerare och trion kan också visa sig vara extremt ofördelaktiga. Allmänheten famlar alltid i mörkret!

  Vid de veckovisa presskonferenserna med trion som journalist bör du "borra ner dig" lite mer - det som hittills har publicerats när det gäller investerare liknar faktiskt ingen information alls. I princip skulle du kunna klara dig utan dessa presskonferenser helt!

  Hela saken är hittills bara en stor Gemauschel i mina ögon. Således kan varken investerarna eller trioen hantera den intresserade allmänheten.

  DR

Kommentarer är stängda.