SAAB News: Volvo PV vs Fourier Transform

Kampen mot Saab har alltid varit politisk. Valet av plats för flygplansbyggande var ren politik. Vid GM-tider samlades det berömda Trollhättanpaketet för att förbättra infrastrukturen i Västragötland. Det har lite användning. GM har sålt Saab trots strukturåtgärderna, situationen på arbetsmarknaden i regionen är osäker.

I går bjuder Volvo på delar av Saab. Efter det som Volvos presschef Per-Ake Fröberg berättade för media, ska produktionsanläggningarna demonteras och ombyggas i Kina eller Torslanda. Saab-fabriken anses vara modern och extremt flexibel. Volvo bygger för närvarande två nya fabriker, och produktionsanläggningar är välkomna.

Volvo köper avsikten strider mot avsikten med Fouriertransform AB, Detta sätter Volvo mot den svenska staten, för Fourierransform är ett statligt ledat investmentbolag. För att förhindra hjärnflödet av kvalificerade ingenjörer från regionen grundades LeanNova Engineering i Trollhättan. Där tidigare anställda Saab arbetar med lösningar för bilindustrin. LeanNova ska kunna hantera kompletta utvecklingsprojekt och leverera nya bilmodeller, så att säga nyckelfärdiga. Saab Know How, gjord av LeanNova.

För närvarande tillhör Fourierransform ett svenskt konsortium om vilken liten som är känd. Om medlemmarna är offentliga namngivna, kommer en förnekelse genom returpost. Den enda säkerheten är att Fourier-transformen, som Volvo, erbjuder produktionsanläggningar för Saab. Kanske vill du bygga minst en elbil i stablebacka. Först och främst är Fourier-transformen en statskontrollerad backup-lösning, som bara fungerar om alla andra planer i regionen misslyckas.

Per Nordberg i Fourierransform anser Volvo-erbjudandet vara "inte till hjälp för regionen och Sverige när anläggningar och färdigheter försvinner till Kina".

Idag appellerade han till Dagens Industri till administratörerna för att hitta ett globalt företag för produktion i Trollhättan. Politiker har klart placerat sig, säger en svensk vän. Trollhättan vill göra det intressant för en investerare med reklamåtgärder, bilproduktionen ska hållas. Nedbrytning av växterna anses vara oönskad.

Idag är fredag, vi har redan överlevt en vecka med oro över Saab (nästan). Februari februari är snart förbi och beroende på de enda fem, sex eller sju veckorna av konkursförfaranden. Inte bara är mina nerver tomma, även de som många läsare.

På grund av osäkerheten fortskrider rekonstruktionen i Sverige i en svagt långsam takt. Det är inte bra för Saab, inte bra för personalen, dålig för motovationen. Vi förlorar värdefull tid. En lösning skulle emellertid medföra säkerhet och göra beslut enklare.

Nog skrivet om ekonomi. Det handlar om bilar. Idag möts Saab i Frankfurt. Jag ser fram emot det. Slutligen, inga affärsnyheter, men trevliga människor och lite prat om bilar. Det är åtminstone bra förutsättningar.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om "SAAB News: Volvo PV vs Fourier Transform"

  • Med ägaren, vem kan ge GM nödvändiga licenser. Så förmodligen ingen - högst ___viel_____ (man kan inte betona tillräckligt) Brightwell. Men jag anser att det är extremt osannolikt som framtida ägare: litet ämne, och i uppstarten med alltför mycket buller inträffade. Andra budgivare är mycket mer diskreta, och några är även mycket diskreta

    Andra fråga: Det sägs att i slutet av februari utvärderades buden (förmodligen) ... det skulle vara den här veckan. Är det vid mötet, eller är det hela fortfarande på gång?

  • Med vilken ny ägare kunde 9-5II och 9-5 ll SC byggas?

  • Krim igen och igen, mina nerver är också glänsande. Håll dig nu och ge inte upp!

Kommentarer är stängda.