Brightwell-erbjudande de närmaste dagarna - Saab EIB-lån

Zamier Ahmed vände sig till pressen igen idag. Vad han hade att säga låter intressant! Brightwell Holding kommer att göra ett erbjudande under de kommande dagarna, kanske under nästa vecka. Han är på schemat för insolvens trio som väntar erbjudanden från investerare under de närmaste 14 dagarna.

Det intressanta med intervjun från Zamier Ahmed Dagens Industri är följande uttalanden:

"Vi pratar med GM och vi pratar med en"seniora personer i topp pa GM" "han sa. Med det menar han någon högst upp som har något att säga. Eftersom Zamier Ahmed är övertygad om att GM-licenserna kommer att släppas så att produktionen kan starta inom några veckor. Eftersom jag bedömer Zamier Ahmed som allvarlig är detta uttalande väldigt intressant. Men det blir ännu bättre!

Jag vill inte prata om en plan B, det väcker negativa minnen. Men Zamier Ahmed har "för att du kan bygga bilar utan GM". Enligt honom har Brightwell Holding sin egen plattform. Han säger att utesluta missförstånd och översättningsfel ”egenutvecklad plattform". Så utvecklat internt, ägs av Brightwell, inte Saab PhöeniX-plattformen.

Det gör det intressant och spekulativt. Att Brightwell är inblandad i en tillverkare av elektriska fordon, vet vi. Det Brightwell har att göra med det turkiska Fiat-arbetet är också känt. Rykten om att delar av anläggningarna i Trollhättan skulle demonteras, enligt de italienska medierna, och att nya produktionslinjer sägs vara i Turkiet, är obekräftad. Brightwells dotterbolag har däremot arbetat för andra biltillverkare tidigare.

Frågan för fredag: Är det kanske Fiat i Brightwell-båten? Det är en fråga, inte mer, inte mindre. Vår namnlösa investerare, som jag skriver från tid till annan och hans delegation hade flera gånger i Trollhättan, är inte från Italien i alla fall.

Å andra sidan är det kusligt lugn med Youngman. Ingenting hörs från våra vänner från Mellanriket. Varför ? Roar du tillbaka eller väntar du på att andra anbudsgivare ska komma ur skyddet?

Ja, och svenska skattebetalare måste nu lägga pengar på bordet. Men bara för tillfället. Riksgäldsstyrelsen har ersatt Saab EIB Kredit med 2.2 miljarder kronor. Som säkerhet har den svenska staten Saab Parts AB och Saab Tools AB. Deras värde bör vara betydligt högre.

Utbytet av lånet är ett verkligt steg. För tillfället är den luxemburgska banken äntligen borta, svenskarna kan besluta snabbare om Saab-försäljningen. Trots allt föredrar riksstyrschefen en fullständig försäljning av Saab och beslutar om det är tveksamt för Sverige och för svenska jobb, hoppas jag.

Åh ja, Zamier Ahmed återvänder till planet i helgen. Destination: Detroit, Michigan. 🙂

Vad händer mer bakom kulisserna i nästa artikel ...

22 tankar om “Brightwell-erbjudande de närmaste dagarna - Saab EIB-lån"

 • Det viktigaste är SAABs överlevnad, det är ett faktum. Personligen föredrar jag en lösning utan GM, eftersom det beteende som Detroiters visar inte är fisk och inte kött. När allt kommer omkring finns det också några tusen individuella öden som är knutna till SAAB, varav inget talas om av dig (åtminstone väldigt få). Och de som känner till landet och folket i Sverige vet att ”familjen” har högre prioritet i detta vackra land i norr än här i Tyskland.
  GM - låt oss sammanfatta:
  För några dagar sedan brydde de sig inte om någonting, licenser förhandlas inte fram - med ingen! För några veckor sedan skrev de att GM skulle skriva kontrakt och sedan inte hålla fast vid dem! VM, det kan ha haft bra och dåliga sidor, slutligen misslyckades på grund av Detroit.
  VW - det skulle verkligen vara ett intressant spel också. När det gäller denna punkt håller jag med Klaus 9-5 II, de bygger många och vackra bilar, men de har ingen produkt för individualister. Jag tror att det skulle vara ett bra tillskott och synergieffekterna skulle också vara där. BMW - ja, de vill växa också och de hade redan ett kontrakt med VM. Vill Bayern kanske köpa en marknadsandel i norr? Hur som helst är det bayerska varumärket populärt i norr och svenskarna var också här i Bayern ett tag. Sett på det här sättet, en trevlig "historia" också!

 • Hej!
  Jag tror att jag skrev det här för några veckor sedan ...
  Är det otänkbart att den stora okända är Luxemburgs investerare och ägare till Renault Lotus F1-laget, Gérard Lopez ???
  Han gillar att stanna i bakgrunden och var mycket intresserad av SAAB för 2 år sedan, vid den tiden tillsammans med Bernie Ecclestone….
  Varför ska han inte vara där längre ????

  Med vänliga hälsningar från Luxemburg 😉
  Wolli

 • blank

  @ Philmos
  Ja, jag börjar från Volkswagen-gruppen. Denna hemlighet passar Wolfsburgs strateger och machinations.
  För att komma till toppen av världen finns det fortfarande inget globalt företag med ett fungerande försäljningsnät som SAAB.
  Dessutom har VW en bil för alla, men också för individualisterna?
  Inte än….

  • blank

   Hej Klaus 9-5 II

   Vad tycker du om Red Bull-Didi Mateschitz som budgivare?

  • blank

   Det skulle vara perfekt meningsfullt från VW: s synvinkel, du äger redan Scania, logotypen med griffin finns redan i deras ägo, så att säga. Du behöver också nya verk ...

 • blank

  Jag tror att den fjärde bjudaren är Magna. Motsatta åsikter?

  • blank

   Magna är redan offentligt, så det kan inte vara den okända budgivaren. FIAT kan de också samarbeta med Brightwell. Kanske tycker vi alla i fel riktning?

   • blank

    Till bjudaren i bilindustrin tänker jag på PSA eller eventl. även hos VW.
    Kanske är det okända också från en helt annan branschriktning.

    LG - Klaus

   • blank

    Ja, men då har vi fler utsikter än fyra? Magna, Youngman, Mahindra, Brigtwell och den okända fjärde? Eller är Magna redan ute att det bara finns fyra?

    PSA har enorma problem, se FTD-rapporter, PSA har helt enkelt inget övertagstilbud och ingen marknadsnärvaro i USA och Asien. Det spekuleras om en allians PSA och Fiat, vad händer om Saab bara tar med sig som galley-värdig övreklassbil?

    På allvar är GM-motorerna från alliansen med Fiat, så det finns faktiskt Fiat-motorer i Saab, åtminstone dieslarna ... På 80-talet fanns också det berömda samarbetet med Croma, Thema, 164 och 9000 ...

 • blank

  Har vi ett lyxproblem här?

  Veckor sedan hade vi alla sorg, chanserna att överleva för SAAB som helhet var realistiskt noll.

  Idag har vi minst två seriösa anbudsgivare (Youngman och Brightwell) som vill ta emot SAAB i sin helhet som biltillverkare med huvudkontor och produktion i Trollhättan. För att inte tala om Mahindra & Mahindra och den stora fjärde okända.

  Om du tänker tillbaka fyra veckor kunde dessa utsikter inte förväntas. Vi bör välkomna alla lösningar som har en framtid i väntan på SAAB - vare sig med GM eller utan GM är verkligen sekundärt.

  • blank

   Den sista halva meningen i din kommentar (vi bör välkomna alla lösningar som har en framtid för SAAB i butik) är tydlig - vad som kommer efter, men inte!

   GM har visat sig vara en olämplig partner och du borde verkligen lämna den här gruppen. De kan göra tillräckligt dumma saker med Opel.

   Jag tror att de flesta Saab-ägare ser det så, och förnyade partnerskapssatser är bara bortkastad tid på GM!

   DR

   • blank

    Godta 100 procent av din åsikt. Eftersom GM en gång har tagit Saab i galgen.
    Vem vet vad den möjliga framtiden med GM-engagemang fortfarande ger någonting negativt
    kunde.

    Låt oss önska det bästa för Saab och hoppas på en slutsats utan GM med sitt dödliga inflytande.

    LG - Klaus

  • blank

   Tekniskt tror jag att GM inte var den värsta matchen Saab blev involverad i. Men faktum är att Saab skadade sin bild (dock stor) och besviken många kunder. Jag tror att målet måste vara att rikta företaget självständigt och på eget ansvar. Med högsta koncentration på kvalitet och krav köparna förväntar / ehem. Köparna skulle ha förväntat sig. Du måste öka prestanda nu och släpp inte vidare. För att du vid något tillfälle måste fråga dig själv, vad är Saab alls Saab? Eller, vad är det fortfarande svenska om Saab?

 • blank

  Nackdelarna är tydliga, GM skulle vara tillbaka. Å andra sidan, men bara om de två nya modellerna, från nästa generation med Saab 9-3 på en ny plattform men återigen GM-fri.
  Jag tror att arbetet utförs på ett kontrakt för Brightwell omgående efterträdare, så att överbrygga bara om tiden med ett brett utbud av modeller.
  Bilarna är egentligen inte dåliga, som sagt många gånger (och även i artikeln tidigare).

 • blank

  Kineserna firade "Spring Festival" eller "Chinese New Year" och det kommer det
  mer konsekvent firade som jul med oss, kanske hörde man så lite om det
  Kina? +

 • blank

  Det blir spännande! Enligt Ttela kommer Youngman till Sverige på måndagen, inklusive företagets grundare, och kommer att lägga ett bud i det ”nödvändiga” beloppet.

 • blank

  Personligen kan jag inte få något positivt av den här nyheten. GM skulle ha sin fot i dörren igen och enormt ekonomiskt inflytande över Saab. Det skulle ha fungerat för Detroit och man kunde börja om att kompensera för förluster som uppstått genom konkurs. Och egenutvecklad plattform ??? Skojar du? Då behöver vi inte riktigt svenska ingenjörer längre, de kan åka till Göteborg. Tyvärr, men jag kan få vänner med de kinesiska avsikterna.
  Men jag har fortfarande hopp om att vår "namnlösa" investerare kommer att hoppa ur sikte med en smäll 😉

 • blank

  För att vara ärlig har jag varit de senaste månaderna

  skäms över att mitt land är hemma för en sådan ”halshuggad” bank

 • blank

  Hi Tom
  En liten anteckning: EIB är inte en luxemburgsk bank, den är bara baserad här ...
  Inte för att hela Saab-samhället också önskar oss luxemburgare djävulen ... 🙂

  • blank

   Det är korrekt, EIB är en institution i Europeiska unionen. Och i Saab-samhället är luxemburgarna alltid välkomna. För EIB är Luxemburg egentligen inget. 😉

 • blank

  Jag antar att när en licens beviljas till Brightwell kommer GM att lägga till en "rat tail" av krav - exempel: försäljning av fordon endast i Europa (liknar Opel).

  Då uppstår naturligtvis frågan om det inte skulle vara mer fördelaktigt på lång sikt att komma helt bort från GM - kanske Brightwell börja med Plan B direkt ...

  • blank

   Jag tror att Brightwell inte borde göra mer. Kära oberoende och utan GM!

Kommentarer är stängda.