Bloggers bakspegel. Det slutgiltiga slutet av GM-eran.

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

GM-perioden på Saab har slutligen slutat på fredag. Det är osäkert om vi kommer att se en ny ägare till Saab, eller om bilar någonsin kommer att komma från monteringslinjen i Trollhättan. Det enda som är säkert är att GM är utanför. Amerikanerna kastade dörren själv efter mer än tjugo år. Dags att titta tillbaka och tid att rensa upp några fördomar. Men var försiktig, det är en mycket lång artikel och en bra läsning för en regnig helg!

Inträdet av en partner vid Saab var oundviklig, men troligen var äktenskapet med GM det värsta av alla möjliga lösningar. Inte för GM, eftersom GM har gynnat Saab. Dåligt var lösningen för kultmärket med griffin.

En tillbakablick. I slutet av 80-talet i Sverige. Efter att förhandlingarna med Fiat-gruppen avbröts återstod endast GM som partner. Även för det Detroit-baserade företaget var det inte kärlek vid första anblicken. För General Motors skulle Jaguar ha varit den föredragna partneren, men gick sedan till Ford.

Saab gick riktigt illa innan amerikanerna gick med, och utan en ny partner skulle ljusen i Trollhättan antagligen ha slocknat i början av 90-talet. Introduktionen av Saab 900-efterträdaren, den första Saab baserad på GM, hände sedan för hastigt, och - det var en katastrof. Saab hade redan testat 900 II-prototyper baserat på Saab 9000, men denna 900 skulle ha varit för stor och därför för nära 9000.

Börja med stationära band

Med David Hermann, 1990, den första Saab-chefen från GM-gruppen, flyttade han in i Trollhättan. Egentligen i Nyköping, för det var det dåvarande Saab-högkvarteret. Hermann demonterade 2000-arbetsplatser, flyttade huvudkontoret från Nyköping till Trollhättan och stängde monteringsverket i Malmö, som endast öppnades vid 1989. Bara två år senare ersatte Keith Butler-Wheelhouse Hermann, reducerade 16.000s arbetskraft till 11.500 och förberedde lanseringen av den nya Saab 900.

Keith Butler-Wheelhouse kom i en mycket svår tid för Saab, för från februari till september 1993 stod tejpen i Saab praktiskt taget stilla. Han verkar dock ha gjort ett gott intryck i Trollhättan, eftersom "Butlers", en trendig plats, är uppkallad efter honom, och förra året gav han en intervju till lokal tidningen om Saab.

De nya 900, utvecklade under tidspress, var en katastrof, som redan nämnts. Dåliga krocktester, dålig kvalitet, dålig press! Miljoner för omarbete och garanti. Även kända Saab-insiders gillade inte körbeteendet i den första serien. Det blev bättre med Saab 9-3 I, som är en avsevärt förbättrad och lyft Saab 900. Bara mer värdefull, pålitlig, saabiger i många detaljer.

Förluster, Förluster, Förluster ...

Saab gjorde alltid förluster, förutom ett år. Detta är den gemensamma åsikten som vi kan läsa i varje dåligt undersökta artikel. Det är dock inte hela sanningen. GM är en revisorsförening med en bifogad bilavdelning, så jag har skrivit så mycket tidigare.

Saab var tvungen att göra förluster så att General Motors kunde kompensera vinsterna i de skandinaviska länderna på ett skattebesparande sätt. Det är lätt, åtminstone på GM.

Exempel 1: Saab bygger bilar, skickar dem till USA. Återförsäljarna säljer Saabs, vinsten läggs till de nordamerikanska aktiviteterna, kostnaderna förblir i Sverige.

Exempel 2: Saab bygger prototyper och visar bilar för GM-gruppen. Exempelvis byggdes Opel IAA-studier också i Trollhättan under många år. Kostnaderna debiteras på Saabs bekostnad.

Exempel 3: Cadillac BLS. GM gav pengarna till utvecklingen av denna megaflops, bokad på Saab. Saab utvecklar och producerar. Samtidigt drar 9-3 II nytta av det, vilket med kvalitetsförbättringsåtgärder blir den pålitliga bilen som vi värdesätter. Kostnaderna för båda modellerna bidrar emellertid till 100% svenskarna.

Listan skulle vara för evigt. Kostnader till Sverige. Vinster till Detroit. Önskad och för amerikanerna skattevis och legitim. Bara berätta inte för någon, Saab kunde inte ha varit lönsam.

Vem gynnade Saab?

Först och främst var det de europeiska dotterbolagen, Opel och Vauxhall, som gynnades mycket av Saabs kunskap. Exempel på fordonssäkerhet. Opel-fordons säkerhetsarkitektur i början av 90-talet var en katastrof. Vad du kunde se på den första Saab 900 i GM-eran. De dåliga märkena i Crah-testen kostade Opel-arkitekturen.

Svensk kunskap om säkerhetsteknik har gjort Opel och Vauxhall produkter till bra och säkra bilar. Eller exemplet på aktiva nackstöd. En innovation från Sverige som gynnade Rüsselsheim.

Eller Saab Turbo-tekniken. Med Saab har GM äntligen stabila turbos i sitt sortiment. När jag ser en ny Opel Astra eller Insignia med fet "Turbo" -bokstäver framför mig, måste jag le. Stulen teknik.

Men det var inte så illa ...

Saab har också gynnats av Opel, GM och Co., ingen tvekan. GM har gett våra svenska fordon tillförlitlighet, även om vi inte gillar att höra det och vissa har undertryckt det. Saabs på 90-talet krävde en hög goodwill och garantibudget. Även om vi älskar våra 900-serier från den första serien med passion. Första kundutgifterna var tusentals, och de gamla Saab-återförsäljarna kommer säkert att komma ihåg det.

Greppet på företagshyllan, komponenter från massproduktion, som också kan ha fördelar.

Oälskad & missförstådd

GM förstod aldrig vad en unik grov diamant är i Sverige. Saab-berättelsen, arvet från luftfarten, den glödande passionen för turbomotorer, potentialen i skandinaviskt formspråk, allt upptäckt. För cheferna från den amerikanska gruppen var en överföring till den svenska provinsen lika attraktiv som en förvisning till Sibirien.

Efter utvecklingen av Saab 9-5 utjämnades intresset märkbart, och med uppkomsten av Saab 9-3 II blev det tydligt att Saab inte var en prioritering inom Detroit-området.

Kroppsversioner byggdes aldrig på 9-3 II, trots att de var fullt utvecklade. Så till exempel 9-3 II Coupe. Stationvagnen kom sent, kvaliteten på den första 9-3 II var eländig. Ett resultat av kostnaden dikterar från huvudkontoret.

Saab 9-3x kom äntligen mycket för sent, efterträdaren till Saab 9-5 utvecklades, stämplades, nyutvecklades. Saab 9-7x var ett snabbt skott, Saab 9-6x var nästan redo att gå in i serieproduktion och avbröts sedan.

Det blev allt tydligare att GM inte visste vad de skulle göra med sin vackra svenska dotter. Det var också den andra, den svartsjuka tyska dottern, fel. Opel ville vara premium redan i början av det nya årtusendet. Det enda faktumet att limma ett nytt kylargaller på en Opel gör det dock inte till något premium. I Rüsselsheim förstod man inte det som nu.

Lågpunkten nåddes när man ville bygga den nya Saab 9-5 i Tyskland. Med press från ett företagsråd som bara hade Opels intressen i åtanke, bör flaggskeppet för ett unikt, svenskt design- och lyxmärke verkligen komma från Opel City. Den första kroppen i vitt av den nya 9-5 pressades faktiskt i Rüsselsheim, skickades till Trollhättan efter Saab-försäljningen, monterad där.

Missförstådd till den sista dagen, det är slutsatsen av GM-eran.

Vi överlevde GM ...

Inte alla de tidigare GM-döttrarna överlevde vården av Detroit-modern. Saturn, en gång ett innovativt amerikansk varumärke med ett mycket intressant koncept (tack till Michael Helfer för föreläsningen ...), överlevde inte. Traditionella varumärken som Pontiac är det inte, och inte heller varumärken som Hummer som ingen egentligen behövde.

Saab överlevde GM.

Om vi ​​säger adjö till amerikanerna kommer det att bli utan förbittring! Det är legitimt och accepterat att du vill behålla dina licenser. Det faktum att vår biltillverkare förmodligen inte hade funnits på 90-talet utan GM: s investering beror på amerikanerna. För det säger vi tack, för vi hade alla haft mycket mindre turboladdat i våra liv.

Saab överlevde också SWAN. Efter amerikanerna och holländarna fortsätter historien.

Eftersom Saab-andan fortfarande lever! Ibland mer passionerad än någonsin. Eftersom Saab är unik och Saab är mer kult än någonsin. Saab lever. I Trollhättan, i Nyköping och även i Frankfurt, där det finns aktivitet och arbete på framtiden. Anden lever också i många tyska återförsäljare som lever Saab varje dag. Under de senaste dagarna har många Saab-partners slutit nya avtal med Saab Parts AB, som säkerställer leveransen av reservdelar och garanterar vår mobilitet.

Jag har varit närmare än någonsin de senaste dagarna och veckorna. Lev Saab, lid och hopp med Saab och med de anställda! Det kommer att bli tufft i framtiden, det är inte lätt. Inga fler slott i luften är byggda. Det finns inga stora löften heller. Det är bra. Eftersom framtiden är här och den har redan börjat med många små steg.

Saab-berättelsen fortsätter, fortsätter ...

20 tankar om “Bloggers bakspegel. Det slutgiltiga slutet av GM-eran."

 • blank

  sammanfattat mycket snyggt!

  vad bönoräknarna från GM antagligen aldrig har förstått är att en premiumprodukt, faktiskt varje produkt måste vara ekonomiskt framgångsrik! talet om att "bara göra förluster" skadar Opel precis som Saab! vem gillar att köpa från förlora?
  Det faktum att den tekniska utvecklingen först hände hos Opel och sedan på Saab skadar båda märkena. å andra sidan skulle båda ha gynnats, då möjligen också koreanerna. Jag tror att även i Amerika skulle det sluttande ”med tysk och svensk säkerhetsteknik” ha skapat en bättre bild.

  Låt oss hoppas det finns en ny ägare som bygger bilar igen och gör det bättre

 • blank

  Hi Tom

  Tack för den stora och informativa artikeln.

  Du borde skriva en bok om Saab och jag skulle vara den första köparen

 • blank

  Suveränt skrivande! Kan bara säga helgen sparad. 🙂

 • blank

  Bra artikel som lever Saab Spirit! Så här blir en regnig söndag till en bra söndag!

 • blank

  Bra artikel, Tom !!!

  Särskilt den del med ruffled historia de senaste årtiondena !!!
  Jag visste delvis inte ännu .... mycket intressant!

 • blank

  Hej Tom! I ungefär 15 år har jag kört olika Saabs - kommer från Volvo - för närvarande en 9.3 kombi, hjort och jag har aldrig hört Saab-GM-historien så här förut. Stort tack och uppskattning för forskningen.
  Men i slutet av GM-tiden skulle jag ha velat veta vad det betyder i konkreta termer: "GM-tiden i Saab har gått sedan fredag." Varför sedan fredag? Vad hände exakt där? Andra bloggvänner kommer också att vara intresserade av detta och jag tackar på förhand för några förklaringar.

   • blank

    Tack för länken. Jag måste ha läst ditt inlägg. Men det står också: "Scenariot kring Saab 9-3 är fortfarande oklart." Men den här bilen eller något helt nytt är det enda sugröret som SAAB-samhället håller fast vid. Det är därför fortfarande oklart om och i så fall i vilken utsträckning GM kan och kommer att hävda påståenden enligt 9.3.
    Dessutom, hur bindande är vad en presssekreterare säger till en journalist?

    Kanske nästa vecka ser vi tydligare. Jag tror att det inte är helt ur frågan att den tredje anbudsgivaren kommer att vara Stronach. De har trots allt redan byggt Saabs i Graz.

 • blank

  Nu förstår vi ingenting längre - Muller och Youngman misslyckades på GM (vad gäller licenserna för 9-5 och 9-4X), men Youngman har planen att starta om utan licenser. Således, som deutscheseck123 också korrekt angav / frågade om, skulle man behöva utgå från den misstänkta tendensen och också meddelas av denna grupp i Youngman-Lotus-frågan.

  Toms ledtråd om möjliga överraskningar beror mer på Brightwell och deras kontakt med GM - eller är det fel här?

  • blank

   Hej julie

   Det är inte lätt att hålla koll eftersom de senaste månaderna har varit turbulenta. Ursprungligen Youngman, då fortfarande med Pang Da ville använda GM-licenser. Och ja, ledetråd med överraskningarna är Brightwell.

 • blank

  Hie Tom,
  Så det är ett riktigt tillkännagivande nu: Så GM-tiden på Saab har gått sedan fredag!? Så deras licenser är inte längre för diskussion!? Kan du härleda en tendens mot Youngman? Så långt vi har diskuterat här har Brightwell Holdings hittills litat på GM-licenser. Betyder det att Brightwell drar ut, är det inte ett rent investeringsbolag? Youngman producerar motorfordon, medan Brightwell har produktion. Jag vill inte ens tänka på den grå framträdandet i bakgrunden, det finns uppenbarligen en anledning till varför du (... fortfarande ...) inte går ut ur skuggorna. På något sätt saknar jag en bit - kanske någon kan hjälpa mig.
  Hälsningar från Koblenz
  Peter

  • blank

   Hej peter

   GM: s meddelande var ganska tydligt, och jag tror att Brightwell har några ogrundade hopp, men kan ha en annan plan. Muller och Youngman misslyckades hos GM, även Antonov. Undersökningar finns alltid där, det är tydligt. I det här fallet, men förmodligen inte.

   Hälsningar till Koblenz!

   Tom

 • blank

  Bra artikel!

  Den här historien är äntligen en lycklig avslutning, annars får filmen extra längd. 😉

  • blank

   Han har redan 😀

 • blank

  Tack för klassartikeln!

 • blank

  Hej Tom, mycket intressant artikel. Hur kommer det att bli? Tiden är slut och någon gång kommer det inte att finnas något mer från Saab. Är Jason Castriota fortfarande i laget? Hans reviderade 9.3 sägs till och med ha imponerat på insolvensadministratörerna. Jag kollade ut den igår och bläddrade i mina 4 mappar "Saab" sedan 2005 (jag köpte min 9.3). Den läser som en thriller, de dagliga rapporterna är så rörliga. Jag startade min 01.01.12-mapp 5 och hoppas att den kommer då innehålla mer positiva saker Förresten köpte jag också min 19 Saab-modell till jul.
  PS
  Kan inte föreställa mig att förare från andra märken är lika "galna" som vi! Hälsningar till alla Saabs fans !!!

  • blank

   Mycket få förstår denna ande. Straffas ofta med ett trött leende eller skakar på huvudet när jag gillar om SAAB och mina två älskade bilar. Jag står vid det 1000% !!!!

 • blank

  Super Tom! Du har gjort det till en ny punkt! Amerikanerna förstod aldrig vilka grova diamanter de egentligen ägde. Du har gett mycket nytta av Saab, idag många innovationer av Saab i GM-produkter, utan vilka du förmodligen fortfarande kommer bakom Mercedes, BMW, Audi och Co. skulle vara. Eftersom endast en liten krom på gallret inte ger någon premie från en Opel. Jag hoppas bara att det ska gå vidare, och produktionen och utvecklingen, som är meningsfull i Sverige, är bäst att inte så många ingenjörer och tekniker lämnar Saab då. För det var just dessa produkter som dessa människor har utvecklat var alltid Saab har tagit så innovativa framåt och andra tillverkare kunde bara erbjuda sina produkter bara år senare.

 • blank

  Hi Tom,
  en bra artikel - tack.

  • blank

   naturligtvis ... en stor ...

Kommentarer är stängda.