Brightwell Holding på vägen i Sverige

Under resan söderut gick Brightwell Holding-delegationen genom Sverige. Den turkiska investeraren har ännu inte gjort ett erbjudande och kommer inte att göra det under hans vistelse i Skandinavien. Men vi är nära, sade Zamier Ahmed, Brightwells talesman för pressen.

Igår var de berörda parterna från Turkiet i Göteborg och Trollhättan, dagen innan i Stockholm. Liksom alla seriösa köpare söker Brightwell också en snabb fix. Bäst i februari när administratörerna tilldelas kontraktet. Zamier Ahmed team ser också tidslinjen som avgörande, liksom andra potentiella investerare.

Vi vet lite om Brightwell Holding. Kapitaliseringen och aktieägarna är fortfarande oklara. Några av Saabsuniteds vänner skrev i går, men tillförlitliga fakta saknas fortfarande. Vi känner inte heller den långsiktiga strategiska riktningen eller den sanna företagsfilosofin. Är Brightwell en gräshoppa i den klassiska sinus eller en investerare med en industriell bakgrund? Finansieringen från källor i östra östern (olja) låter mer tvivelaktigt än förtroendeinspirerande. I en intervju med Dagens Industri sa Zamier Ahmed att han ville investera några 100 miljoner i Saab. Bokstavligen "flera hundra miljoner euro".

Några hundra miljoner euro? Luta dig tillbaka, tänk på Tata, tänk på Youngman. Tata investerar 5 miljarder i Jaguar och Land Rover. Tata bygger varumärkena en ny egen motoranläggning. Jaguar och Landrover är varumärken som är i mycket bättre form än Saab.

Eller ungdom. Inte att kineserna är min personliga favorit. De är inte för att klargöra det. Youngman vill investera en miljard i det första steget. Det som en början och förvisso inte tillräckligt för att bygga ett varumärke. För att ge Saab var varumärket kan vara, tar det lång andetag. Ett decennium, 10 år, kommer att behövas för att hitta resultat och acceptans på marknaden. Så 10 års investering utan inkomst.

Låt oss komma ihåg Audi. Till den positivt car-obsessed Ferdinand Piëch som fullföljde sitt mål kontinuerligt och envis med Audi. Audi Quattro, helt galvaniserad kropp, Audi V8, en lång, tung, stenig väg. Några hundra miljoner kommer inte att hjälpa Saab. Saab skulle helst behöva en industripartner. Mahindra & Mahindra till exempel. En annan automaker. Inget investeringsbolag. Några hundra miljoner? Inte tillräckligt, Brightwell Holding.

Det finns inget som Brightwell har att säga om de aktuella förhandlingarna med amerikanerna. Också om möjliga jobb som du fortsätter att täcka. Fortfarande, för att även frågan om jobb kommer att intressera förvaltarna. Beslutet handlar inte bara om köpeskillingen, men även konceptets framtida lönsamhet spelar en roll.

Brigthwell, det är säkert, vill Saab helt. Det här är inte nytt, men det stressas om och om igen. Det stora Saab-arvet kommer att bevaras, varumärket bör utvecklas. Bilarna är säkra, de räddar liv. Och Saab kommer att förbli en svensk etikett. Jag gillar att höra sådana uttalanden och jag tror att avsikten bakom dem är en bra. Även om det finns några obesvarade frågor bakom Brightwell.

De många intervjuer som Zamier Ahmed ger är grunda och fulla av fraser. Även mellan linjerna finns inget att upptäcka. Nästan ingenting. För i ett av hans senaste intervjuer gjorde den professionella sedan en liten glid i tungan. Ja, det finns en budgivare för Saab vars namn ännu inte har namngetts. Vilket, förutom Brightwell, skulle givetvis passa bra med Saab. Där är han igen, den ovannämnda budgivaren X. Bekräftad av Zamier Ahmed.

De närmaste två eller tre veckorna kommer att visa vilket ämne som ligger bakom Brightwell. Det blir intressant om turkarna har lång andetag i tävlingen med de andra sökandena.

Under de närmaste dagarna vet vi mer. Sekretess är överens. Men Brightwell älskar spelet med media. Informationsflödet är garanterat.

Text: tom@saabblog.net

10 tankar om "Brightwell Holding på vägen i Sverige"

 • Fullständigt godkännande. Jag tolkar bara en stark VD som denna:
  - kan delegera
  - han leder
  - Han genomför strategier i företaget
  - han kan skilja mellan ledning / så kallad overhead, support och kärnprocessen och vet var han rör sig i processlandskapet => delegera / leda

  Han behöver inte nödvändigtvis ha på sig en pinstripedräkt och sätta världsrekordet i flytande engelska snabbtalande. (Likhet med levande personer är rent tillfälligt och inte önskat

 • Tyvärr har mina kommentarer sådana blommor från tid till annan. Min iPad är bara kreativ. Den rätta bokstaven skrivs ut eller fel uppringd och skapade redan stavningskorrigeringen från en gated

  Citat: Självförmåga mot GM = 0

  Han var bra. Jag har förmodligen missat något. JAJ var den tolererade varumärkeschefen. Den finansiella kontrollen var då hos GM och även kontrollen över utvecklingen (t ex Saab Powertain AB var under GM till GM Powertrain AB, alla utvecklingar måste också anpassas till Opel).
  Vad jag sedan läsa mellan raderna, JAJ upp i ett annat ljus. Han var snabb att planerade Absplittung GM med ett litet team och hade då skett med den inlämnade konkurs för två år sedan i ett smart drag och GM kontroll tillbaka. Han har återigen försett Saab med egna strukturer och gav skeletten till den nya ägaren att börja här. Tyvärr har allt förändrats. Det fanns inte tillräckligt med medel med den nya ägaren, EIB-lånet blev en obehaglig korsett. VM gjorde sedan GM nervös med självständighetsordstäver, BMW-affären för Phoenix och expansionskraven i Kina. Även om VM talade om ett bra förhållande vid sin senaste presskonferens (tills Lofalk verkade), vill jag inte tro det.
  Under VM var den nya design chefen från Amerika med italienska rötter. Saab har inga dåliga designers.
  Men som det verkligen var i detalj kommer vi förmodligen aldrig att veta.
  Låt oss säga att Brightwell skulle kunna ta över Saab och ett nytt ledningsbesättning skulle inrättas. Vad händer i sådana fall mestadels? Från min erfarenhet anställs mycket snabba människor på papper som brukar arbeta i mycket större organisationer / strukturer. Ofta är ett sådant jobb vanligtvis bara springbräda till nästa jobb. Det räknas kortsiktiga framgångar och inte på lång sikt. För det mesta omorganiserar du och ger frustration (ny reklam på de nyskapade positionerna), friktionsförluster och avbrutna arbetsflöden.
  För mig är det mer meningsfullt att anställa en erfaren Saabianer för ett jobb. Han vet företaget, han lever för det. Dessutom är det nu viktigt att ha strukturerna aktiva igen så snart som möjligt och att gå vidare med kontinuitet. Saab har nu ingen tid för några spelarspel eller andra sekundära teaterscener.

 • Jag ser det väldigt lika.

  Om SAAB-ledningen var dålig i sig skulle vi inte ha sett detta otroliga engagemang av anställda på alla nivåer under de senaste månaderna.

  I slutändan betyder god förvaltning att siffrorna är rätt. Å andra sidan lever SAAB från sin "Spirit of SAAB", vilket gör varumärket speciellt. Denna anda går igenom alla nivåer i företaget och det kommer att bli en verklig utmaning att behålla den. Om det inte fungerar är SAAB död inuti.

  Människor byter inte över en natt, och det kommer därför att vara mycket svårt att hitta chefer från en annan företagskultur som ärligt är involverade i denna “SAAB-anda” och eventuellt också kasserar gamla beteendemönster och tankesätt. Jag har några problem med det, föreställer mig de typiska tyska bilcheferna på SAAB ...

  För mig skulle det bästa sättet vara att hitta en stark, erfaren CEO som kan uppnå ambitiösa mål med SAAB-ledningen.

 • Jan-Ake Johnson var ombord länge före VM och utförde inte några utestående managementtjänster under denna tid - assertivitet gentemot GM lika med 0!

  Vad menas med "gegat"?

 • Saab har inte haft några dåliga människor i ledningen - bara ingen kunde utvecklas under VM - min personliga åsikt. Leader ship är inte baserat på en person eller borde inte.
  Termen affärsuppförande är lite tufft. Allt var gated.

 • Hur ska ledningen komma inifrån? En ny ägare kommer att ta itu med saken på det mest meningsfulla och effektiva sättet. Särskilt den tidigare SAAB-hanteringen var inte helt användbar (inklusive Jan-Ake Johnson) - produkter mycket bra men Management Note 5!

  Du kan inte förneka Brightwell känslor för SAAB - på vilka grunder?

  Den nuvarande trioen av förvaltare kommer säkert att fokusera på finansiell styrka och framtida planering. Det borde inte vara för svårt att hitta den mest lämpliga investeraren här.

  I din kommentar från 9.02 PM var det tal om BMWs affärsbeteende som inte matchade SAAB-kunden - vad skulle det vara att upphäva BMW-affärsavgifter?

 • BMW ska inte missbedömas. BMW som partner / systemleverantör är OK, men BMWs affärsverksamhet är inte Saab-kunden / Saab-återförsäljaren. Särskilt inom återförsäljarsektorn behöver det stabilisering och inte destabilisering. Vad är "fluktuationer" hos BMW-återförsäljare?

 • Trevligt att Brightwell är i Sverige. Men vad är resultatet? Vi kan inte förvänta oss ett bud på Saab så länge Brightwell är i Sverige, så minst en kommentar på SU.
  Jag ser inte riktigt att Brightwell har erfarenhet av att köra Saab. Det är så nebulous åtminstone just nu (vem är Brightwell egentligen, vad gör VM senare, vem är investerarna egentligen (om de kommer från Mellanöstern och tjänade pengar på olja).
  Det skulle vara väldigt intressant för insolvensförvaltarna att se erbjudandenen och att betygsätta dem, att ställa frågor och sedan se:
  - Vem är faktiskt i tävlingen?
  - Vad är hans uppdragsförklaring
  - Hur börjar han Saab igen?
  - Hur man bygger tillit med anställda och utvecklare och håller dem ombord eller tar dem tillbaka
  - som marknadsför lösas med vilken prioritet / nya marknader kommer att tas upp alls i den första fasen eller om du bara fokusera gång på stabilisering, Phoenix och beräknas en förlust för de kommande 3-4 år
  - men framförallt hur finansierar du projektet och vilka är reserver och kritiska vägar

  Nu är det inte Powerpoint-hingstarna / de "beslutsfattare" som är efterfrågade, men de tyst aktiva senoriteter som definierar banorna med erfarenhet och förståelse. Saabs ledning måste komma inifrån och vi får inte göra misstaget att en extern, wild brokig laget upp - var och en för en TopShot, men det saknar Emotiomnen för Saab och förmedla känslor.

 • Hej Joachim,

  hur rätt du är. I många år hoppas vi på oberoende och ekonomisk styrka. Tyvärr har vi under de senaste åren antingen fått ekonomisk styrka eller oberoende (även om Spyker faktiskt varken hade den ena eller den andra!).

  Varje investerare som vill investera flera hundra miljoner euro vid köp och åtminstone samma belopp i framtiden för SAAB kan vara rätt. Eftersom det säkrar vår lilla whimsy: SAAB-bilar. Detta hopp var inte realistiskt på 19.December 2011.

 • Vi är alla mer eller mindre i dimma när det gäller sökandena för SAAB-bilar - vad gäller de exakta planerna och den faktiska finansiella styrkan som finns. Med kandidat X vet du inte ens exakt vilket företag det egentligen är.

  Därför kan man inte från början döma den turkiska investeraren än konkurrenterna - han kan ge oss alla modeller även i positiva förhandlingar med GM direkt från fladdermusen. Detta skulle vara bättre än att vara nöjd med Youngman Lotus med endast varianterna av 9-3er-modellen (under en viss tid).

  Ingen vet exakt vad Mahindra + Mahindra är upp till, men i alla fall verkar den finansiella kraften vara fullt tillräcklig här ...

  Så det finns förmodligen positiva och negativa sidor för alla sökande. Om det stora tyska företaget verkligen är Volkswagen eller, ännu bättre, BMW, skulle den mest lämpliga investeraren vara bestämd.

Kommentarer är stängda.