SAAB News: Volvo-bud och framtidsutsikter för bilindustrin

Nej "Breaking News”Från Sverige idag. Administratörernas brandvägg står och håller. De som är intresserade av Saab som har undertecknat sekretessavtalet kan använda det s.k.Darkroom”Ta en titt på de minsta ekonomiska detaljerna. Det finns favoriter, både hos Saab -ledningen och hos mig. Men det är för närvarande inte klart om vi kommer att få våra drömpartners.

Åh, det var något. Nästan glömde. Volvo kommer att lämna in ett bud på Saab-konkursboet enligt presschef Per-Ake Froberg. Detaljer är inte kända, men vi kommer att prata om Volvo i detalj.

I Sverige minns bilindustrins regering. Ja, det var något. För ett år sedan ansågs biltillverkning vara "gammaldags”Och därför inte attraktivt. Sverige skulle lysa genom sin kunskap och bilproduktionen ansågs inte ha en lovande framtid. I Stockholm tänker man om och kommer att stödja bilindustrin med 450 miljoner kronor. En stor summa för ett litet land. En del av det gynnar också Trollhättan och Innovatum. En Saab -anställd från Sverige beskrev finansieringen som en välkomstgåva till en Saab -investerare. Vi får se.

Inte alla investerare är optimala. Den andra bilmakaren från Göteborg lär sig sin lektion och sväljer bittera piller. För närvarande stiger de första molnen i himlen av Volvo-Geely-äktenskapet. För ett år sedan var Volvo stolt över brandväggen mellan Sverige och Kina.

Brandväggen försvagas och blir genomsläpplig. Peking -administrationen sätter tumskruvarna på utländska biltillverkare. Volvo, även om det till 100% ägs av Kina, anses vara ett utländskt företag. I framtiden kommer utlänningar bara att tolereras om de sätter upp gemensamma varumärken med partners från Kina och gör tekniken allmänt tillgänglig. BMW har redan böjt sig för byråkraternas begäran. GM gör detsamma och etablerar varumärket "Baojun”Vilka fordon ska byggas med äldre GM -teknik.

Om Volvo inte överensstämmer med önskningarna, då byggs de nya byggprojekten Chengu och Daquing. I värsta fall står man med tomma fabriker utan körkort. Därför kommer Volvo också att ha ett nytt, gemensamt varumärke med Geely. Svenska kunskapsflöden till Kina, varumärket ska klassificeras mellan Volvo och Geely produkter.

I flera år har politik i Kina försökt kanalisera kaoset inom bilsektorn. Kinesiska företag ska gå samman och gå samman för att bilda kraftfulla företag. En önskan som infiltreras gång på gång av mäktiga provinsprinsar. Det finns för närvarande över 100 bilmärken i Kina, många av dem med så små siffror att Saab ser ut som en jätte i jämförelse. Att ha ditt eget bilmärke är en bildfaktor för provinserna, de enorma vinsterna från gruv- och stålindustrin flyter till små, olönsamma varumärken. Kinesernas långa marsch till toppen av bilindustrin gör därför långsamma framsteg.

Det nuvarande meddelandet till bilindustrin är tydligt. Endast de som ger kunskap tolereras. För Volvo är det bittert och vem har gjort illusioner om den ekonomiska politiken i Kina, som kan se det fulla ansiktet av verklighet senast nu.

Vad betyder det för Saab, om Youngman skulle ta över det traditionella företaget från Trollhättan. "Vad händer om byråkratin i Peking klassificerar Saab som utländsk tillverkare?”Frågar Jonas Fröberg i dagens krönika. Alla måste hitta svaret själva.

Författaren har sin favorit, hans drömpartner för Saab. Det är säkert.

Text: tom@saabblog.net

11 tankar om “SAAB News: Volvo-bud och framtidsutsikter för bilindustrin"

 • blank

  Jag tror att jag tidigare antydde min misstro i den kinesiska ekonomiska politiken, att en europeisk lösning skulle vara önskvärt, och jag har färre reservationer mot indierna än diktatörerna från Peking!

  Det måste vara ute.

  Jag önskar att det kinesiska folket också kunde uttrycka din åsikt "fri från levern".

 • blank

  Även om det faktiskt är känt att det finns olika anbudsgivare lämnar Volvo också ett bud - detta skulle inte vara anstötligt om anbudsgivaren Volvo var intresserad av den fullständiga fortsättningen.

  Eftersom detta inte verkar vara fallet och endast enskilda delar av gruppen ska köpas billigt, har saken en mycket dålig eftersmak. Kärnan visar Volvo en syn på saker som General Murks - man skulle helst vilja att SAAB-bilar som konkurrent inte längre är närvarande i framtiden.

  Av denna anledning borde du inte köpa en Volvo i framtiden - men som det visar sig att du som SAAB-entusiast inte behöver välja ett annat märke ändå.

  DR

 • blank

  Tom, vem din drömpartner är, det borde vara tydligt för oss alla. Men hur säker är du i detta avseende?

  • blank

   Frågan är svår att svara på. Jag är säker på att Saab kommer att säljas och att den kommer att fortsätta. Men chanserna för den önskade partnern är mindre. Loppet är dock öppet, kanske vi får en riktig överraskning i slutsprinten ...

   • blank

    Eigenieie, alltid trevligt Stanna inte 😉
    För dig skulle det inte vara någon överraskning, eller tror du ens en konstellation som aldrig har uttalats tidigare?

    • blank

     Alla läser med ... 😉

 • blank

  Tänkte också på Sachsen-Power men på Emil Nacke, precis runt hörnet. 😉

  ”Fordonens tillförlitlighet var särskilt viktig, till exempel med Nacke-Double-Phaeton 35 HP”…. skulle också vara bra för nya Saab. 😉

  Andreas

 • blank

  allt fel ... det ... VOMAG från Plauen 😉

 • blank

  Jag vet inte om jag redan har kommenterat detta här, men jag tror att ett övertagande av SAAB av ... som de kallar "västeuropéerna" skulle vara ett projekt med ett politiskt budskap. Nämligen att Europa inte behöver lita på att Kina ska rädda oroliga industriföretag, utan kan utföra sådana åtgärder själv. Detta kan också vara en önskad signal från vissa regeringar, eller så kan det träffa anhängare. Tyvärr har den svenska regeringen inte nödvändigtvis täckt sig med berömmelse när det gäller SAAB.

  PS: Jag har ett tips om vem det västeuropeiska företaget kan vara. Jag antar ...

  ... Gumpert.

  • blank

   ... Jag kommer att delta ... men jag tror att det är Trabant Werke (Horch) från Zwickau! 🙂

   Nåväl ... TÅLLED och hoppas att det är tillverkaren med de tre bokstäverna ...

   • blank

    Ja och hoppas att det inte är kinesiskt. Alltid detta sh ... tålamod 😉

Kommentarer är stängda.