Youngman på väg i Saab minfält

Återigen, eller bestämmer GM fortfarande på den svenska bilmästarens framtid. Även om Youngman kommer att lyckas i budgivningen beror på det. Låt oss prata om GM-teknologilicenser och Saab 9-3 igen. Vem vill se mörka krafter och konspirationer bakom GM: s beteende, vilket kommer att bli besviken.

Eftersom bakom licensproblemet är en enkel idé från GM att minska kostnaderna och hantera rättigheter lättare. I 2005 slog GM den relevanta immateriella äganderätten för alla företag i en enda organisation. "Global Technology Operations" är därmed ansvarig för alla varumärken inom sfären av amerikaner och förvaltar rättigheterna inte bara för Saab utan också för Opel, Cadillac och alla andra fabrikat. Alla rättigheter till fordon som är konstruerade enligt 2005 är därför GTO: s egendom.

Hittills så bra. Eftersom Saab 9-3 vill bygga Youngman är en konstruktion som skapades före deadline. Således skulle 9-3 vara en sann Saab, som är svenskägd. Tyvärr har Saab sålt rättigheterna till den gamla 9-5 och 9-3 till Kina. Pre-ansiktslyftning 9-3 ägs nu av BAIC och det obestridligen den nuvarande Saab 9-3 baserat på dess föregångare, har BAIC en viktig roll i avtalsförhandlingar.

Försäljningen av plattformarna till kineserna gavs till fulla kuponger i Trollhättan. Men möjligheterna utnyttjades inte och företaget blev dåligt hanterat. Från fulla medel var berg av skuld och den nuvarande situationen är resultatet av en kedja av felaktiga beslut.

För närvarande verkar försäljningen av plattformar dödlig. Konkursförvaltarna insisterar på godkännande av GM och BAIC i Youngman-inträdet. Ett beslut som är förståeligt. Eftersom man vill förhindra att Saab kommer in i nästa katastrof efter konkursförfarandet. Det är tufft, men jag håller med den inställningen. För katastrof hade vi redan tillräckligt och ett slut med skräck skulle vara bättre än en skräck utan slut.

Youngman läckte detaljer om det låga budet på söndag. Det skulle förstås endast som en introduktion till förhandlingarna, inte på något sätt bindande eller slutgiltig. Som en reaktion från förvaltarna dispergerades inställningen till licensfrågor av en person som kände till processen.

Tydliga signaler. Youngman-reaktionen kom på morgonen. Presskonferensen i Stockholm, planerad att förklara ingångsplanerna, avbröts.

Oavsett om Youngman-delegationen kommer på planet till Peking, vet vi inte. Hur GM och BAIC är relaterade till 9-3-problemet är oklart. GM kan komma överens, men BAIC kommer att minska, enligt en insider. BAIC vill samarbeta med Panasonic för att bygga e-bilar i Trollhättan. Youngman är ett hinder för det. Bortser BAIC Youngmans landsmän om licensieringshistoriken? Kommer kineserna överens om press från den politiska sidan?

Det är en thriller och vi är bara åskådarna. Som alltid är vi avslappnade. Vi har våra Saabs, som är mycket slitstarka med god omsorg. Reservdelstillgången är säkrad och du hör bara bra om utvecklingen från Nyköping. Historien är inte färdig än. Vi är mitt i det.

Uppdateringar följer.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar också "Youngman på väg i Saab minfält"

 • Låter alltför deprimerande för en måndagsmorgon. Om Youngman plötsligt litar på GM och Baic kommer nu kineserna att bli bra. Brightwell, jag har redan skrivit av med sin tro på Ami i alla fall och hört från indianerna, inget smart. Nu skulle det vara dags för den stora okända att hoppa ut ur skuggorna och fira som Saabs stora frälsare.

 • Hi Tom,

  i senaste info prat som 9-3 inte fläckas av GM-licenser å ena sidan - å andra sidan finns det administratörens trio på "grönt ljus" från GM. Hur passar det ihop? man har här varit så rädd för GM att även goodwill tiggeri, om inte i själva verket skulle officiellt av nöd?

  Finns det en brist på självförsäkring mot de dumma amerikanerna här? Kanske ska du bara låta det hända - låt oss se vad som händer ....

  Naturligtvis är BAIC en annan "byggarbetsplats". Vi känner inte alla kontrakten som undertecknades med BAIC vid den tiden - kanske finns det fortfarande möjligheter att nå en vänlig lösning med den här gruppen.

  Joachim

  • Det finns det gråa området som kommer att hända med GM-motorer och överföringar. Konkursförvaltarna vill se till att GM skulle garantera leveransen här även i framtiden.

Kommentarer är stängda.