SAAB News: BAIC Saab 9-3, GM och Mahindra & Mahindra

Vi är nu i mitten av februari och de kommande två veckorna kommer att bestämma allt. Erbjudanden för Saab förväntas under de kommande dagarna, om de ännu inte lämnats av administratörerna. Under de kommande två veckorna kommer det att visa sig om Saab har en framtid. Under tiden tänds rökt ljus och många av de som är involverade är i mörkret om frågan. Låt oss börja med de mindre trevliga ämnena. Låt oss prata om BAIC och Saab 9-3 igen. Ett ämne som diskuterades kontroversiellt igår. Det är intressant vilka bilmagasiner i Kina skriver om detta ämne.

En sak är tydlig. Politiskt är BAIC Elektro-Saab önskat och förväntas snabbt. För bilproducenten från huvudstaden skulle vara den första tillverkaren av bildskäl, vars rena batteridrivna fordon rullar genom Peking. E-mobilitet lovar mycket för den kommunistiska administrationen. Den smogbelagda staden ska få bättre luftkvalitet än om det var möjligt med elbilar. Kanske bör du inte bränna så mycket brunkol och byta till andra energikällor. Men ormarna av nattliga brunkollebilar, som strömmar från motorvägarna till staden, är ett annat ämne.

Elbilar är att vara framtiden för tätorter och därför inte deltar i godkännandet av den ökända registreringsskylt lotteri. Bilderna på bloggen gick igenom olika media i Kina. De visar för första gången, som enhälligt har rapporterats serieversionen av en elbil som Q60 eller kanske C70 kallas. Denna information är inte hemlig, den är allmänt tillgänglig. De självutnämnda insiders som använder nyhetsbyrån månader Saabblog.net att sedan presentera sin egen befängt syn på saker som insider nyheter, har tillgång till. Språkkunskaper krävs.

Meddelandena från Kina är tydliga och lämnar inget utrymme för tolkning. Tvärtom motsvarar inredningen av BAIC Saab 9-3 serien.

En enkel och bra lösning på problemet har Till von Saabsunited. Han är medveten om att BAIC har förvärvat några 9-3 från ANA. Ska bilarna nu presenteras för pressen i verkligheten ändrade Trollhättans bilar? Det finns några skäl till det, eftersom de nuvarande verktygen är (fortfarande) i Sverige, inte i Kina.

Med förlust? Lite, ja. På något sätt är saker inte avgörande. Låt oss sammanfatta:

 • BAIC meddelar intresse för Saab e-Power-teknik för några veckor sedan. Varför - när förmodligen egen e-mobil är redo för serien.
 • BAIC vill bygga elbilar i Sverige. Det är vettigt, eftersom du redan äger minst en del av Saab-tekniken och investeringarna är hanterbara.
 • BAIC ville ta över Saab helt innan 11 månader. För närvarande finns det inget tecken på intresse för varumärket. Varför? Med Saab-logotypen skulle BAIC 9-3 vara bättre att marknadsföra i Europa och USA.
 • BAIC har endast 2.0- och 2.3-litersmotorerna från den gamla Saab 9-5. Vilka motorer som arbetar i Saab 9-3-derivaten BAIC skulle vilja bygga. Förmodligen GM-motorer och transmissioner, som även köpt från Saab.
 • Skulle GM uppskatta BAIC att köpa Saab? Kanske ja. Kanske utan entusiasm. GM kunde inte hindra förfarandet.

Så låt oss fråga frågan igen. Om allt detta är sant, varför skulle BAIC Saab inte ta över hela tiden för närvarande? Priset ligger inom ett specialt erbjudande och fakta talar för det.

Poker BAIC? Är det en stor bluff? Finns det ett spel med en garanterad överraskning bakom kulisserna? Och vad är rollen som ungman och kinesisk politik?

Blogger förvirrade det också.

Jag kan inte höra detta G-ord med de två bokstäverna längre. GM-gruppen har talat igen idag. Inget nytt, vi nämner bara det för ordningens skull. Ingen talar om Saab, enligt Specher James Cain. Amerikanerna tänder också rökljus och nuvarande uttalanden kan ha en låg halveringstid.

Mer intressant är situationen vid Mahindra. Indierna är på en köpcentrum och för närvarande meddelar den indiska pressen att ett erbjudande för Saab håller på att förberedas. Från reträtten inget spår. M & M verkar utveckla en viss ambition att göra gruppen till en komplett tjänsteleverantör. Efter att ha en obestridd kompetens inom sektorn för fordon med fyrhjulsdrift skulle man vilja runda av paletten. Köpet av Ssangyong var det första steget. Köpet av det svenska kultmärket Saab skulle vara det andra. Med det nu önskade förvärvet av Ducati skulle läggas till en ädel italiensk motorcykel tillverkare. En intressant grupp skulle dyka upp.

Redan en intressant och effektiv fråga Bieter X, som insisterar på anonymitet av förståeliga skäl. För närvarande har inget erbjudande gjorts, men det är fortfarande i förhandlingar med administratörerna. Hans inträde skulle permanent förändra Saab-världen.

Hur som helst. Saab ligger vid en vändpunkt. Den som köper tillverkaren, kommer inget att stanna som det var. Spännande tider, vi är där.

Slutligen, ett bra budskap. I Nederländerna verkar Saab-förarens garantiproblem ha blivit löst, säger Saabsunited vänner. Det går vidare. Uppdateringar följer.

Text: tom@saabblog.net

9 tankar också "SAAB News: BAIC Saab 9-3, GM och Mahindra & Mahindra"

 • Hi Tom,

  Kanske kommer BAIC att vara där med budgivarna - trots allt pratar administratörerna nu med andra intressenter.

  Är det känt om Youngman har lagt fram ett reviderat bud?

  M & M är verkligen väldigt intressant - den här gruppen verkar ha en enorm ekonomisk kraft (årlig omsättning: cirka 14 miljarder dollar). Eftersom du saknade Jaguar för några år sedan på shoppingturen (är känd för att ha gått till Indian Tata Group), kommer du att vilja ge här "smör på fisken" och lämna in ett lämpligt bud. För alla som inte kommer från norra Tyskland: att ge smör till fisken betyder så mycket som att få en sak till bästa möjliga slutsats!

  Hälsningar från Schleswig-Holstein
  Julie

  • Nej, ingen har förbättrats än. Vi måste vara tålmodiga ett tag.

  • BAIC var på 2009 till Saab, Opel, Chrysler och Volvo. Så det skulle inte vara förvånande om de återkom. I motsats till Youngman har de också några komponenter som de förmodligen kan använda i den nuvarande 9-3.

   De skulle förmodligen inte lita på för mycket goodwill från GM eftersom SAIC, GMs partner vid ShanghaiGM, inte skulle vara särskilt intresserad av att bli en stark konkurrent (de återupplivar också deras varumärke "Shanghai", enligt uppgift, baserat på hyllan, igen). Och med försäljningen gör GM det där, partnern bör också få kommentera en gång. Bara en tanke.

   • Hej till

    vad är BAIC hade några komponenter för den aktuella 9-3 - som ännu inte har förvärvat licenser till salu för både den nuvarande 9-3 och för 9-5 I GM. Så du kan enkelt börja bygga modellerna - i det här fallet behöver GM inte alls bra!

 • @ Julie: Bra som du har förklarat igen. Jag skulle ha undrat vad mer Mahindra har att göra med mat, som smör och fisk .... (Grin)

 • M & M skulle passa väl med SAAB. Jag skulle välkomna indianernas inträde i Sverige. Av alla kända Biertern är M & M mest betrodda.

 • Elektrisk drivning som ett botemedel mot smog?! Vem vet fortfarande Zero Emission som marknadsföringstid? Kraftproduktionen för elbilar representerar bara en växling av avgasutsläpp. Nukleär utfasning kommer inte att förenkla problemet med elproduktion.
  På hybridfordon tror jag emot det. Antingen på el (stadskärnor) eller med en förbränningsmotor som generator, som drivs i det optimala handlingsområdet, och ger den el som genereras till eldriften, vilket fungerar mycket effektivt.
  BAIC är på plats här. Hur relaterar BAIC till GM? SAIC är en GM-partner, men BAIC är inte ansluten till GM?

  • BAIC har inget att göra med SAIC, BAIC-anslutningar till amerikanska automakers
   är licensproduktionen av Chrysler Jeep-modeller
   men BAIC har också joint ventures med andra biltillverkare
   som Mercedes Benz eller Hyundai

 • Vad betyder allt detta för den svenska bilen?

Kommentarer är stängda.