BAIC bekräftar intresset för Saab-tekniken

BAIC har idag bekräftat intresse för delar av Saab genom flera byråer. Som nämnts under de senaste veckorna om och om igen, skulle man vilja förvärva Saab e-Power-tekniken och bygga tillsammans med partner Panasonic-fordon i Trollhättan. Intressant och spekulativt är de öppna frågorna.

För att vi än en gång rör oss i mittfältet som utformats av amerikanerna. 2009 förvärvade BAIC-rättigheter till pre-facelift 9-3. På grund av denna verksamhet ser bilproducenten från huvudstaden i det jätte riket sig själv att ha rättigheterna till den nuvarande Saab 9-3. BAIC bryr sig inte om att 9-3 II MK 1 och 9-3 II MK 2 är mer än bara en ansiktslyftning. Idag sprinklade de varning till Youngman igen. Samtycket till tillverkningen av 9-3 II i Trollhättan kräver godkännande av BAIC.

Den som gillar att klassificera kinesiska förhållanden vet att detta bara är en åsikt. Beroende på hur det är användbart för ekonomisk utveckling blir denna uppfattning ett faktum, eller åsikten är inkasserad och försvinner. Det är Kina, och det är hur byråkrati i den kinesiska kapitalismen fungerar med kommunistisk ideologi. Ett internt kinesiskt problem, så att säga.

Bygg BAIC någon gång i Trollhättan faktiskt bilar, då en fullständig försäljning vid denna tid misslyckades och Saab demonterades i små delar. Att detta kan hända är möjligt men inte mycket troligt vid denna tidpunkt. Eftersom en komplett lösning fortfarande ligger högst upp på agendan, bekräftades en vän som är involverad i saken igen idag från Sverige.

Men - och det är spekulationerna för helgen - under vilka namn kan BAIC och Panasonic bygga elbilar i Sverige? Saab e-Power-konceptet är mycket innovativt och skiljer sig från konkurrensen i vissa viktiga detaljer. Så produkten är högteknologisk och bild gravid. Vad kan namnet vara?

BAIC? Panasonic? Saab?

En fantastisk helg för alla. Det är turbotid! Svenska turbos älskar tydliga, vackra vinterdagar!

Håll dig på saabing! Var försiktig!

Text: tom@saabblog.net