SAAB noteringar från Sverige

Igår meddelades Hamburg. Egentligen inte Hamburg, men Halstenbek. Innan jag rapporterar om Saab-evenemanget i norr, kom först affärsnyheterna. Först plikten, sedan freestyle. I Sverige görs arbete på Saab-försäljningen, men det går långsamt. Utmaningen är i detalj, som en svensk vän berättade.

Det finns inte bara gruvorna från Detroit, arven efter den korta Spyker / svenska bilregeln har uppenbarligen mycket att erbjuda. Arvet som en armé av advokater och revisorer nu måste siktas genom beskrivs som "kaotiskt". Det finns en delvis försäljning av fastigheter, det finns problemet med PhoeniX-plattformen. Delar av den tilldelades lån. Listan är lång, men lösningen bör vara tillgänglig i slutet av månaden.

Igår talade Mahindra & Mahindra genom flera inhemska publikationer. Saab skulle passa bra in i gruppens långsiktiga utveckling eftersom Saab har vad Mahindra saknar. Underskott i försäljningsnätverket och i utvecklingsstrukturerna skulle kunna kompenseras. Mahindra och Mahindra följer med.

Nästa vecka, i tid för finalen, kommer Youngman tillbaka till Sverige för att fortsätta förhandlingarna. Igår rapporterade vissa källor GM: s förhandlingar om Saab-licenser. Information som inte har bekräftats till oss. Men vem vet vad som verkligen händer i Detroit. Amerikanerna sjunker för närvarande sin tyska dotter.

Thomas Sedran, ledningskonsult för Saab-likvidator Alix Partners, ingår i styrelsen. Vilket är kryddigt och kanske också praktiskt, för det är så som inkvisitören sitter i executive-sviten. För närvarande rensar 200 Opel-anställda alla församlingar för besparingar. Materialkostnaderna måste sänkas, utrustningens detaljer är raderade.  (Vid denna tid tack vare Bernd för pressinformationen!)

Underskotten minskar på kort sikt, vinsten ökar. Sedan kommer det att öka utgifterna för goodwill och garanti, och i slutändan flyter kunderna i hopkall. Marknadsandelarna sjunker, de sista anläggningarna stängs. Amerikanernas eviga cykel. Alla som vet detta kommer att förstå vad Saab har genomgått med GM de senaste åren. Den tyska pressen kallar nu Opel för en zombiegrupp. Inte exakt användbart för Rüsselsheim.

Tillbaka till Saab-investerarna. Det är tyst runt Brightwell, och våra kunder, kodnamnet "X", fungerar genom Victor Mullers arv. Inga nyheter, men vi är på nära håll.

Nästa artikel handlar om mer positiva saker och framför allt om den verkliga "Saab Spirit".

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om “SAAB noteringar från Sverige"

  • blank

    Efter VW-tiden ville IL inte ens bygga sin egen spanska (eller var det till och med en baskisk) bil?
    tzz tzz tzz

  • blank

    Allt låter mycket bekant för mig på Opel ... minns någon Ignacio Lopez's geniuslag?

    Hur kan du lära dig så lite av dina egna misstag ... att Opel inte nödvändigtvis gynnades av att spara på leverantörsdelar och utrustningsfunktioner tidigare, borde vara känt hos GM. Och ändå försöker du igen med samma bluff. Kommer Opel snart att tävla mot Chevrolet om de billigaste bilarna?

Kommentarer är stängda.