BAIC Saab 9-3 och Youngman-licensfrågan

Vissa problem är hemlagad. För relativt små pengar sålde Saab den gamla Saab 9 5-plattformen, motorer och överföringar till bilmakaren BAIC. Detta, enligt uttalandet, den gamla Saab 9-3. Hittills har vi antagit att en gammal Saab 9-3 kan vara en förebyggnadsmodell, så nu har vi blivit bättre informerade. Den kinesiska ägda Saab 9-3 verkar vara den nuvarande 2008-byggda bilen. Om det verkligen är fallet är frågan explosiv.

BAIC Saab 9-3 i sidovy
BAIC Saab 9-3 i sidovy

Å ena sidan Saab skulle ha verkligen inte gjort en hel del och om en aktuell licens till Kina för en liten mängd av mindre än 200 miljoner dollar. Vad är obegripligt, för att du helt skulle ha sålt Saabs immateriella egendom och helt gjort sig till licensinnehavaren av GM. Därför kan detta företag bli ett annat problem i kampen mot varumärket.

Vad skulle ha hänt om man behöll rättigheterna? Varje investerare kan nu enkelt köra 9-5 Classic och den kompletta 9-3-serien från bandet. Men sådana tankespel är inte till hjälp. Borta är över.

BAIC Saab 9-3 Heck: Var är skillnaden, bortsett från märkeslogotypen
BAIC Saab 9-3 Heck: Var är skillnaden, bortsett från märkeslogotypen

Nu visas BAIC: s reservationer för att skydda påstådd egendom i ett annat ljus. Vi börjar förstå positionen för bilmakaren från Peking. Det är anmärkningsvärt att BAIC kommer att bygga en bil som är helt identisk med Saab 9-3 i framtiden, med endast en annan logotyp och samma inredning.

BAIC 9-3 baklyktor, identiska med Saab 9-3
BAIC 9-3 baklyktor, identiska med Saab 9-3

Inom några minuter 30 batteriet BAIC ska belasta 80% benötig till full kapacitet till 6-8 timmar. Att denna bil med den interna koden Q60FB-C1 en elbil redo för massproduktion har så 150 kilometer kan köra elektriskt helt och förväntas nå en toppfart på 160 Km / h gör fråga för Saab fans bitter. Även i Trollhättan Saab e-Power konceptet var rätt för showen och Sverige skulle ha funnits på marknaden i kampen mot Kina.

BAIC 9-3 interiör känner vi igen den nuvarande Saab 9-3 II
BAIC 9-3 interiör känner vi igen den nuvarande Saab 9-3 II

Uttalandet från BAIC i Trollhättan med partner Panasonic vill bygga en ny kvalitet. I princip är allt du behöver göra att trycka på den röda knappen, alla verktyg och maskiner är redan underbart designade för den här modellen. BAIC Saab visas inte på marknaden under typbeteckningen 9-3. Kineserna kommer att använda ett annat namn. Men lanseringen av BAIC-varumärket i Europa med en "Saab" tillverkad i Trollhättan och europeisk tillverkningskvalitet skulle vara en post med åska.

En annan snabb recension och en "vad om" var. För lite mindre än ett år sedan ville BAIC ta över Saab helt. Kontrakten var nästan redo för undertecknande. Varumärket bör fortsätta arbeta oberoende i Sverige. Projektet misslyckades på grund av Muller och Antonov. Inte heller skulle ha varit med i spelet längre. Förhandlingarna stoppades i sista minuten, BAIC blev förolämpad. Detta beteende lämnade ett dåligt intryck i Kina och Mullers odyssey började med olika intresserade parter. Konsekvenserna är kända.

BAIC 9-3 EV, 150 kilometer elektrisk enhet
BAIC 9-3 EV, 150 kilometer elektrisk enhet

Dåligt för Saabs överlevnad, dåligt för Youngman, dåligt för nästan alla intresserade. Låt oss anta att BAIC faktiskt har rättigheterna till nuvarande Saab 9-3 utan att känna till avtalet. Det betyder att det finns gruvor i Detroit och Peking. Problem finns för att lösa. Förhandlingar är ett sätt. Politik är en annan. Youngman kan kringgå dessa gruvor om politiker vill. Problem kan också lösas med pengar. För Mahindra och Brightwell kan det vara slutet på Saab-berättelsen.

BAIC 9-3-fronten liknar den nuvarande Saab 9-3 i minsta detalj
BAIC 9-3-fronten liknar den nuvarande Saab 9-3 i minsta detalj

Plötsligt är utlåtandet av konkursförvaltaren av helgen meningsfullt. Helt kryptiskt sätter du en ledtråd i världen. De vill sälja Saab helt, kanske till en massa budgivare. Aha.

Om vi ​​följer den tanken kan lösningen se ut så här. BAIC bygger E-Mobile i Trollhättan, Semcon tar över utvecklingsfaciliteterna, SAIC levererar delarna och en svensk investerare använder fastigheten till ett underleverantör. Allt skulle vara borta och uppdraget uppfylldes.

BAIC 9-3 eller Saab 9-3?
BAIC 9-3 eller Saab 9-3?

Hopp? Fortfarande. När allt kommer omkring, förbli vår budgivare X som en glimt av hopp. Han tar sin egen plattform och kan producera i Saabs fabriker och parallella modeller. I det här fallet är min favorit.

Fortfarande är BAICs position helt oklart. Hotande gester var bara i riktning mot Youngman. Konkursförvaltarna är inte tydliga i frågan. BAIC kan också vilja fortsätta varumärket Saab. En möjlighet att hittills ingen har övervägt.

En lösning med Brightwell skulle vara möjligt, de berättade i helgen. Turkarna har gjort ett bra intryck i Sverige. Investeraren verkar inte bryr sig om den asiatiska marknaden i ett första steg, vilket bör behaga BAIC. Till och med Youngman är fortfarande där och som sagt kan varje problem lösas.

Med politik, förhandlingar eller med pengar.

Text: tom@saabblog.net

31 tankar om “BAIC Saab 9-3 och Youngman-licensfrågan"

 • blank

  Uh-oh! Det hela ser väldigt ut som Rover-historien. Förhoppningsvis kommer alla maskiner och utrustning att stanna i Sverige och inte gå till Kina eller Turkiet.

 • blank

  BAIC hade redesignat 9-5, varför gör du inte samma sak med 9-3? För närvarande behöver du inte frukta att SAAB kommer att väcka talan mot dig ... Men alla anbudsgivare undrar om det fortfarande finns ett kontrakt som de inte känner till.

  Dåligt spel.

 • blank

  Så det tror jag också: Bilarna byggdes i Sverige och flyttade i Kina med en ny logotyp och ny Schrifft. Ingen 9-3er har producerats i Kina än. Jag kan inte föreställa mig det med bästa vilja. Någon vill provocera. Vänta och dricka te !!

 • blank

  På något sätt är det faktiskt en omöjlighet att plötsligt Baic borde äga alla licenser på 9-3. Om så var fallet skulle VM inte ha kunnat bygga en bil under de senaste 2-åren utan att fråga antingen i Amiland eller i Kina om han får göra det. Om Baic äger rättigheter till den nuvarande 9-3, kan de åtminstone inte vara exklusiva. För mig blåser Baic för tillfället bara lite för att avskräcka de andra budgivarna och oroa sig själva så billigt som möjligt för att få kakan

 • blank

  Jag kan inte skaka intrycket att BAIC medvetet ställer osäkerheter här. Fungerar Brightwell och BAIC tillsammans?

 • blank

  Hur kallt tempererat General Ma ** a är, var igår igen i världsspegeln (ARD)
  visas. Inga nyheter: 2009 såg stora uppsägningar vid Detroit-fabriken.
  Efter krisen och miljarder dollar hjälp från den amerikanska regeringen var GM-moderskapet igen
  Konstgjord på kurs och "räddad" från total förstörelse. Efter det, i avslappnad
  Dela situationen för GM och efterfrågan steg igen. Banden sprang igen dag och natt
  Night och 40% av den ”före detta arbetskraften” återställdes för 50% av lönen vid den tiden.
  I Detroit talar de om anställda första och andra kategorin (tillfälligt anställda borde vara fler
  Få lön!?). Det, i en stad med 12 BILLION US dollar underskott doom
  är avsedd att förfallna och stänga några sociala institutioner, även
  Busslinjer utan ersättning sveper som GM-anställda bör överföra till fabriken.
  Den tyska automaten har också sina misstag, men ämnet GM, Opel (tillfälligt anställd)
  skandal) har ätit länge. Ju mindre GM på denna planet
  (- och amerikanska livsstilen också!), desto bättre!
  Jag vill bara ha BMW som drar Saab ur skiten av hängslen
  och säkerställa med hjärta och sinne den högsta möjliga andelen ”Saabs oberoende”. Du kan inte göra det värre än GM!
  En dröm med sådana plattformar och motorer, som Saab-tekniker förde Saabkurs.
  Matti

  • blank

   BMW eller VW skulle definitivt inte "förstöra det" - ingen här kan komma nära General Murcks så snabbt!

   Men jag ser BAIC också tydligare nu som en möjlig investerare i Trollhättan - kanske tillsammans med Youngman-Lotus (de kan komplettera varandra).

 • blank

  Förlåt!

  Korrekt är naturligtvis "MAHINDRA & MAHINDRA"

  Julie

 • blank

  ... Nåväl ... det sista hoppet är då Mister X !!! Det är verkligen sorgligt vad GM har gjort av SAAB ... och de sista slaktar resten och tjänar en gyllene näsa ...

  • blank

   Låt oss inte anta att förvaltarens trio vill slakta något här.

   Det sista hoppet är inte heller grupp X - en del bloggdeltagare har beskrivit de stora möjligheterna för BAIC och, tvärtemot vad många tror, ​​verkar Mahandria & Mahindra fortfarande vara ombord.

   Även Youngman Lotus lovar att komma i vägen trots problem!

   Nästan alla anbudsgivare verkar inte vara irriterad av den pessimistiska miljön.

 • blank

  Att producera 9-3 e-mobiler i Trollhättan (möjligen från BAIC) är faktiskt bara meningsfullt för framtiden om SAAB-emblem också är fästa på fordonen - om dessa modeller tillverkas i Trollhättan eller någon annanstans i världen skulle det bli en global framgång troligen bara möjligt som ett SAAB-varumärke.

  Kanske kommer BAIC att komma tillbaka på plats som budgivare för SAAB. Efter vad vi nu har lärt oss skulle de ha de allra bästa förutsättningarna - de kunde bygga i Trollhättan för den europeiska marknaden och i sina kinesiska fabriker för världsmarknaden - och efter ett fullständigt köp allt under namnet SAAB! Förhandlingar med GM skulle inte längre vara nödvändiga. Om BAIC inte utnyttjar denna möjlighet av huvudet förstår jag ingenting längre!

  • blank

   Hej ekonomiskt, det förstår jag inte heller, de har den bästa positionen! Jag hade redan spekulerat någon annanstans med avseende på Youngman att de bara kunde köpa motorer etc. så allt som är under GM-licenser från BAIC - men faktiskt skulle det vara det enklaste för BAIC att ta över det hela ...
   Vet någon om BAIC faktiskt redan producerar och säljer bilarna, eller är dessa bara showpieces?
   Förresten: Eftersom många här håller kineserna så höga, tänk alltid på MG och vad kineserna har gjort av det!

   • blank

    Frågan om BAIC redan har producerat och sålt fordonen är verkligen intressant - i fallet med ett komplett köp av BAIC kan det till och med vara möjligt att byta till SAAB-emblem och andra SAAB-subtiliteter innan produktionen startar.

    Men det borde vara ganska intressant för BAIC, när det gäller nyare modeller, som då du. U.
    skulle kunna marknadsföras som riktiga SAAB-bilar över hela världen. Denna grupp skulle ha en riktigt bra utgångsposition och alla möjligheter skulle vara öppna för honom.

    • blank

     Imho att här bara är ett svagt varningstecken. Youngman, Brightwell, M & Ms (sorry :)) etc behöver veta exakt från Saabs administratörer vad GM har sålt till BAIC. Vad skulle de erbjuda så mycket pengar för? För PhoeniX, som på något sätt (helt eller under licens?) Tillhör Youngman?

     Det värre alternativet skulle vara att det bara handlar om fabrik, plats etc., att Saab inte längre är med i spelet ändå och "Saab som helhet" inte längre finns.

 • blank

  Under hela historien borde potentiella köpare (budgivare) fråga Saab en gång till vem de vill sälja Saab med fel logotyp!
  Saab-förarna är speciella älskare och vi håller ihop världen över, som de senaste 2-åren bevisar!
  Så vem vill du sälja dessa fordon om de inte förstår Saabists uttalanden? Vi är de som är lojala mot varumärket !!!

  • blank

   Vi Saab entusiaster är inte målgruppen. Vi räcker inte och varumärket har förlorat i årtionden.

   • blank

    Jag ser det inte riktigt så - vi SAAB-entusiaster är inte målgruppen, men global försäljning är bara värdefull om du drar nytta av den fortfarande existerande SAAB-bilden och också erbjuder bilarna under namnet (varumärket) SAAB-Automobile.

    BAIC och några underrubriker är till stor del okända över hela världen (så kallade No Name Manufacturers) och har ingen chans.

    Hälsningar från Hamburg

    Joachim

   • blank

    Med detta sagt är inte alla som älskar sin Saab en Saab-entusiast. Det bör också hända att du bara gillar en viss modell, och det på grund av dess utseende och dess natur - inte på grund av logotypen eller namnet som är noterat på baksidan.

 • blank

  Det kan inte vara dramatiskt längre. Först sedan när dessa fakta är välkända. Hur mycket energi, hopp och uthållighet Ergeit tömdes av oss fans tillbaka eftersom 1-1,5 år. Frågan kvarstår, BAIC bygger verkligen sådana Saabar, då min fråga skulle vara efter homologering och / eller import, och snabbt få ännu några emblem (fram, bak, ratt, fälgar och i övrigt på ditt humör) Låt oss se hur hoppet kallade stora X brista också. men de sa, stora X skulle vissla på licenser, GM etc.

 • blank

  Det här är fler frågor än svar. Men det är helt plötsligt meningslöst. BAIC = SAAB 9-3. Den fullständiga galenskapen.

 • blank

  Tom, snälla säg att detta inte är sant ...

  Na Bravo, eftersom GM har återigen snabbt ansluten en check 200 miljoner euro i slutet av sin SAAB regel alla SAAB tillhörde säljs sedan det tomma skalet tas bort vid vägkanten.

  Det riktigt sorgliga är att vi har tittat på den till synes meningslösa återupplivningen av ett kallkropp i två år ...

  Vad erbjuder budgivare i Sverige?

  9-3 tillhör BAIC
  9-4 tillhör GM
  den gamla 9-5 tillhör BAIC
  den nya 9-5 tillhör GM

  arbetet säljs på 50%
  Återstående bilar säljs för att betala advokaterna (pallbearers).

  kanske du borde bygga den gamla 900 igen, eller har rättigheterna redan sålts ... aaaaaaaaaaaaaaaargh

  Tyvärr, men jag kan inte vara faktiskt.

  • blank

   Gjorde inte Muller tråden till BAIC? Är verkligen svårt att hålla koll på 🙁

   • blank

    Nej, det Muller har inte gängat, kontraktet är fortfarande augusti / september 2009.

    • blank

     Vilket drama. Så det är en GM-kontrakt. Sedan sålde Gauner Motors faktiskt SAAB som en monteringsanläggning utan egen plattform. Därefter planerades sinkningen med lång hand och i betydelsen av GM. 🙁

 • blank

  Och varför går Baic överallt med olika fram och bak genom nätet än Baic C60 och C71? På något sätt tror jag inte riktigt det, förutom det faktum att det förmodligen skulle vara det perfekta brohuvudet till Europa för Baic.

 • blank

  Och allt så plötsligt?
  Om det var sant skulle den senaste Saab 9-3 byggas utan licens.
  (arg svenska produkt pirater ^^)
  Vem har utarbetat sådana kontrakt?

  Och sedan när innehar kinesiska företag licenser?
  Eller är alla bara hotande gester för att avskräcka budgivare?

  Hälsningar Eicher

 • blank

  God morgon,

  .... vacker bil ... ser ut som min.

  Hälsningar från Koblenz.

  Peter

  • blank

   Endast logotypen är typ av udda -.-

 • blank

  Tom, det är faktiskt "senaste nytt", som jag inte vill behaga alls. För att vara ärlig förlorar jag gradvis hoppet, för - om jag förstår det rätt - har all teknik redan sålts. Och så utan licenser blir det väldigt svårt ...

 • blank

  Dessa bilar är byggda i Sverige. BAIC har köpt oss importerade till Kina där demonterad motorn och installerade en elmotor.

  BAIC är det sista strået, men det spelar ingen roll. Samtliga pressar för den här bilen är fortfarande i Sverige, därför jag tänker på denna EV mer än från 9-5 som presenterade letzt4es år i Peking motor show BAIC.

  http://www.beijingmotorshow.com/wp-content/uploads/2010/07/2011-BAIC-Saab-C60-Beijing-Motor-Show-2010.jpg

  • blank

   Han blir inte snällare, även om man bara tittar på bilderna några månader. Okej vad du har gjort av Saabs. Men också bra att likheten inte existerar.

Kommentarer är stängda.