SAAB noteringar från Sverige

Igår meddelades Hamburg. Egentligen inte Hamburg, men Halstenbek. Innan jag rapporterar om Saab-evenemanget i norr, kom först affärsnyheterna. Först plikten, sedan freestyle. I Sverige görs arbete på Saab-försäljningen, men det går långsamt. Utmaningen är i detalj, som en svensk vän berättade.

Inte bara är gruvorna från Detroit, utan även arvet hos den korta Spyker / Swedish Automobile-regeln, det verkar vara i sig. Som "kaotisk" heter arvet, som har en armé av advokater och revisorer att siktas nu. Det finns delvis försäljning av fastigheten, det finns problemet med PhoeniX-plattformen. Delar av det tilldelades för lån. Listan är lång, men lösningen ska vara tillgänglig i slutet av månaden.

I går talade Mahindra & Mahindra om flera lokala publikationer. Saab skulle passa bra in i gruppens långsiktiga utveckling, för Saab har vad Mahindra saknas. Brister i distributionsnätet och i utvecklingsstrukturerna kan kompenseras. Mahindra & Mahindra håller stämningen.

Nästa vecka, i tid för finalen, återvänder Youngman till Sverige för att fortsätta förhandlingarna. Igår rapporterade flera källor GM: s förhandlingar om Saab-licenserna. En information som inte bekräftades för oss. Men vem vet vad som verkligen händer i Detroit? För närvarande är en med amerikanerna i färd med att sjunka den tyska dottern.

Thomas Sedran, ledningskonsult för Saab-likvidator Alix Partners, ingår i styrelsen. Vilket är kryddigt och kanske också praktiskt, för det är så som inkvisitören sitter i executive-sviten. För närvarande rensar 200 Opel-anställda alla församlingar för besparingar. Materialkostnaderna måste sänkas, utrustningens detaljer är raderade. (Vid denna tid tack vare Bernd för pressinformationen!)

Underskotten minskar på kort sikt, vinsten ökar. Sedan kommer det att öka utgifterna för goodwill och garanti, och i slutändan flyter kunderna i hopkall. Marknadsandelarna sjunker, de sista anläggningarna stängs. Amerikanernas eviga cykel. Alla som vet detta kommer att förstå vad Saab har genomgått med GM de senaste åren. Den tyska pressen kallar nu Opel för en zombiegrupp. Inte exakt användbart för Rüsselsheim.

Tillbaka till Saab-investerarna. Brightwell är tyst och vår kodnamn "X" arbetar på arv av Victor Muller. Inga brytande nyheter, men vi är nära det.

Nästa artikel handlar om mer positiva saker och framför allt om den sanna "Saab Spirit".

Text: tom@saabblog.net

2 tankar också "SAAB noteringar från Sverige"

  • Allt verkar mycket bekant för mig på Opel ... minns någon fortfarande genialiteten av Ignacio Lopez?

    Hur kan du lära dig så lite av dina egna misstag ... att Opel inte tidigare har gynnats av det faktum att du har sparat på delar och utrustningsfunktioner, kännetecken bör vara kända för GM. Och ändå försöker du igen med samma söm. Ska Opel konkurrera mot Chevrolet för de billigaste bilarna snart?

  • Efter VW-tiden ville IL inte ens bygga sin egen spanska (eller var det till och med en baskisk) bil?
    tzz tzz tzz

Kommentarer är stängda.