Körrapport Saab 9-4x och Saab 9-5 Sportkombi

Ärligt folk. Vilket gör en "konsument" en provkörning på tyska vägar med en tillverkning före tillverkning? Ingen vanlig eller ?? Men långsamt och från början.

Födelsedagsbarn Mark och Saab Tyskland Chef Jan-Philipp Schuhmacher
Födelsedagsbarn Mark och Saab Tyskland Chef Jan-Philipp Schuhmacher

Allt började med besöket av Saab Germany Tour på min födelsedag i Dresden. Tobias Kaboth (GF i mobilforumet i Dresden) hade bjudit in mig några dagar innan extra via telefon. Så min fru och jag åkte till Dresden på 27 oktober. Den som har besökt turnén (vare sig i Tyskland, i Österrike eller för närvarande i Frankrike eller snart i Spanien), känner nu till framtida bilar i vårt älskade varumärke. För de få som inte har gjort det, allt jag kan säga är att du verkligen saknat något!

Efter avtäckningen av fordonen av Jan-Phillip Schumacher och Thomas Schweitzer samt Tobias Kaboth och Michael Hesse, blev jag oväntat uppmanad av JPS framåt. Han gratulerade mig på min födelsedag och hade en speciell present till mig. En inbjudan att följa med turen för en dag och testa båda bilarna. Vilken födelsedagspresent ... ..

På 09. November var det dags. Jag gjorde mig om 400KM till Frankfurt -Fechenheim, Carl-Benz-Strasse - bättre känd för oss alla som SAAB-centrum Frankfurt. Där började den mot 12: 00 klockan. Jag lanserade 190PS Diesel 9-5 sportkläder! Lyckligtvis hade jag redan kört den nya 9-5-sedan med olika motorer, så jag kunde njuta av stationsvagnen från första minuten. Efter en kort mellanlandning vid den vänliga bensinstationen leds vi rakt mot motorvägen mot Bremen till en trafikstockning. I den här bilen lockar man omedelbart nyfiken och förvånad blick från alla.

Är det kärlek? Markera och Saab 9-4x
Är det kärlek? Markera och Saab 9-4x

Efter en kort stop-and-go-fas gick saker snabbt. Från limousinet kände jag redan den goda trafiksituationen. Den mer än fem meter långa stationsvagnen går som på skenor. Jag vet att jämförelsen ser triten ut eftersom många självutnämnda bilexperter missbrukar den. Men mer exakt kan du inte beskriva körupplevelsen. Styrningen är utmärkt direkt. Bekväm enkelhantering - även vid Tempo 200 - inget problem! Bara några bilar kunde fortsätta på banan till Bremen eller ta oss över. Endast en av oss ständigt följer vit SUV av ett världsberömt svenskt bilmärke som är formellt fast vid mitt stötfångare: o)

Den 470 km långa turen var helt avslappnad. Ett snabbt stopp för att tanka 9-4x och ett besök på en amerikansk snabbmatskedja - och överallt följdes vi med nyfikna ögon. Efter fyra och en halv timme anlände vi till Bremen Lesum. Så här i SAAB Autohaus Möhler ägde slutsatsen av Tyskland Tour. Tack så mycket från min sida till Volker Möhler & Dittmar Schreyer och hela laget för vänlig mottagning och den intressanta kvällen. Jag hade stora diskussioner med några av besökarna och husets verkställande direktörer ...

Saab 9-5 sportdräkt, Volker Möhler GmbH, Bremen
Saab 9-5 sportdräkt, Volker Möhler GmbH, Bremen

Efter en lugn natt och en utsökt frukost gick jag tillbaka till Frankfurt på 9-4X. Återigen var det Saab-typiska hemkänslan från det första ögonblicket - kom in och må bra. En av de viktigaste egenskaperna hos fordonet är verkligen panoramautsikt över soltaket, vilket ger dig en känsla av obegränsad öppenhet. Bekvämt ombordstigning, det enorma utrymmet och det bekväma interiören gör 9-4X till ett riktigt alternativ - även för många en familjebuss. Precis som 9-5, erbjuder bagageutrymmet mycket utrymme för det vanliga bagaget och det finns fortfarande tillräckligt med utrymme för Bobbycar, hjul etc. Det lilla handbagaget finner också sin plats tack vare U-järnvägssystemet. Dessutom laddar och lossar mindre barn inkl. Bälten och unbuckles mycket lättare och tillbaka-vänliga - Hälsningar till alla Saab-förare med prolapse! ; O).

Även min fru var i Dresden från SUV helt upphetsad - det skulle vara en dieselversion, de skulle få sin order säkert ändrad omedelbart.

En av höjdpunkterna på returresa var definitivt vårt bromstest mellan Göttingen och Kassel. Vid nödbromsning varnar de blinkande bromsljusen mycket påfallande och brådskande följande trafik (se kort klipp)

Sammanfattning av de två dagarna: Med sportkombination och 9-4X får Saab under våren två riktigt coola fordon på marknaden.

Egentligen hade jag satt mig att ta en av de två nya direkt hemma, men tyvärr kunde jag inte bestämma då; o)

Mitt tack till Tom-du var en fantastisk copilot! På nästa turné skulle jag vilja vara där igen, och sedan med mer röst: o)

Tack vare JPS och Thomas Schweitzer och laget från Saab Tyskland för den riktigt framgångsrika överraskningen.

Och tack till Dresden till Tobias Kaboth och till mobilforumet - du är bäst!

... och sedan det var en present för min trettiosjude, är jag nyfiken på vad du tycker om min fyrtionde ... LOL

Text: Mark@saabblog.net

5 tankar om "Körrapport Saab 9-4x och Saab 9-5 Sportkombi"

 • Vad 40. ifrån? Kan inte säga än men 39. kan passa för en provkörning i den helt nya 9-3

 • ... Jag tyckte det var ganska avslappnande att läsa rapporten med bara dessa ord. Det väcker hopp och låter mig uppsluka i ett bättre förflutet.
  Åtminstone en gång kan du glömma thrillern ...

 • Ja, det är rätt. Rapporten kommer från en bättre tid, när körningsintryck var fortfarande fräsch och utsikterna lite rosier. Ändå ville jag inte hålla tillbaka gemenskapens intryck.

 • Detta har också lagt en liten bump i mitt hjärta, men jag är rädd att rapporten skrevs för en tid sedan, och denna passage är tyvärr inte längre uppdaterad. Tyvärr ...

 • Låter väldigt bra - men jag kan inte riktigt kommentera: Med Sportcombi och 9-4 X får Saab två riktigt coola fordon på marknaden under våren ... ..?

  Skulle det inte behöva betyda: ... ..har Saab tagit två riktigt coola fordon på marknaden? Eller märkte jag inte någonting - kom Brightwell överens med amerikanerna och fick licenserna? Å ena sidan skulle det vara bra - men å andra sidan skulle det inte bara vara bättre enligt min åsikt om GM skulle stanna ute!

  Som det ofta har föreslagits skulle en något kortare 9-5 vara mycket bättre för många köpare - och en 9-4 X bör erbjudas med flera dieselgener. Detta skulle vara med Mahindra & Mahindra men även med Youngman Lotus, till skillnad från under GM Knuten, kör det betydligt "rounder".

  Hälsningar från Hamsestadt Hamburg
  Joachim

Kommentarer är stängda.