Bakom Saab scenerna i Trollhättan, Nyköping, Frankfurt

Hmm, veckan var ganska tyst och förutom Saab-museets underbara räddning fanns det inga nyheter. Men det förblir inte så. En delegation från Investor Youngman anländer till Sverige på måndag. Liksom Brightwell vill kineserna presentera sitt erbjudande. Spänning är garanterad, budloppet öppnas och slutligen kommer något mer rörelse in i scenen. Idag har vi tre platser som är värda att rapportera om. Trollhättan, Nyköping, Frankfurt. Låt oss börja med Trollhättan.

Saab bloggers legend Steven Wade tillbringade flera dagar i Sverige, besökte goda vänner och lämnade sitt jobb på Saab-fabriken. I en intervju med den lokala tidningen igår sa han att han hade gett upphov till hopp om Saab. Ett uttalande som han satte i perspektiv senare på sin blogg. För sin egen person ser han ingen möjlighet till Saab, förklarade han. Detta blev då en vilseledande rubrik i den lokala tidningen.

Hans bedömning är förståelig, för jag tror att han också har bluesen. Det är inte ens ett år sedan han började sitt arbete på Saab. Drömmar som kom i uppfyllelse för en kort stund och ändå bröt igen.

Samtidigt övade Steven i sin intervju och kritik av de svenska förhållandena. I Australien skulle en sådan utveckling som vi upplevde i Sverige med Saab ha varit ofattbar. Inte bara i Australien, men också i Tyskland, kära Swade.

I Trollhättan dominerade sig fortfarande Saabs turism. Denna vecka besökte delegationen av en eventuell investerare växten. Vem står bakom den mystiska delegationen, var den kom ifrån, vi vet inte. Även goda vänner kan inte säga mer. Ibland är Sverige för långt bort och konkursförvaltarna är tysta.

Fortsätt till Nyköping. På något sätt stänger cirkeln, för i Nyköping var i pre-GM-tiden, Saabs huvudkontor. Nu flyttar bilmästarens bästa sinnen från Trollhättan till Nyköping, där nya strukturer bildas under manteln i Saab Parts AB. Det är en intressant, högkalibreringskrets av internationella Saab-chefer som arbetar för varumärket med stor styrka och entusiasm.

Ibland är det ett bra tillfälle att börja över nästan noll efter att en katastrof har övervinnats. Bara rätt personer måste vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. I Nyköping, nära Saab verkar detta vara sant. Kanske är det början på något nytt.

Slutligen, en titt till Frankfurt. Som i Nyköping är ett Saab-besättning i Frankfurt också upptagen med att omorganisera varumärket. Med Saabs konkurs är kontrakten ogiltiga och här börjar vi i botten med ombyggnaden. Samtidigt är vi en hel del ytterligare, återförsäljarna erbjöds nya tillfälliga tillfälliga kontrakt. Från vad jag hör från inofficiella kanaler är antalet återförsäljare som håller lojalitet mot Saab sensationellt. Väl över 90% av Saabs partners och serviceföretag är tillbaka ombord. Det är mer än bra nyheter.

Det är det självklart inte. Det faktum att i Tyskland ger Jan-Philipp Schuhmacher ett stort engagemang för att flytta stora saker med ett litet lag förtjänar vår respekt. För i denna mycket svåra situation kunde man ha slutfört kontor och kunde gå hem. Det var inte gjort. För precis som vi fäster vårt hjärta till varumärket, så är de återstående tyska medarbetarna i samband med Saab.

Under februari månad hoppas jag att det kommer bli en ny Saab-partnerlista för Tyskland. När Saab och detta ger, publicerar vi den som en guide för alla Saab-drivrutiner på bloggen.

Det händer saker bakom kulisserna och nästa månad kommer att bli riktigt spännande. Riktningen är rätt.

Och vi har ännu inte givit upp hoppet på Saab.

Text: tom@saabblog.net

5 tankar om “Bakom Saab scenerna i Trollhättan, Nyköping, Frankfurt"

 • Hi Tom,

  Jag var på SAAB Centrum Erfurt den här veckan, fick ett mycket trevligt välkomnande och hade en trevlig pratstund om SAAB ...
  Där hoppas man och tror på en uppståndelse av varumärket ... och folk ringer fortfarande för att beställa en 9-5 eller fråga var de kan få en från! 😉
  Det var fortfarande konstigt ... där SAAB var nu är allt fullt av Suzuki och GM grejer ... ;-( bara SAAB bilderna hängde fortfarande på väggarna ... men det förändras !!!

  Sedan ytterligare ett citat från Klaus ... som jag håller med 100%!

  "Jag vill också att du ska fortsätta blogga så professionellt. Jag läste med stor entusiasm
  Din hemsida flera gånger om dagen. Jag vill säga tack för det. "

 • Hi Tom,
  Först och främst grattis till 9-3 Turbo X. Jag har bara en 9-3 X med dubbel turbo och diesel. Men också mycket roligt! Hoppas att nästa veckas hopp hoppas äntligen hoppet, gör den anonymiserade investerarens besök redan mycket nyfiken. Finns det något mer att höra snart?
  Hälsningar från Frankfurt

 • blank

  Hej Tom.

  Har du någon aning om något händer på Saab-Österrike? Jag tror att vi är damer och herrar
  vid Saab Ö. inte så mycket om våra varumärkesinriktningar, som i Tyskland. Har också ställt en fråga om garanti och reservdelar till min 9-5 II Tid via e-post och till idag
  fick inget svar.
  Om Saab är tillbaka på sina fötter, som jag hoppas att du känner att återförsäljarnätet också förstärkt? I Österrike finns några distributörer i de flesta stater ändå bara kan einen.Man men förvänta nej, hundratals kilometer att köra en återförsäljare till
  att vara intresserad av en Saab eller att göra en tjänst.
  Jag tycker att det är ett stort problem.

  Kanske kan du svara på mina frågor.

  Dessutom önskar jag att du fortsätter att blogga som profesionell.Jag läste med stor entusiasm
  Varje dag flera gånger din hemsida. Jag skulle vilja säga tack.

  Hälsningar från Österrike - Klaus

  • blank

   Du har e-post…

  • blank

   Under de senaste veckorna har jag varit upprepade gånger med mina Saabs i österrikiska verkstäder. Nej, mina bilar kunde verkligen inte göra någonting åt det, var yttre påverkan från en mart och en ordentlig inspektion.

   Alla delar var tillgängliga, återförsäljarna optimistiska, ingen tror på ett slut på Saab. Visst är det sorg som råder, men vi vet alla det här. Men en är full av hopp, speciellt jag med mina fyra bilar, annars öppnar jag ett privat museum

Kommentarer är stängda.