Youngman på väg i Saab minfält

Återigen, eller bestämmer GM fortfarande på den svenska bilmästarens framtid. Även om Youngman kommer att lyckas i budgivningen beror på det. Låt oss prata om GM-teknologilicenser och Saab 9-3 igen. Vem vill se mörka krafter och konspirationer bakom GM: s beteende, vilket kommer att bli besviken.

För bakom licensproblemet ligger en enkel idé från GM att minska kostnaderna och hantera rättigheter lättare. År 2005 konsoliderade GM relevanta immateriella rättigheter för alla företag till en enda organisation. "Global Technology Operations" ansvarar för alla märken i amerikanernas rike och förvaltar rättigheterna inte bara för Saab utan även för Opel, Cadillac och alla andra märken. Alla rättigheter till fordon som designats efter 2005 ägs av GTO.

Hittills så bra. Eftersom Saab 9-3 vill bygga Youngman är en konstruktion som skapades före deadline. Således skulle 9-3 vara en sann Saab, som är svenskägd. Tyvärr har Saab sålt rättigheterna till den gamla 9-5 och 9-3 till Kina. Pre-ansiktslyftning 9-3 ägs nu av BAIC och det obestridligen den nuvarande Saab 9-3 baserat på dess föregångare, har BAIC en viktig roll i avtalsförhandlingar.

Försäljningen av plattformarna till kineserna gavs till fulla kuponger i Trollhättan. Men möjligheterna utnyttjades inte och företaget blev dåligt hanterat. Från fulla medel var berg av skuld och den nuvarande situationen är resultatet av en kedja av felaktiga beslut.

Effekterna av plattformsförsäljning verkar för närvarande dödliga. Konkursförvaltarna insisterar på Youngmans godkännande av GM och BAIC. Ett beslut som är förståeligt. För att du vill förhindra Saab från att komma in i nästa katastrof efter konkursförfarandet. Det är tufft, men jag håller med den inställningen. Eftersom vi hade tillräckligt med katastrofer och ett slut med skräck skulle vara bättre än ett slut med skräck.

Youngman läckte detaljer om det låga budet på söndag. Det skulle förstås endast som en introduktion till förhandlingarna, inte på något sätt bindande eller slutgiltig. Som en reaktion från förvaltarna dispergerades inställningen till licensfrågor av en person som kände till processen.

Tydliga signaler. Youngman-reaktionen kom på morgonen. Presskonferensen i Stockholm, planerad att förklara ingångsplanerna, avbröts.

Oavsett om Youngman-delegationen kommer på planet till Peking, vet vi inte. Hur GM och BAIC är relaterade till 9-3-problemet är oklart. GM kan komma överens, men BAIC kommer att minska, enligt en insider. BAIC vill samarbeta med Panasonic för att bygga e-bilar i Trollhättan. Youngman är ett hinder för det. Bortser BAIC Youngmans landsmän om licensieringshistoriken? Kommer kineserna överens om press från den politiska sidan?

Det är en thriller och vi är bara åskådarna. Som alltid är vi avslappnade. Vi har våra Saabs, som är mycket slitstarka med god omsorg. Reservdelstillgången är säkrad och du hör bara bra om utvecklingen från Nyköping. Historien är inte färdig än. Vi är mitt i det.

Uppdateringar följer.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “Youngman på väg i Saab minfält"

 • Hi Tom,

  Din senaste information säger å ena sidan att 9-3 inte påverkas av GM -licenser - å andra sidan insisterar trion av administratörer också på "grönt ljus" från GM. Hur passar det ihop? Är de så rädda för GM att till och med välvilja tigger när detta officiellt faktiskt inte är nödvändigt?

  Är det brist på självförtroende i förhållande till de sluga amerikanerna? Du kanske bara ska ge det en chans - låt oss se vad som händer….

  BAIC är naturligtvis en annan ”byggarbetsplats”. Vi känner alla inte till de kontrakt som undertecknades med BAIC vid den tiden - kanske finns det fortfarande sätt att nå en vänskaplig lösning med denna grupp.

  Joachim

  • blank

   Det finns det gråa området som kommer att hända med GM-motorer och överföringar. Konkursförvaltarna vill se till att GM skulle garantera leveransen här även i framtiden.

 • blank

  Låter alltför deprimerande för en måndagsmorgon. Om Youngman plötsligt litar på GM och Baic kommer nu kineserna att bli bra. Brightwell, jag har redan skrivit av med sin tro på Ami i alla fall och hört från indianerna, inget smart. Nu skulle det vara dags för den stora okända att hoppa ut ur skuggorna och fira som Saabs stora frälsare.

Kommentarer är stängda.