Mahindra & Mahindra erbjudande för Saab & e-drömmar i Sverige

Idag börjar det bli förvirrande, fler och fler intresserade av Saabs arv dyker upp på scenen. Igår lämnade Mahindra & Mahindra ett erbjudande till Saab om vilka inga ytterligare detaljer var kända. Eftersom indianerna också har ett avtal med administratörerna, vilket garanterar konfidentialitet. Samtidigt verkar svenskarna falla in i en riktig elbilhype och det kan vara farligt för bilfabriken i Stallbacka.

Mahindra & Mahindra vill bygga e-mobilitet i Sverige enligt en pålitlig men obekräftad källa. Jag tvivlar på detta uttalande, men för tillfället accepterar jag det som ett faktum. En svensk grupp av budgivare tror att de har identifierat Dagens Industri. Denna e-mobilitetsgrupp ska bestå av företag från Innovatum, Volvo, Semcon och det statligt kontrollerade Fourier Transform existerar. Tillsammans med Panasonic, som batterilager, planerar de att bygga elbilar i Saab-fabriken.

Det finns mycket statligt stöd och subventioner finns redan i horisonten. Hmm.

Låt oss luta oss tillbaka och reflektera över situationen. ANA - Saab-återförsäljaren i Trollhättan börjar producera en pilotserie av Z-Bee. BAIC / Panasonic planerar att bygga en elbil baserad på Saab-teknik i Stallbacka. Alla etablerade biltillverkare kommer att behandla ämnet e-mobilitet med mer eller mindre önskvärda fordon de närmaste 24 månaderna. Ett överutbud kommer att träffa en mycket liten marknad som bara kommer att utvecklas de närmaste åren. Vem behöver ett joint venture från Sverige som kommer med en annan produkt om detta ämne?

Lars Holmqvist, VD för leverantörsförbundet CLEPA sätter det i ett nötskal. Han uttryckte sin oro för DI att e-bilaktiviteter skulle vara på bekostnad av jobb. Han anser att det är helt enkelt dumt att bygga ett företag som enbart bygger på hopp om nya marknader.

Med detta har Holmqvist uttryckt vad som speglar verkligheten. E-mobilitet är en lösning bland många hur vi ska röra sig i framtiden. Det är en extra och kompletterande produkt för en konventionell bilfabrik. I Sverige tas en smal väg och arbetsmarknadens framtid bestäms.

Konstigt bara att Saab inte fick stöd från staten när företaget fortfarande skulle rädda. Saab e-Power var redo för serien och konceptet som många budgivare nu kämpade var berättigade till. Nej, inga konspirationsteorier nu. Konventionell biltillverkning var och är inte intressant för regeringen i Stockholm. E-mobilitet, dock redan. Det här är smart, gör bra press och visar Sverige hur politiker vill se landet. Som en spets för innovativ teknik. Politiker dröm bara.

Nej - jag är inte en fiende för elbilar. Under en tid har det funnits en broschyr på mitt bord om en riktigt bra historia, som kan konfigureras via I-Phone. Om det finns tid kommer jag att berätta mer om det. Jag är bara orolig för framtiden för jobb i Trollhättan och jag tror att det ensidiga fokuset på denna teknik har för många risker.

Det har blivit tyst kring Youngman och Brightwell. Lars från "Phoenix - En framtid för Saab”Är säker på att kineserna fortfarande finns i Sverige. Vilket låter bra, för efter den inställda presskonferensen kom ingenting från Rachel Pangs delegation till allmänheten. Det finns också ett mystiskt lugn i Brightwell. Den turkiska investeraren, som har före detta Saab-vd Muller som rådgivare, vill lägga ett bud den här veckan.

Det fanns inga detaljer om förhandlingarna i telefonkonferensen med administratörerna som ägde rum idag kl. 09. Endast två saker som är relevanta för vår fordons Saab -själ diskuterades. Å ena sidan bekräftades att hela försäljningen var högsta prioritet. Å andra sidan kallade Bergqvist det bokstavligen "bullshit" att man ville dra ut processen för att samla in fler avgifter.

Okej då. Jag kan höra orden - och om vi inte behöver fortsätta oroa oss till mitten av april, så är Hans L. Bergqvist vår vän i ett lyckligt slut. I det här sammanhanget…

Text: tom@saabblog.net

7 tankar om “Mahindra & Mahindra erbjudande för Saab & e-drömmar i Sverige"

 • Den avgörande faktorn är verkligen vilken investerare som gör de största investeringarna (inklusive inköpspriset) och med vilket program som flest jobb kan skapas - båda poängen kommer sannolikt inte att nås av en investerare som bara syftar till att bygga elfordon. Så egentligen inte målet för administratörerna - här är en fullständig fortsättning av en finansiellt stark investerare fortfarande rimligt gynnad - som säkert skulle ge de flesta jobb.

  Finns det någon ny information om den europeiska investeraren? Naturligtvis menar jag inte fyndjägarna runt Semco & Co.

  Julie

 • När jag läser alla e-drömmar undrar jag hur kallt det är i Sverige.

  • blank

   Exakt. E-bilar vad är det här? Det är trevligt om du kan erbjuda något om detta ämne, men i framtiden bör endast elbilar byggas i Trollhättan, så det borde inte vara mer Saab, för det är inte Saab. Saab är turbokraft och körglädje vid sitt bästa

   • blank

    Om det är möjligt att bygga e-bilar med körglädje kan det säkert folk på Saab göra det. Men du har rätt, utan bensin och E85-motorer, kommer Saab inte längre att vara Saab. Om äkta Saabs inte längre är byggda ska namnet inte användas längre.

 • blank

  E-thought-spelen, som jag skulle kalla dem, anser jag att vara vågad och för tillfället otrolig med verkligheten. Och ja det finns ingen nisch på marknaden och ingen nisch SAAB skulle uppta sig. Panasonic, som en potentiell batterileverantör, har en hel del ekonomiska bekymmer, som pressmeddelandet rapporterade igår.

 • blank

  Jag skulle starkt tvivla på att fler jobb än de 1000 jobb som ursprungligen riktades av Youngman -Lotus skulle kunna skapas med produktion av elbilar - liksom om det ens skulle vara möjligt att säkra jobb på lång sikt (över hela världen, några stora företag hoppar upp det här tåget). Så det skulle bli ett nytt territorium och troligen mycket svårare att genomföra än att göra ett traditionellt företag "flytande" igen med välkända produkter.

  Nu har nästan alla bud från potentiella investerare som tidigare varit under avstängning nått trion av administratörer - så det bör snart bli klart vem de nya ägarna till SAAB-bilar är (Bergqvists favoritnyckelord: fullständig försäljning)!

  Förresten, finns det något att rapportera om den hittills osynliga västeuropeiska anbudsgivaren?

  Hälsningar från Hansans stad Hamburg
  Joachim

 • blank

  Hej Tom, lite snabbare skulle verkligen vara bättre. Ingen behöver så mycket spänning!

Kommentarer är stängda.