Saab nyheter från Sverige

Idag finns det mycket att säga om Saab. Eftersom jag har jobb som kräver tid och engagemang försöker jag sammanfatta situationen på ett kompakt sätt och börja med de positiva meddelandena för varumärket. Som vi vet har Kent Hägglung utsetts till tredje administratör för vårt varumärke. Hans specialitet är varumärkesrätt.

Hägglung försöker nu bana väg för en fullständig försäljning av Saab till en investerare. Inte ett enkelt sätt, för han behöver godkännandet av både Saab AB och Scania. Ljudet pågår och Hans-Ake Danielsson, Scanias presschef, sa en trevlig mening som jag gillar. "Man ville inte att den fina symboler skulle hamna i orätta händer ...", med vilken han vill säga att han vill förhindra att vår designikon faller i fel händer.

Inte så bra för Saab-museet. Summan av de individuella buden bör vara högre än Trollhättans kommunala erbjudande. En utveckling som var förutsägbar, men som fortfarande är mycket beklagligt. Tydlighet kommer under veckans gång och vi ser då samlingen går. Tyska vänner med Saab-bakgrund har bud på en del av samlingen. Men inte av personliga skäl, men som ett stöd till varumärket och för att säkra arvet för samhället.

Även från Kina kommer Saab-meddelanden, som emellertid har något spekulativt. BAIC, ägare till den gamla Saab 9-5 och 9-3-plattformen, vill förvärva Saabs e-energiteknik. Detta rapporterar idag Dagens Industri. Enligt information från Saabs insiders bör e-power Saab vara redo för serieproduktion och skulle troligen ha rullat av banden i modellår 2012. Huruvida meddelandet är korrekt är tvivelaktigt. BAIC själv har kört prototyper med eldrivning på Saab-basis för ett år i rättegång. BAIC-typerna själva förväntas vara redo för serieproduktion.

Andra rykten, även obekräftade, kommer oberoende från olika källor och påverkar området för Saab Parts AB. Den ska säljas till en investerare de närmaste veckorna. Ett scenario som jag inte kan föreställa mig, eftersom reservdelsföretagen bör säljas i ett komplett paket. Det finns inga bekräftelser från Saab, och eftersom sådana rykten sprids snabbt i pressen, kommer nu en klar förnekelse.

Det finns sorgliga nyheter för Saab i USA. Saab Nordamerika ska likvideras, vilket inte är en lycklig avslutning för Tim Colbeck och hans lag. Sedan 13. I januari avslutas de flesta anställda, resterande personal Stamm hanterar verksamheten. I bakgrunden är aktiviteter för att säkerställa utbudet av amerikanska Saab-förare med reservdelar också i framtiden. Tim Colbeck motstod undergången och gjorde mycket för Saab. Han har verkligen vår respekt.

Nyheten är blandad. Verksamheten körs för full försäljning och Saab AB och Scania är öppna för förslag. Ingenting fungerar utan deras samtycke. Vi väntar alltid, vi hoppas på goda nyheter. Vi har praktiserat detta i flera månader.

Text: tom@saabblog.net

7 tankar om “Saab nyheter från Sverige"

 • För mig är det ganska positivt att SAAB AB och Scania vakar över märket och logotypen. Om det finns en affär kan man anta att SAAB-varumärket är säkert med det koncept som investeraren presenterar, för om SAAB Automobile-produkten får ett dåligt rykte kan det också gnälla Scania och SAAB AB.

 • Kanske är jag helt fel, men jag kommer inte att skaka känslan bakom den namnlösa västeuropeiska VW som fastnat. Från Mr Piech var det redan uttalanden om att Saab skulle passa bra in i VW-gruppen. Och om du tänker ett tag har han rätt. Vid VW är Bugatti till Skoda verkligen något för alla. Från positioneringen sedan skulle Audi vara motstycke till Saab i VW-gruppen. Nu kan du fortfarande komma med tanken att expandera sortimentet lite, och för att ge den vanliga Audi en mer indvidialistisk och extravagant Saab. Därför kan man se Scanias uttalande man vill se att Saab kommer i goda händer också, så att de bästa händerna skulle vara din egen. Kanske är detta en av anledningarna till att du vill behållas här, eftersom du själv lite involverad på detta sätt i ett beslut om Saabs framtid. Men som jag sa i början kan jag vara helt fel. Om jag är helt fel kan Tom kanske ge mig en ledtråd om jag verkligen är på fel spår här. (om det är möjligt för dig och du inte kommer i trubbel Tom)

  • blank

   Jag måste hålla med Peter - jag ser det ganska lika!
   Som en tänkbar variant: Porsche kan springa i THN Boxster utanför linjen och framtiden Saab är placerad på samma plattform.
   Det skulle vara något, eller hur?

 • blank

  Ska jag förstå det korrekt, äger SCANIA varumärkesrättigheterna till SAAB och har således det sista beslutet som kan använda SAAB-etiketten i framtiden?

  SCANIA hör till 70% av Volkswagen Group, resten hör till MAN. Tysk märkning?
  Är det lugnande eller störande?

  • blank

   Till och med aktieägarna i VW-koncernen skulle behöva förklara sina beslut lite - med en grupp som Mahindra & Mahindra (med extremt djupa fickor och annars mycket lämplig enligt min mening) borde ett avslag utan sunda argument knappast vara möjligt.

   Det skulle redan vara ett liknande beteende som hos GM (en sådan rädsla för konkurrens bör dock inte vara närvarande hos VW).

  • blank

   Nej, varumärkesrättigheterna ägs av Saab AB.
   Griffin i logotypen är symbolen för Scania.

 • blank

  Det vore väldigt intressant att ta reda på vilken investerare som skulle ha den berömda högra handen i Scanias ögon ...

  Hur ser Scania turkiska investerare, till exempel?

  Om de har dåliga kartor i Scania behöver du inte gå till GM för hjälp (exempel: licens).

  Enligt min mening bör Scania och SAAB AB tydligt ange från början vem som är acceptabel och vem inte - onödig bearbetning av trion av administratörer med bortkastad tid och pengar kan klämmas i knoppen!

  Hälsningar från Hamburg
  Joachim

Kommentarer är stängda.