Saab-rubriker vi gillar: starta om sommaren?

Med det svenska kultmärket lever vi genom upp och ner, med djupet som för närvarande klart har överkanten. TTELA, lokala tidning och tillförlitlig källa i Trollhättan, skriver idag om en möjlig omstart av produktionen på sommaren. TTELA, du gör min dag!

Blogger på väg till ...
Blogger på väg till ...

I grund och botten handlar det om de leverantörer som är redo att göra vad de kan för att göra Saab omstart. Både den europeiska leverantörsorganisationen CLEPA med 550 medlemsföretag och föreningen med svenska billeverantörer FKG med 75 medlemsföretag är intresserade av ett lyckligt slut i Sverige.

Det här är goda nyheter, även om tiden är viktig. Eftersom Saab fortfarande blöder varje dag och det måste göras väldigt snabbt med en lösning. Intresserade parter för företaget är redo, bud har lämnats in och beslutsfasen börjar nu. En vän från Sverige rapporterar att administratörerna vill ha sett och betygsatt erbjudandena i slutet av februari. Sedan går det in i den sista förhandlingsrundan med en eller två intresserade parter.

Det är intressant vad som händer bakom kulisserna. Det finns Brightwell Holding, som kämpar för Saab med mycket allmänhet, Victor Muller-stil. Det finns ett Centraleuropeiskt prospekt och Mahindra & Mahindra som arbetar i sitt företags stil med gott omdöme. Och det finns Youngman. Youngman är den grupp som är mest bekant med ämnet och en av de allvarligaste anbudsgivarna.

Den stora Youngman-delegationen har varit i Sverige i nästan två veckor och har använt tiden bra. För några dagar sedan nämnde jag att Youngmans anställda besöker leverantörer och utför utforskande samtal. En viktig detalj. Youngman, som är anmärkningsvärt, är den enda Saab-prospekten som redan har diskuterat med partners och leverantörer. Detta bekräftade Fredrik Sidahl från leverantörsföreningen FKG idag igen på presskonferensen.

Sommar som produktionsstart är ett ambitiöst mål. Leverantörer förväntar sig minst 12 veckor tills produktion går och komponenter är på väg till Sverige. Andra Saab-partners, som Lear, har stängt sina anläggningar på plats och behöver bytas ut av nya leverantörer. Om vi ​​förväntar oss en försäljning i slutet av mars, förväntar jag mig en början i september. Ett fint perspektiv, eftersom Sverige är särskilt vackert på hösten. För starten av produktionen en resa till Trollhättan? Vi kommer att se.

Investor Youngman arbetar stadigt och tillförlitligt på den stora planen för att förvärva Saab. Youngman har alltid varit en betrodd partner tidigare och har alltid haft löften. Det gör investeraren sympatisk och jag tror att Saab också skulle vara i goda händer med kineserna. Vi kommer att se.

I Sverige finns det rykt om att BMW eller Volkswagen kanske är intresserade av Saab. BMW har nekat på begäran av TTELA idag, tveksamt. Volkswagen borde inte ha något intresse för Saab. Ett förnekande är ett benägenhet eller inte. Hur säger du så snällt: Vad bryr jag mig om min skvaller från igår.

Mer om den andra Saab-budgivaren, Brightwell Holding, följer så snart det är dags att skriva.

Text: tom@saabblog.net

20 tankar om “Saab-rubriker vi gillar: starta om sommaren?"

 • blank

  Typisk BMW: Lax förnekar, men i "sen sensommar" ("förmodligen senare"
  Starta produktionen). De möter substans.

 • blank

  Hi Tom,

  Är det här igen en sådan symbolisk bild med BMW fyrcylindret i MUC? Du kan säga något, men kan du inte?

  LG,
  Fil.

  PS: Var var läsaren som gjorde allusioner till horisonten?

 • blank

  "Youngman har alltid varit en pålitlig partner tidigare och har alltid hållit löften."

  Hi Tom,

  Missade jag något? Är tillförlitligheten redan i ögat hos den som ser det? Låt oss ta en titt på en SAAB-anställd perspektiv:

  Youngman har mer än en gång lovat betalningen av överbryggande medel, som då inte anlände till Sverige i veckor. Även månadslöner kunde inte betalas i tid eller inte. Är det pålitligt?

  Youngman, bakom SAABs ledning, har gått ihop med Hr. Lofalk arbetade med en 100% övertagande av SAAB. Denna procedur har lett till att GM omedelbart stoppar alla förhandlingar om SAAB. Är det pålitligt?

  • blank

   Kära red99, jag vet vad jag skriver och står för den. Eftersom jag var mycket nära involverad tror jag att jag kan döma mycket. Många av de saker som cirkulerar om Youngman är misinformation eller disinformation från tredje part, av självinriktade insiders eller av dåligt undersökta pressmeddelanden.
   Youngman har varit pålitlig tidigare och har gjort allt inom sin makt för att stödja Saab och Muller, även i de mest utmanande situationerna. Man har ofta tagit stor risk, som gick långt bortom det vanliga. Det slutliga misslyckandet i alla ansträngningar var inte Youngmans ansvar.

   @Philmos: Så det är ...

   • blank

    Hi Tom,

    Om så är fallet borde det vara bra med mig.

    Kanske kommer den "rätt tidpunkt" någon gång att vara för ett upplysande blogginlägg "Myter, rykten och riktad desinformation - sanningen om SAAB -krisen". Också som en bok!

    BMW? Blåser du ett slöja?

  • blank

   Hej red99, var inte så svårt på oss Saabister

   Youngman var opålitlig igår - en bra partner idag; 9-5 och 9-4 en bra bil även om GM utvecklar att de inte förstår någonting om Saab - idag behöver du inte den dumma GM-saken längre, BMW en hyllad ny motorpartner - nu inte önskad i en övertagande; Muller, den älskade stjärnan som räddade Saab - nu Brightwells oälskade partner

   Hej, det är när du pratar om känslor med verklighet och ändå vill ha så mycket att vår enskilda mini-tillverkare överlever

   • blank

    Hej Frank, är vi SAAB fans verkligen så svaga? Jag gillade alltid den dumma GM Dinger.

   • blank

    Hej Frank,

    ja, du kan snabbt tappa koll på saker, vinden har förändrats så ofta de senaste månaderna eller åren. Låt oss se det positivt, alla vill alltid det bästa ...

    GM SAABs var alltid bättre än deras rykte enligt min åsikt. Utsikten över Detroit på Europa var problemet och det är fortfarande idag, se Opel / Vauxhaull. Man kan självklart inte förstå möjligheterna för enskilda varumärken och konsekvent utveckla dem vidare.

 • blank

  Tom förhandlar redan de nya motorkontrakten för framtida SAAB: s

 • blank

  Välkommen till München Tom. Vi ses snart ... 🙂

  • blank

   Ibland bad dom. Vad gör vår SAAB BLOGGER i München? BMW fyrcylindrig? BMW? : Förvirrad:

 • blank

  Vad kan motivera en likbar potentiell kund från Kina att producera bilar i Trollhättan och sedan sälja dem huvudsakligen i Kina? Några kinesiska någonsin har hört talas om Trollhättan, där Sverige, de vet förmodligen även däromkring och sprida begreppet svenskt hantverk i Kina kostar mycket pengar och många år.

  Jag önskar bloggaren en bra resa i München.

  • blank

   Det fanns nyligen en intressant rapport om DRadio om just detta ämne. Det handlade om att kinesiska företag gillar att köpa traditionella företag från Europa. Men inte för att få tag på teknik och kunskap, utan för att helt enkelt fortsätta varumärket och produktionen. Det roliga är att de kinesiska investerarna ibland var mycket mer lönsamma än förvärven. Men tydligen handlar det om att lägga till de "gamla" märkena i sin portfölj och inte bara vara representerade på kineserna utan också på världsmarknaden (och med ett bra namn). Mer en prestige -grej, åtminstone så kändes det för mig.

   Rapporten var inte om biltillverkaren, men situationen verkade omedelbart bekant och på något sätt jag kan starkt engagemang för Youngman nu förstår väl och slå dem, de flesta av alla anbudsgivare som tumme.

Kommentarer är stängda.