Tillbaka till Saab-framtiden! Nära törst.

Denna artikel skrevs i hösten 2011 efter Saab-återförsäljarturen i Tyskland. Han släpptes aldrig på grund av de tragiska händelserna i Trollhättan. På begäran av vissa läsare publicerar jag nu denna artikel, vilket speglar optimismen i förra året. En läsning till början av helgen.

Nära att dö av törst. Det är rätt uttryck när jag vill beskriva Saabs kunder och Saab-återförsäljare. Vi törjar bokstavligen efter nya modeller från Trollhättan. För, låt oss vara ärliga, efter den tredje Saab 9-5 i rad sedan 1998 blir saker långsamt lite intetsägande. Den viktigaste frågan i slutet av artikelserien: Hur gillar fansen Saab 9-4x och Saab 9-5 sportdräkt?

Saab 9-5 sportkläder och Saab 9-3 sportkläder
Saab 9-5 sportkläder och Saab 9-3 sportkläder

Åtminstone med Saab Germany-laget var det mycket entusiasm för hämtningen i Sverige, som fortsatte under de följande veckorna. Även med Saab-förarna som filmade oss på motorvägen eller pratade med bensinstationer eller färjor var godkännandet bra.

Saab 9-4x på arbetsplatsen, följt av Saab 9-5 sportbil med uppåtvisning
Saab 9-4x på arbetsplatsen, följt av Saab 9-5 sportbil med uppåtvisning

I återförsäljarna gick det vidare. Utformningen av Saab 9-4x och Saab 9-5 sportvagnen ansågs mycket enkel och skandinavisk. Modernt men inte modernt. Mycket ofta kom jämförelsen med den nya Mercedes E-klassen, som sjunker i design och firar en beading och Edging Festival. Det fungerar inte bra.

Även inredningen anses vara typisk Saab. Saab 9-5 sportvagnsvagnmodell 2012 förväntas och har en ny design på mittkonsolen. Det var mycket väl mottaget.

Överraskningsstjärnan var Saab 9-4x. Vi hade faktiskt förväntat oss en dieseldiskussion i laget. För det finns ingen diesel, och det kommer inte heller. Hur som helst finns det många kunder med relativt låg årlig körsträcka, så frågan om bensin eller diesel spelar ingen roll. Den nuvarande prisutvecklingen för diesel gör resten.

Det andra varumärket från Göteborg - ett alternativ?
Det andra märket från Göteborg - ett alternativ?

Mycket ofta hörde vi följande ord "Jag är faktiskt inte en SUV-fan. Nej, jag ville aldrig ha en SUV. Men Saab 9-4x ... ”Många förare från” tredjepartsvarumärken ”kom till Saab-centren och tyckte Saab 9-4x var absolut bra. Hade våra 9-4x varit till salu, hade de sålts i Hamburg. Jag vågar göra en prognos: För 2012 kommer det bara att finnas ett litet antal Saab 9-4x-enheter i Tyskland. Jag slår vad om att vi kommer att se en "slutsåld" på en Saab för första gången på år.

De flesta kunder kommer fortfarande att ta sig till stationen. Saab 9-5 med fyrhjulsdrift och kraftfull motor står högt på önskelistan. Utan undantag beundrades de kontinuerliga LED-bakljusen på båda modellerna. Tänd på, tänd av. Mer än en gång var vårt batteri tomt.

Inget alternativ till Saab 9-5, Mercedes E-klassen, även Sverige kan ha fel ...
Inget alternativ till Saab 9-5, Mercedes E-klassen, även Sverige kan ha fel ...

Är storleken på 9-5 sportdräkten ett problem? Uppenbarligen inte. Eftersom det är stort, men ändå ser elegant ut och erbjuder också ett motsvarande värde i interiören. Detta accepteras av kunden.

Vad sägs om kunder som har kvar? Flera Saab-förare har bytt till Jaguar eller BMW under de senaste månaderna. Jag har talat med några och åsikten är så tydlig att jag nästan frestas att säga att den är representativ. Bilarna är bra, men du känner dig inte bekväm. "Det är bara inte en Saab" får man höra. Kunderna kommer tillbaka.

Sedan finns det Saab-förare som har bytt till det andra märket i Göteborg. Konstigt nog kommer de fortfarande till Saab-presentationen, vanligtvis har en andra Saab i familjen. Vissa Saab-återförsäljare erbjuder också Göteborgs varumärke. På en lugn halvtimme tittade jag närmare på alternativet från Sverige. Efter noggrant övervägande kom jag till ett beslut. Du är en Saab-person och känner dig bekväm i Saab, och bara där. Eller så är du ett fan av det andra märket ...

Saab 9-5 LED-lampan lyser på natten
Saab 9-5 LED-lampan lyser på natten

Bensinstationer är en speciell stämningsbarometer. Om jag var en pollster skulle jag inrätta mitt kontor där. På bensinstationer möter du människor som garanterat inte hade Saab på menyn i förväg. Saabs entusiasm för de nya svenskarna gick från “Sau-g… ..” (bensinstation Hamburg) till ett omoraliskt utbyteserbjudande från en ung dam till bloggaren (bensinstationen Hessen). Några frågor?

Okej då, efter turnén. Nästan. Eftersom turnén är bara en början. Jag kunde se hur Saab Tyskland tickar och arbetar. Jag känner till framtidsidéerna och jag ser förändringen. Saab rör sig nära samhället.

Om jag frågade min glasboll om framtiden för det lilla varumärket från Trollhättan i Tyskland skulle de säga följande:

”Kursen är rätt och det första steget har tagits. Men det är bara ett litet steg. Kunder och återförsäljare kommer att behöva mycket uppmärksamhet under de kommande månaderna och åren. Detta kräver lyssnande och villighet att bryta ny mark. Vägen är inte lätt, men produkterna är rätt, återförsäljarna är lojala och motiverade och Saab-fansen är unika. ”

Som alltid skulle hon ha rätt, min kristallkula. Och ja, jag vet att Frankfurt läser med.

6 tankar om “Tillbaka till Saab-framtiden! Nära törst."

 • blank

  Varför introducerade inte Saab sitt eget bokstäver vid sternen tidigare? (Ingenting mot
  griffin!) Det signalerar följande trafikanter: Detta är en SAAB!
  Du är i fel bil! Mycket få vänner och bekanta kunde få den "gripande medaljen"
  tolka. Skulle inte folk bli nyfiken om detta hade hänt tidigare? En mycket
  billig och effektiv reklam på en så stor bil, vilket inte är så utbredd
  var / är. Bilproducenten från Göteborg förstod detta tidigt! (se ovan)

 • blank

  I sommar fiskade jag till IAA i september 11.
  Det bör vara beslutet: 9-4X eller 9-5 II SC.
  Besvikelsen var stor när jag sökte hela IAA efter SAAB och inte hittade den ... just nuförtiden såg den väldigt dyster ut om SAAB ...
  Mitt svar på det: Nu är allt mer!
  På väg från IAA-hemmet i Gießen, som just studerat prislista, sköt en tur i turbo sedan Vector och beställde en 9-5 SC TTID Aero XWD med alla extrafunktioner!
  Vänta, rädsla, hopp och slutligen på 01.11.11 i Gießen på återförsäljarutbildningsplatserna i båda drömbilarna.
  Slutsats på denna dag: Hammer! Båda modellerna! Utan alternativ! En vackerare än den andra.

  Ovanstående rapport speglar känslorna på den tiden ...

  Min 9-5II sedan Turbo4 automatisk i Jetblack med en beige inredning, som uppgraderades i januari, är fantastisk, men SC var den ultimata galenskapen.

  Hur som helst, jag ger inte hopp, jag väntar på SC.
  Med en ändring i min då beställning: Nu skulle det vara en Turbo 4 automatisk XWD Aero och inte mer diesel.

  Mitt stora hopp är därför den turkiska kandidaten Brightwell

  SG
  Klaus

 • blank

  Jag gråter nästan när jag ser 9-5 SC ... Jag hoppas fortfarande på en fortsättning och att produktionen kommer att börja 2013 - men jag måste överleva ett år med V70

 • blank

  Det är alltid roligt att läsa rapporter där hoppet fortfarande var stort eller annorlunda ...

  Speciellt när jag tittar på bilderna från SC, tänker jag när jag ser det bakifrån hur stor och nötig en bil kan vara, men hur som helst har den på något sätt något knäpp igen ... =)

  Och bakljusen är bara fantastiska!

 • blank

  Re: "Hur passar fansen Saab 9-4x och Saab 9-5 sportdräkt?"

  Om det annars var Saab, skulle jag just nu göra en order från antingen 9-5 SC eller 9-4X. Tyvärr är sakerna olika 🙁

 • blank

  Jag skulle gärna ha lämnat vår ”gamla” 9-5 SC vid den tiden i Bremen i utbyte mot 9-4x (även om 9-4x var vit) !! 😉 😉

  Det är synd att de ”nya” 9-4 och 9-5 inte fungerar längre.

Kommentarer är stängda.