Saab 9-5 sport kombination: Hemlig insikt i modellåret 2012

Låt oss prata om bilar! Saab hade 9-5 sportbil hade potential att köra ur krisen. Vår sportkombination med den svenska licensen LGT 271, som följde med oss ​​på återförsäljarens tur, var en mycket speciell Saab. Eftersom han var en föreproduktionsmodell, som redan hade generna av vintage 2012 i sig. Ett modellår vi aldrig kommer att se, men som skulle ha varit särskilt bra. Vilket gör det desto mer tragiskt.

Vackert interiör, Saab 9-5 sportkläder, modellår 2012
Vackert interiör, Saab 9-5 sportkläder, modellår 2012

För Saab hade återupptäckt många förbättringar inom teknikområdet och detaljens kärlek. Men i sin tur. Den viktigaste förbättringen skulle ha varit upphävandet för alla Saab 9-5. Den första 9-5 i den andra serien, som hade släppts av bandet, var väldigt inharmonisk utan Drive-Sense, som jag tyvärr kan bekräfta på grundval av mina egna erfarenheter. Med varje veckas produktion var suspensionstunningen bättre, mer harmonisk och en bra bil lämplig. Ju yngre Saab 9-5 jag körde desto bättre tyckte jag om omröstningen, med eller utan Drive-Sense.

Saab 9-5, modellår 2012 mittkonsol
Saab 9-5, modellår 2012 mittkonsol

Saab hade registrerat underskotten tidigt och i Storbritannien, där Saab alltid varit mer smidig och framgångsrik än i Tyskland, togs röster på engelska landsvägar med pressdeltagande. Den nya upphängningsuppsättningen för vår testade sportdräkt var perfekt, även sedan skulle ha fått denna omröstning.

En annan punkt skulle ha varit optimering av bränsleförbrukningen för bensinmotorn i 9-5. Fint arbete har alltid varit en domän i Saab. I det nya modellåret, efter sista men tyvärr okontrollerade och inte släppta datablad, var det mycket möjligt att använda konsumtionen.

Född från Jets: Saab-planet i digital hastighetsmätare
Född från jetfly: Saab-planet i digital hastighetsmätare

Låt oss gå in på interiören. En punkt som kan förbättras. Eftersom den ursprungliga leverantören för inredningen sa adjö till serien lanseringen från marknaden, så att 9-5 började med en mycket nykter design. Jag kunde ha levt med det, och hos Hirsch Performance finns det en väldigt trevlig nappa lädersats, som äntligen uppgraderar 9-5 interiören till lyxklassen.

Dörrklädsel Saab 9-5, Aero Trim, modellår 2012
Dörrklädsel Saab 9-5, Aero Trim, modellår 2012

Vår LGT 271 hade standard "Black Pearl" trim för Aero, vilket ger interiören en mycket elegant touch, särskilt i kombination med lätt läder. Eventuellt hade ett mörkt träutseende och en kakaopärla, tyvärr utan bild, varit tillgängligt. När det gäller inredning skulle interiören nu ha varit bortom kritik och lämplig för prisklassen.

Traditionen transporteras till modern ålder: Head-up Display - Saab flygplan logo
Traditionen transporteras till modern ålder: Head-up Display - Saab flygplan logo

Lägg till det där små, fina detaljer som gör Saab till Saab. Egentligen är de onödiga, men kärleken hos de små sakerna gör skillnaden, är dagens lyx. Jag är fan av Saab 9-5 digitala radräknaren, och det är ännu roligare när den gamla Saab-planlogotypen visas i den digitala hastighetsmätaren.

Vår gamla Saab-logotyp återfinns också i huvudbilden. Tradition skickligt skickad till modern ålder. Dessutom är många små förbättringar inom navigationsgrafiken och 9-5 en perfekt Saab.

Saab 9-5-serien skulle ha varit en succé för modellår 2012 för Saab. Kritiken rensade, dessutom mer uppmärksamhet på detaljer än någonsin. Sedan är jag en av de mest eleganta fordon på marknaden, en av de vackraste av de senaste åren. Förmodligen den som har en Saab 9-5 sedan.

Saab 9-5 turbo 6 XWD hjort på Saab Muckelbauer
Saab 9-5 turbo 6 XWD hjort på Saab Muckelbauer

Det finns fortfarande några på den tyska marknaden. Vår fotomodell är bifogad Saab Muckelbauer i Bamberg och är en vacker 9-5 hjort med suverän 330 PS.

Berättelsen om Saab skulle ha varit bättre om 2012 vintage kom på vägen. Förutom perfektion har de återgått till gamla styrkor, återupplivade traditioner och återupptäckt detaljens kärlek. För en del bilförare skulle 9-5 bli alternativet efter ett antal Audi A6. Det borde inte ha varit, ödet ville inte ha det. Tyvärr går det inte bra med några historier.

Så också livshistorien om LGT 271, vår Testaab. För några veckor sedan, var budskapet om i Sverige, skulle mottagarna göra alla Saab 9-4x, som gjorde det till Sverige, och alla Saab skrot 9-5 Sportkombi föregående serien. Allt utom en som sparas för Museumfonden.

Nyheten är så tråkig att jag inte frågade i Sverige. Kanske är det sant, kanske inte. Under tiden har konkursförvaltarna förnekat ett förnekande. Saab LGT 271 kommer, om det är så och om bilar har en själ - och hos Saabs är jag nästan säker på att de skrotade prototyperna och modellerna i pre-serien kommer att vara i bilens himmel. Hur som helst ... i mitt bilhjärta har det alltid sin plats, vår 9-5 sportdräkt.

Text: tom@saabblog.net

10 tankar om “Saab 9-5 sport kombination: Hemlig insikt i modellåret 2012"

 • blank

  Hej från Belgien,
  Kan någon berätta för mig hur många av 95 SC byggs? Jag antar att totalt 17 bygger.
  Vad händer med dessa bilar? Är de egendom utanför Saab Sverige, är de bara premodeler som aldrig kommer att säljas?
  95 sedan och det är en utmärkt bil. Alla tittar på bilen.
  Saab för alltid.
  Spartacus

 • blank

  Hej Tim,
  Är det möjligt att veta hur många 9-5 II byggdes alls och hur många är tillåtna i Tyskland?

  Jag försökte få ut det på nätet, men jag misslyckades. Kan du hjälpa till?

  Om det är nödvändigt, också med siffror för Aero, Vector och Linear?

  Många tack och hälsningar från Darmstadt.

  För övrigt är min Turbo 4 hjort utrustad exakt som det visas i bilderna. Ska det, om jag förstod korrekt, men ge först 2012. Fick jag bara tur?

 • blank

  Kära Tom,

  Artikeln talar om modeller som vi inte ser i serier, eller helt enkelt berättelser som inte går bra.

  Till exempel passar detta inte riktigt in i Brightwell Holdings planer - finns det någon form av aktuell information? Med Investor X från Tyskland kan 9-5, född 2012/13, till och med träffa världens gator - eventuellt i en ännu mer harmonisk design (lite mer kompakt och med en mer kortfattad frontdel - kanske till och med en kupé).

  Jag tror att vi inte borde begrava alla våra drömmar ännu och närma oss dem med ett positivt perspektiv - kanske har tiden inte ännu löpt ut för vårt favoritmärke heller.

 • blank

  Rapporten visar det tydligt igen. SAAB skulle ha haft chans om de hade gett företaget lämplig tid. Ett sådant varumärke får inte försvinna och det måste återkomma.

 • blank

  Tårar kan komma till dig.
  Hur kan du många, många miljoner i utvecklingen av en nedklassning stora bilar hållit sig till det sedan är i dag ännu inte klart för begraben.Mir varför GM Saab kort med den nya 9-5, 9-the 4X och efterföljaren till 9-3 före serien har motståndet avstått och Opel har behållit. Resultatet tittar på Opel ja alla.
  Bara ledsen. Jag hade 9-5 sedan medan bara 2 dagar för testkörning, men var helt glad.
  Jag tror fortfarande på ett positivt resultat!

 • blank

  Efter att min kromglasögon leasing löpte ut, skulle det ha blivit mitt nya företagsfordon i januari 2013, ingen tvekan om det.
  Alternativ? Jag känner för närvarande inga ...

 • blank

  Skrotningen låter drakoniskt, men du vet inte vad lagen säger om individuella godkännanden ...

  Bra bil, skulle ha haft något som en företagsbil med 6-cylindrig diesel och bi-turbo ... men hej det var det inte i alla fall och det tröstar mig åtminstone. Så du kan åtminstone prata det snyggt 😉

 • blank

  Jag kan inte föreställa mig att konkursförvaltarna skulle ha spenderat mer pengar på skrotning ... Det hade antagligen varit cirka 100.000 XNUMX euro för det tomma kassaregistret!

  Artikeln är tråkig, min 9-5 SC Aero beställdes i början av mars ...

  • blank

   Och min för november 2011, jag måste bestämma mig tyvärr för tävlingen från Bayern. Men om Saab tar tag i det igen, är den nästa säkert en svenskare igen.

 • blank

  Fin bil, fin interiör ... det var verkligen övertygande på turnén!

  Den (men med en mörk inredning eller möjligen snarare 9-4x) var bestämt planerad för 2012!

  Nu måste jag köra den gamla 9-5 SC från 2002 lite längre ** (tyvärr har CD-växlaren slutat fungera helt sedan förra veckan ... och jag vet inte om / hur den kan bytas ut).

  ** Jag ger fortfarande inte upp hopp om nya Saabs.
  Jag skulle vara på baksidan. bita, om vi skulle köpa nu / snart en ny bil av ett annat märke och 1 år senare skulle nya Saabs från banden rulla.
  Nåväl, vi hoppas vi vet lite mer om några veckor.

Kommentarer är stängda.