SAAB-nyheter: BAIC Saab 9-3, GM och Mahindra & Mahindra

Vi är nu i mitten av februari och de kommande två veckorna kommer att bestämma allt. Erbjudanden för Saab förväntas under de kommande dagarna, om de ännu inte lämnats av administratörerna. Under de kommande två veckorna kommer det att visa sig om Saab har en framtid. Under tiden tänds rökt ljus och många av de som är involverade är i mörkret om frågan. Låt oss börja med de mindre trevliga ämnena. Låt oss prata om BAIC och Saab 9-3 igen. Ett ämne som diskuterades kontroversiellt igår. Det är intressant vilka bilmagasiner i Kina skriver om detta ämne.

En sak är tydlig. Politiskt är BAIC Elektro-Saab önskad och förväntas omgående. Bara av bildskäl vill biltillverkaren från huvudstaden vara den första tillverkaren vars helt batteridrivna fordon rullar genom Peking. Den kommunistiska administrationen förväntar sig mycket av e-mobilitet. Den smogfyllda staden borde få bättre luftkvalitet än om det skulle vara möjligt med elbilar. Kanske borde man inte bränna så mycket brunt kol och byta till andra energikällor. Men köerna av nattliga brunkolbilar som strömmar in i staden från motorvägarna är en annan fråga.

Elbilar är att vara framtiden för tätorter och därför inte deltar i godkännandet av den ökända registreringsskylt lotteri. Bilderna på bloggen gick igenom olika media i Kina. De visar för första gången, som enhälligt har rapporterats serieversionen av en elbil som Q60 eller kanske C70 kallas. Denna information är inte hemlig, den är allmänt tillgänglig. De självutnämnda insiders som använder nyhetsbyrån månader Saabblog.net att sedan presentera sin egen befängt syn på saker som insider nyheter, har tillgång till. Språkkunskaper krävs.

Meddelandena från Kina är tydliga och lämnar inget utrymme för tolkning. Tvärtom motsvarar inredningen av BAIC Saab 9-3 serien.

En enkel och bra lösning på problemet har Till von Saabsunited. Han är medveten om att BAIC har förvärvat några 9-3 från ANA. Ska bilarna nu presenteras för pressen i verkligheten ändrade Trollhättans bilar? Det finns några skäl till det, eftersom de nuvarande verktygen är (fortfarande) i Sverige, inte i Kina.

Med förlust? Lite, ja. På något sätt är saker inte avgörande. Låt oss sammanfatta:

 • BAIC meddelade intresse för Saab e-Power-teknik för några veckor sedan. Varför - när din egen skoter sägs vara redo för serien.
 • BAIC vill bygga elbilar i Sverige. Det är vettigt, eftersom du redan äger minst en del av Saab-tekniken och investeringarna är hanterbara.
 • BAIC ville ta över Saab helt innan 11 månader. För närvarande finns det inget tecken på intresse för varumärket. Varför? Med Saab-logotypen skulle BAIC 9-3 vara bättre att marknadsföra i Europa och USA.
 • BAIC har endast 2.0- och 2.3-litersmotorerna från den gamla Saab 9-5. Vilka motorer som arbetar i Saab 9-3-derivaten BAIC skulle vilja bygga. Förmodligen GM-motorer och transmissioner, som även köpt från Saab.
 • Skulle GM uppskatta BAIC att köpa Saab? Kanske ja. Kanske utan entusiasm. GM kunde inte hindra förfarandet.

Så låt oss fråga frågan igen. Om allt detta är sant, varför skulle BAIC Saab inte ta över hela tiden för närvarande? Priset ligger inom ett specialt erbjudande och fakta talar för det.

Poker BAIC? Är det en stor bluff? Finns det ett spel med en garanterad överraskning bakom kulisserna? Och vad är rollen som ungman och kinesisk politik?

Blogger förvirrade det också.

Jag kan inte höra detta G-ord med de två bokstäverna längre. GM-gruppen har talat igen idag. Inget nytt, vi nämner bara det för ordningens skull. Ingen talar om Saab, enligt Specher James Cain. Amerikanerna tänder också rökljus och nuvarande uttalanden kan ha en låg halveringstid.

Situationen vid Mahindra är mer intressant. Indianerna håller på att shoppa och den indiska pressen rapporterar för närvarande att ett erbjudande till Saab håller på att förberedas. Inget spår av tillbakadragandet. M & M verkar ha en viss ambition att göra gruppen till en fullsortimentleverantör. Efter att ha haft en obestridd kompetens inom sektorn för fyrhjulsdrivna fordon skulle man vilja avrunda sortimentet. Köp av Ssangyong var det första steget. Köpet av det svenska kultmärket Saab skulle vara det andra. Med det nu önskade förvärvet av Ducati skulle läggas till en ädel italiensk motorcykel tillverkare. En intressant grupp skulle dyka upp.

Redan en intressant och effektiv fråga Bieter X, som insisterar på anonymitet av förståeliga skäl. För närvarande har inget erbjudande gjorts, men det är fortfarande i förhandlingar med administratörerna. Hans inträde skulle permanent förändra Saab-världen.

Hur som helst. Saab ligger vid en vändpunkt. Den som köper tillverkaren, kommer inget att stanna som det var. Spännande tider, vi är där.

Slutligen, ett bra budskap. I Nederländerna verkar Saab-förarens garantiproblem ha blivit löst, säger Saabsunited vänner. Det går vidare. Uppdateringar följer.

Text: tom@saabblog.net

9 tankar om “SAAB-nyheter: BAIC Saab 9-3, GM och Mahindra & Mahindra"

 • Vad betyder allt detta för den svenska bilen?

 • blank

  Elektrisk drivning som ett botemedel mot smog?! Vem vet fortfarande Zero Emission som marknadsföringstid? Kraftproduktionen för elbilar representerar bara en växling av avgasutsläpp. Nukleär utfasning kommer inte att förenkla problemet med elproduktion.
  På hybridfordon tror jag emot det. Antingen på el (stadskärnor) eller med en förbränningsmotor som generator, som drivs i det optimala handlingsområdet, och ger den el som genereras till eldriften, vilket fungerar mycket effektivt.
  BAIC är på plats här. Hur relaterar BAIC till GM? SAIC är en GM-partner, men BAIC är inte ansluten till GM?

  • blank

   BAIC har inget att göra med SAIC, BAIC-anslutningar till amerikanska automakers
   är licensproduktionen av Chrysler Jeep-modeller
   men BAIC har också joint ventures med andra biltillverkare
   som Mercedes Benz eller Hyundai

 • blank

  M&M skulle gå bra med SAAB. Jag skulle välkomna det indiska inträdet i Sverige. Av alla kända öl är M&M den mest pålitliga.

 • blank

  @ Julie: Det är bra att du förklarade det igen. Jag skulle också ha undrat vad Mahindra mer har att göra med mat, till exempel smör och fisk ... (flin)

 • blank

  Hi Tom,

  kanske BAIC kommer att vara bland budgivarna trots allt - trots allt pratar administratörerna nu om andra intresserade parter.

  Är det känt om Youngman har lagt fram ett reviderat bud?

  M & M är verkligen väldigt intressant - den här gruppen verkar ha enorm ekonomisk styrka (årlig omsättning: cirka 14 miljarder dollar). Eftersom Jaguar knappt missade för några år sedan på shoppingrundan (det är känt att ha gått till den indiska Tata-gruppen), kommer de att vilja ge "smör för fisken" och lämna in ett motsvarande bud. För alla som inte kommer från norra Tyskland: att lägga till smör i fisken innebär att du tar något slut på bästa möjliga sätt!

  Hälsningar från Schleswig-Holstein
  Julie

  • blank

   Nej, ingen har förbättrats än. Vi måste vara tålmodiga ett tag.

  • blank

   BAIC var på 2009 till Saab, Opel, Chrysler och Volvo. Så det skulle inte vara förvånande om de återkom. I motsats till Youngman har de också några komponenter som de förmodligen kan använda i den nuvarande 9-3.

   De skulle förmodligen inte möta för mycket goodwill från GM, eftersom SAIC, GM: s partner på ShanghaiGM, inte borde ha något särskilt intresse av att få en stark konkurrent (de återupplivar för närvarande också sitt varumärke "Shanghai", enligt rapporter från Basis des Regal igen). Och med den omsättning som GM gör där bör partnern också få kommentera. Bara en tanke.

   • blank

    Hej till

    vad har BAIC några komponenter för nuvarande 9-3 - de köpte licenserna för både nuvarande 9-3 och 9-5 I från GM. Så du kan börja bygga modellerna utan problem - i det här fallet krävs inte GM: s välvilja alls!

Kommentarer är stängda.