Räddning för den ursprungliga Saab i sikte?

Nationalmuseet i Stockholm kunde förvärva Ur Saab och flera andra oföränderliga delar av Saabs historia. Detta rapporterades igår av TTELA i Trollhättan. Det finns ingen kommentar från Nationalmuseet själv. Jag tycker själv att den här unika samlingen inte ska skingras, även om de viktigaste bitarna kvarstår i Sverige.

Ur Saab Saab Museum
Ur Saab Saab Museum

Idag på 12: 00 pm bjuder fristen för Saab-museet. Vårt hopp om att auktionen kommer att avbrytas i sista minuten har inte uppfyllts. Tyska Saab-vänner är aktiva och tar egna pengar för att spara åtminstone en del av samlingen för samhället.

Det var ett liknande drama i min hemstad Aschaffenburg år sedan. Den största sportbilsamlingen norr om Alperna, Rosso Bianco Collection såldes och spreds till vindarna. Aschaffenburg är en bilplats, krockkuddarna i alla nuvarande Saabs kommer härifrån och Magna har också ett stort forskningscenter precis utanför dörren. I museet, en före detta vävverk, möten av bilindustrin ägde rum och 1000 miles genom Tyskland turnén stannade här. Bra för staden, ekonomin och turismen. Bil fans från alla eutopiska länder kom till Aschaffenburg, museet var mer känt utanför Tyskland än i sitt eget land.

Tyvärr var politiker blinda i båda ögonen och det privata museet var inte värt stödet. Varje kaninuppfödareklubb fick fler bidrag från samhället än museet. Kanin uppfödare är också väljarna, utländska bil fans mindre.

Slutet var klart. Säljs till Frankfurt, samlingen flyttas, kannibaliseras och säljs. Aschaffenburg hade en attraktion mindre. Tyvärr. Några blick på de som ställdes ut vid den tiden Alfa Romeo och den berömda Maserati Samling finns här.

Så heder intentioner Nationalmuseum ska vara, bör insamlingen vara helt Trollhättan. Eftersom Saab och Trollhättan är oupplösligt länkade. Ur Saab i Stockholm exil? Inte en bra idé, och dålig för Trollhättan.

Text: tom@saabblog.net