SAAB News: Volvo-bud och framtidsutsikter för bilindustrin

Ingen "Breaking News"Från Sverige idag. Administratörens brandvägg står och stannar. Saabs intresserade parter som har skrivit konfidentitetsavtalet kan i den så kallade "Darkroom"Ta en titt på de minsta ekonomiska detaljerna. Det finns favoriter, både Saab och mig. Men om vi får vår önskade partner är det för närvarande inte klart.

Åh, det var något. Nästan glömde. Volvo kommer att lämna in ett bud på Saab-konkursboet enligt presschef Per-Ake Froberg. Detaljer är inte kända, men vi kommer att prata om Volvo i detalj.

I Sverige minns bilindustrins regering. Ja, det var något. För ett år sedan betraktades bilindustrin som "gammaldags"Och därmed inte attraktiv. Sverige skulle skina genom kunskap och bilproduktion ansågs inte lovande. I Stockholm tänker man på och kommer att främja bilindustrin med 450 miljoner kronor. För ett litet land en stor summa. En del av det är också bra för Trollhättan och Innovatum. En Saab-anställd från Sverige beskrev finansieringen som en välkomstgåva till en Saab-investerare. Vi kommer att se.

Inte alla investerare är optimala. Den andra bilmakaren från Göteborg lär sig sin lektion och sväljer bittera piller. För närvarande stiger de första molnen i himlen av Volvo-Geely-äktenskapet. För ett år sedan var Volvo stolt över brandväggen mellan Sverige och Kina.

Brandväggen försämras och blir genomtränglig. Pekingförvaltningen använder utländska tumskruvar. Volvo anses vara 100% Kinesiskt ägd som ett utländskt företag. I framtiden kommer utlänningar bara tolereras om de etablerar gemensamma varumärken med partner från Kina och gör tekniken allmänt tillgänglig. BMW har redan böjt till byråkraternas önskan. GM gör också detsamma och etablerar varumärket "SAIC"Baojun"Vilka fordon med äldre GM-teknik att bygga.

Om Volvo inte överensstämmer med önskningarna, då byggs de nya byggprojekten Chengu och Daquing. I värsta fall står man med tomma fabriker utan körkort. Därför kommer Volvo också att ha ett nytt, gemensamt varumärke med Geely. Svenska kunskapsflöden till Kina, varumärket ska klassificeras mellan Volvo och Geely produkter.

I åratal har kinesisk politik försökt kanalisera kaoset i bilsektorn. Kinesiska företag ska slå samman, för att bilda kraftfulla företag. En önskan som subverteras om och om igen av kraftfulla provinsiella prinsar. För närvarande finns det bilmärken i Kina, många av dem med så låga kvantiteter att Saab ser ut som en jätte i jämförelse. Ett eget bilmärke är en bildfaktor för provinserna, de stora vinsterna från gruv- och stålindustrin flyter till små, olönsamma varumärken. Därför är den långa marschen från kineserna till toppen av bilindustrin långsam.

Det nuvarande meddelandet till bilindustrin är tydligt. Endast de som ger kunskap tolereras. För Volvo är det bittert och vem har gjort illusioner om den ekonomiska politiken i Kina, som kan se det fulla ansiktet av verklighet senast nu.

Vad betyder det för Saab bör Youngman ta över det traditionella företaget från Trollhättan. "Vad händer om byråkratin i Peking klassificerar Saab som utländsk tillverkare?"Frågar Jonas Fröberg i sin kolumn idag. Alla måste ta reda på svaret för sig själva.

Författaren har sin favorit, hans drömpartner för Saab. Det är säkert.

Text: tom@saabblog.net

11 tankar om "SAAB News: Volvo-bud och framtidsutsikter för bilindustrin"

 • Jag tror att jag tidigare antydde min misstro i den kinesiska ekonomiska politiken, att en europeisk lösning skulle vara önskvärt, och jag har färre reservationer mot indierna än diktatörerna från Peking!

  Så, det var tvungen att gå ut.

  Jag önskar kineserna, de kunde också uttrycka sin åsikt så "fri från levern".

 • Alla läser med ... 😉

 • Även om det faktiskt är känt att det finns olika budgivare, ger Volvo också ett bud - det skulle inte vara invändigt om budgivaren Volvo gick till den fullständiga fortsättningen.

  Eftersom detta inte verkar vara fallet och endast enskilda delar av gruppen ska köpas billigt blir saken mycket dålig. Volvo visar i grunden en syn på saker som General Murks - man skulle helst vilja att SAAB-bilar som en konkurrent i framtiden inte längre existerar.

  Av denna anledning bör du köpa i framtiden inte Volvo - men eftersom det blir klart att du inte kan få så SAAB-entusiast ändå i förlägenhet för att behöva välja ett annat märke.

  DR

 • Eigenieie, alltid trevligt Stanna inte 😉
  För dig skulle det inte vara någon överraskning, eller tror du ens en konstellation som aldrig har uttalats tidigare?

 • Frågan är svår att svara på. Jag är säker på att Saab kommer att säljas och att det kommer att fortsätta. Men chanserna för den önskade partnern är mer låga. Loppet är öppet, kanske får vi en riktig överraskning i den sista sprinten ...

 • Tom, vem din drömpartner är, det borde vara tydligt för oss alla. Men hur säker är du i detta avseende?

 • Tänkte också på Sachsen-Power men på Emil Nacke, precis runt hörnet. 😉

  ”Fordonens tillförlitlighet var särskilt viktig, till exempel Nacke-Double-Phaeton 35 HP”…. skulle också se bra ut på den nya Saab. 😉

  Andreas

 • allt fel, ... .es .... VOMAG från Plauen 😉

 • Ja, och hoppas att det inte är kinesiskt. Alltid denna vackra ... tålamod 😉

 • ... Jag kommer med dig ... men jag tror att det är Trabant Werke (Horch) från Zwickau! 🙂

  Nå då ... PATIENCE och hoppas att det är tillverkaren med de tre bokstäverna ...

 • Jag vet inte om jag gjort det här förut här som en kommentar, men jag tror att ett övertagande av Saab genom ... ring som "västeuropéer" skulle vara ett projekt med ett politiskt uttalande. Namnet beror nämligen inte på Kina för att rädda krisdrabbade industrier, men kan själva utföra sådana åtgärder. Det kan också vara en mycket önskvärd signal för vissa regeringar, eller träffa med supportrar. Tyvärr har den svenska regeringen hittills inte nödvändigtvis blänt med berömmelse när det gäller SAAB.

  PS: Jag har en antydan vem den västeuropeiska gruppen skulle kunna vara. Jag skriver ...

  ... Gumpert.

Kommentarer är stängda.