Saab försäljning: Första hoppet och en tidtabell

Saab-försäljningen är som en mosaik där stenar samlas för småstenar. Tålamod behövs för en mosaik, inte bara min styrka. Hade vi inte goda vänner i Sverige, skulle vi stanna kvar i mörkret. Några saker har blivit mer konkreta under dagen och för första gången finns ett fönstret tillfälle. Nyheten kommer från en pålitlig källa som har åtföljt oss i månader och ligger nära Saab.

Konkursförvaltarna, som vi vet, har några erbjudanden och rättegångsprocessen pågår för närvarande. Administratörerna är främst intresserade av köparens långsiktiga perspektiv. Arbetssäkerhet och uppehållskraft för varumärkesuppbyggnaden är högsta prioritet. Intressant är antalet erbjudanden för Saab. Hittills, så har man låtit se, är alla erbjudanden under företagets skulder. För fordringsägarna är inte det bästa av alla möjliga nyheter. Det kommer sannolikt att finnas en kvot, skulder kommer inte att betjänas vid 100%. Men bättre en bra kurs än en total förlust. Dessutom är ett hälsosamt nytt företag bättre än ett slut och förlusten av alla jobb.

Inom de närmaste tre veckorna vill administratörerna välja den bästa anbudsgivaren för Saab, följt av de slutliga förhandlingarna som kan ta ytterligare några veckor. En positiv slutsats skulle därför vara möjligt fram till slutet av mars. Just i tid för årsdagen för Victor Mullers morgonkall som ledde Saab till konkurs. Hmm.

Youngman är fortfarande i tävlingen och konkursförvaltarna undersöker hur realistisk den planerade konstruktionen av Saab 9-3 är av kineserna. I dag i konferenssamtalet var de lite täckta. Det var möjligt att både GM och BAIC kunde utöva något inflytande, hörs. Jag menar, hur kontrollerar du situationen?

Ett grovt schema är inställt och du är optimistisk. Tillräckliga medel verkar för närvarande vara tillgängliga för att få förfarandet till en framgångsrik avslutning. Kanske måste du sälja vissa tillgångar som inte är relevanta för kultmärket. Eftersom förutom cirka 50 advokater finns det också några hundra Saab-anställda på lönen. detta inkluderar arbetare och administrativa anställda i anläggningen men också 50 ingenjörer som ”tillfälligt lagrades” på Saab Parts AB. Dessutom finns det fortfarande internationella strukturer. Konkursförvaltarna och Saab-anställda har verkligen gjort ett bra jobb här de senaste veckorna för att skydda strukturer och för att bevara deras framtida livskraft.

Än så länge är allt bra. Det finns en liten optimism som vi alla behöver. Eftersom thrilleren är nervtäckande och bloggen äter mer tid än vad som är rimligt. En anmärkning om detta. Vissa väntar på svar från min sida. Posten kommer, ingen är glömd. Men skrivbordet i "Real Life" är fullt och det är vad som händer.

Många ryktar blev inkasserade idag. Volvo tillhör exempelvis inte konsortiet som vill bygga elbilar i Saab-fabriken. Dagens Industri gjorde återigen ett misstag. Volvo vill fortfarande ta över tekniska anläggningar.

Det är lika spännande som någonsin, och hoppet på en komplett lösning är fortfarande realistisk. Vi stannar!

Text: tom@saabblog.net

15 tankar om “Saab försäljning: Första hoppet och en tidtabell"

 • blank

  oj, du måste "ta lång tid" för att korrekt tolka mellan raderna, även efter att ha funderat, finns det två alternativ kvar. Matti förenklar linjen mellan raderna igen ......

 • blank

  Hej!
  Vem har noggrant följt bloggen och strukturen hos de enskilda företagen aushakt ect.
  kommer snart att ta reda på vem den ”västeuropeiska främlingen” är. Jag har varit här länge
  måste komma på det. "Han" kommer inte att behaga många människor eftersom han har bra teknik
  erbjudanden, kommer över som kraftfull och erbjuder TOP-kvalitet. "Man" kommer att sluta med sin
  Född framför pannan och lämnar inte längre
  brinnande mycket, tyvärr också inskränker syn på andra saker (tillverkare, idF).
  Ta mig inte där ute. Anledning VW, bara i hjärtat SAAB! Golf V Diesel / Saab 9.3
  mvh Matti
  PS; Jag gillar bloggen också. (Tom, vilken riktning tar du professionellt?)

 • blank

  För att betala 50-deltagarna har ANAs administratörer i Trollhättan beställt 47 att bygga halvfabrikat 9-3-konvertibler. Så vem som helst vill ringa en av dessa unika bitar själv borde komma i kontakt med ANA så snart som möjligt.

 • blank

  Tyvärr, kära Tom, tror jag inte alls att administratörerna ”främst är bekymrade över köparens långsiktiga perspektiv. Arbetssäkerhet och uthållighet för återuppbyggnad av varumärket ”handlar om det.
  Detta är juridiskt inte nödvändigt, eftersom administratörerna måste uppnå högsta möjliga skattesats för att tillgodose fordringsägarna. Föreställ dig att kreditorerna är missgynnade så att en föredragen köpare av administratörer har en bättre startposition.
  Tyvärr blir det inte så lätt för våra Saabs. Men hej hoppet ser inte så 🙂 ut

 • blank

  Tyvärr återigen ingenting när det gäller specifik information om anbudsgivarna - å andra sidan hade några av er valt sekretess under förhandlingsfasen.

  Adresserad till Klaus 9-5 II Vektor: Det kommer att finnas det stora okända. Att uppfinna något här skulle vara nästan barns lek - triot av administratörer skulle förmodligen inte spela sådana spel. Ändå skulle det faktiskt vara tillrådligt att komma till ett beslut så snabbt som möjligt - återförsäljare över hela världen, framtida kunder och hela fansamhället hölls faktiskt i spänning tillräckligt länge. Dessutom väntar de flesta av de släppta arbetarna i Trollhättan på de förlossande nyheterna och det gröna ljuset för återinförande.

  Eftersom jag, liksom Tom, inte kan föreställa mig att Mahindra & Mahindra har lämnat ett bud endast på möjligheten att tillverka elektriska fordon, skulle denna ekonomiskt starka grupp vara mer lämplig för den fullständiga övertagandet (hittills finns det ingen internationellt känd en utom Ssangyong Bilmärke).

  DR

 • blank

  Vem främlingen är har varit den övergripande frågan i flera veckor nu. Även om du knappast klarar hur det kan sluta, skulle jag hellre föredra att det okända förblir okänt tills det finns något POSITIVT att rapportera från deras sida. Jag är väldigt säker och mycket upphetsad ...

  Stort tack, Tom, för de mycket bra insatserna. Det är trevligt att berätta för folk om dina inlägg nästan varje dag och berätta för dem att SAAB är långt ifrån över ...

  ________________________________________________________________________
  Det bästa med en arbetsdag är vägen dit och tillbaka i SAAB 🙂

 • blank

  Jag tror att det inte finns någon okänd budgivare. Kanske är det bara för försäljningslogistik
  bara för att lugna folk.
  Det som verkligen inte tränger igenom någonting, verkar mig nästan omöjligt.
  Ändå hoppas jag det bästa för vårt varumärke och dess anställda.

  Hälsningar till alla Saab fans.

 • blank

  Joker?!? eller ?? (Svart) humor är välkommen

 • blank

  Den västeuropeiska budgivaren är….

  ... Victor Muller.

  😉

 • blank

  lite mer försonande uttalanden skulle vara så välkomna, vi använder termiska och bygga på, jag skulle vilja veta i stort sett vad som väntar oss på toppen, Youngman, Turks, Mahindra, då först okända, andra okända, andra fria ryttare.

  På samma sätt vill jag veta var dessa okända är på budskalan.

  Tack så mycket

 • blank

  Eftersom inga detaljer om budgivarens erbjudande hittills har blivit kända är det ur min synvinkel realistiskt obegripligt att han ”leder loppet”. Om det finns ett motsvarande erbjudande, kanske det bara är ett uttalande om det och därmed ett medel för ett mål, bör dimman snart klara upp.

  • blank

   Hej Studer,

   Meddelandet om detta bud ligger inte långt bakom - se datumet här på bloggen.

   Man talade också om att administratörerna skickade positiva signaler om det ...

   Det faktum att Youngman-Lotus nu kommer fram igen, som redan nämnts, är också intressant - men det uppfyller inte på något sätt min törst efter information angående nämnda västeuropeiska budgivare.

   Joachim

   • blank

    Hej Joachim,

    hade verkligen följt upp detta, men uttalandena om detta var jämförelsevis icke-bindande, om inte nebulös. Påminner mig lite om VM: s olika affärsspelshänsyn ...

    Hälsning
    Studer

 • blank

  Återigen ”återborrad”: Vad säger den pålitliga källan om den osynliga investeraren från Västeuropa? Det finns inga fler indikationer här - existerar detta kommando verkligen?

  Jag är lite irriterad över att Youngman Lotus nu lyfts fram igen - de senaste dagarna hade jag faktiskt antagit att västeuropeiska skulle leda loppet ...

Kommentarer är stängda.