GM säger nej! I princip och för alla ...

Den svenska delegationen är nu tillbaka från Kina och vad vänner säger låter bra. Youngman har väldigt imponerande visat intresse för Saab och kommer att ge ett definitivt erbjudande. I Sverige är Youngman för närvarande favorit som en möjlig ny Saab-ägare. Det slutliga budbeloppet är fortfarande oklart. Som jag skrev igår ska de nämnda fem miljarder kronorna ses med reservationer. Eftersom Youngman fortfarande inte har all information konkursförvaltarna behöver.

Absolut klarhet gäller nu över General Motors. Slutligen, även om det inte är som vi önskar. Jonas Fröberg, Saabs fan och insider på Svenska Dagbladet, pratade med GM-presssekreterare James Cain igår. Definitivt kommer Detroit inte längre att bevilja licenser för Saab 9-4x eller Saab 9-5. Så några drömmar är nu äntligen begravda. GM bryr sig inte vem köparen är. Vare sig från Kina Turkiet eller Centraleuropa. GM gillar inte dem alla.

Varför? Jonas Fröberg finner tre möjliga förklaringar. För det första kan GM, ett statligt bolag, vara under politiskt tryck. Å andra sidan kan man försöka rädda det svindlande Opelskeppet. Eftersom, säger Fröberg, vill Opel bli en premie för att generera mer intäkter. Saab skulle vara en riktig konkurrens där.

Förmodligen kommer Sydpolen att avfrostas snabbare än Opel Premium, så min åsikt. Den tredje möjligheten ser Fröberg i uttalandet att GM helt enkelt är trött på att förhandla vidare om Saab-ämnet.

Sanningen kommer att vara en blandning av alla tre gissningar. Scenariot kring Saab 9-3 är fortfarande oklart. 9-3 är belastad endast lite GM och Youngman vill bygga 9-3 Griffin utan GM-komponenter. Det här beslutet är förmodligen det enda sättet att se en annan bilproduktion i Trollhättan.

Hur Brightwell svarar på det tydliga meddelandet från USA är ännu inte känt. Amerikanerna ser, det här är också den nuvarande politiken mot Kina, ekonomin tydligen och igen som en form av krigföring. Saab betalar en del av räkningen, som också har fördelen att vi äntligen kan lägga den irriterande GM-frågan på filen. Nå, nu för gott. Hejdå gm

Det är och är fortfarande spännande. I morgon kommer det att finnas en presskonferens från insolvensförvaltarna. Förmodligen öppnar den officiella budgivaren. Det är antagandet av Jonas Fröberg och min också.

Och som Fröberg skrev idag i Svenska Dagbladet. Det är meddelandet vi vill höra. Så att det äntligen fortsätter och frågan tar upp fart. Vi stannar stilla.

Text: tom@saabblog.net

35 tankar om “GM säger nej! I princip och för alla ..."

 • Jag hoppas på alla SAAB-anställda, att det fortsätter i Trollhättan med bilindustrin. Förmodligen kommer personalnedskärningar, men det måste accepteras tillfälligt. Denna lösning skulle vara bättre än att platta allt.
  Frågan är verkligen vad som händer med 9-4 och 9-5. Visuellt Jag gillar bilarna från utsidan redan. Inuti har det blid konnotation att ratten exempelvis kan hittas i en Opel eller Chevrolet.
  Kanske kommer den nya ägaren faktiskt att kunna sätta en GM-fri 9-4 eller 9-5 på hjulen om några år. Så länge kunskapen i Trollhättan inte går förlorad ...
  En sak är säker, GM och deras anslutna bilmärken kommer att fortsätta att förlora sympati, åtminstone i Skandinavien och jag misstänker också i sitt eget land (det finns också en SAAB-gemenskap där) och jag kan inte föreställa mig att GM kan göra det med en annan logotyp (t.ex. Blitz) för att hitta många fans på 9-4. Och Opel som ett premiummärke ... ramen måste passa först så att bilden inuti verkar vara av högre kvalitet. Enligt min mening är huvudproblemet i Rüsselsheim hur man hanterar orden garanti och goodwill, som jag märker varje dag i min ”företagsbil”.

 • Så om Youngman vill bygga 9-3 utan GM, tycker jag att det är SUPER.
  Är det bara frågan om vilka delar som finns och varifrån tillverkaren kan levereras då?

  Jag hoppas bara att det är bra och att Youngman får kontraktet för SAAB.

 • blank

  Wow, det börjar verkligen här. Jag har ofta skrivit att jag alltid tycker det är tveksamt att klaga på GM och sedan blir 9.5 och 9.4 plötsligt drömbilar men GM är bara smuts. Nu behöver du inte de gamla GM-lådorna igen ... var är attityden?!?
  Jag läste inte ett bra test om 9.5 och jag blev riktigt chockad när 9.5 med 1.9 liters diesel slog ut på gården ... och 2.8 drack som galen.
  Men - Jag var alltid redo att kompromissa med min individualitet och älska mina Saabs. Ibland är jag fruktansvärt orimlig och jag kör verkligen inte den bästa bilen i sin klass (9.3 Cabrio och SportWagon) med en 5-växlad automat, bak från bakaxeln - vad jävla tycker jag det ändå för det fästar som jag.

 • blank

  @luloel: Jag har inte läst sådant nonsens här på länge! Vad gör du 9-5 Limo och särskilt Combi bad? Hittills var det den modernaste bilen som Saab fick bygga. Alla i bloggen var mycket entusiastiska över bilarna .... Återförsäljarresa etc., kommer du ihåg det? Det faktum att pressen tyckte att 9-5 var bra för första gången var också ett tecken på erkännande. Motorfrågan och även växellådan löses verkligen bättre av tyska premiumtillverkare, men om Saab med den här tekniken plötsligt kostar 10000 15000 euro eller 9 5 euro mer, börjar morran igen. Så håll bollen platt, killar. Den som klagar på 2.8-6 Aero XNUMXTVXNUMX med XWD har förmodligen bara sett bilen på avstånd i tidningen, än mindre kört den. Så många förare av andra märken på parkeringsplatser, bensinstationer etc. kan inte ha fel ...., erkännande, förvåning, etc. Det också!

  • blank

   * Applåder *
   Denna plötsliga förändring i utsikten är också konstig. Kanske bör du verkligen börja långsamt att titta på bilarna i sig själva, utan bakgrund och tankar. Och även då tror jag: Saab 9-5 II, även om det inte är Saab på det, är en vacker textil (er) medfört något. Det faktum att Saab verkligen sticker ut gör honom bara sötare och lyckligare, för det bekräftar än en gång att oerhört intressanta saker kunde och kunde komma ifrån detta hus.

   • blank

    Hej Saab vänner.
    Tack vare tx föraren Saabansbraten och Saab 9-5 vi II.Lassen oss från sollchen vill Saab kör vår cars'm dåligt machen.Ich sedan 1981 Saab mekaniker och enda som sagen.Der nya Saab 9-5, oavsett vilken version är den bästa bil som Saab någonsin producerats hat.Zum 9-4X jag kan inte kommentera det eftersom den här bilen inte har kört med oss ​​och var till fehlt.Es ger erfarenhet inte en perfekt Auto.Ich hade S-klass Mercedes och Jaguar. Men även där fanns det och är svaga punkter och bearbetningsbrister (ljus, inomhus
    Dessutom har Saab alltid gjort bra med GM-teknik.
    Bara för att GM svarar på licenserna så det är oförståeligt att göra ett sådant uttalande om kvaliteten på en 9-5 eller 9-4X.
    Jag är personligen stolt över att ha en Saab 9 5 Tidvektor, Bj 2011 och önskar att den ska pågå länge.
    Så till alla kritiker som inte vet om bra bilar och fortfarande vill säga, fortsätter de i din wannabe Saab-värld men håller din skit som du skrev nästa gång för dig.

    I det bästa av hoppet på Saab.

 • blank

  riktad till de här som talar nedsättande om 9-5 II:
  Hela mitt liv kör jag bara och enbart "individuella" bilar.
  I 25 år har jag kört olika Citroen DS 21s, jag har fortfarande Citroen GSA, Citroen Ami6 Berline, 2CV, jag ägde Citroen HY, Visa, CX, XM och fram till nyligen den nuvarande C6, även Ford Scorpio Cosworth, Ford Capri, jag var Bilhandlare hos VW med Phaeton firmabil, hade SAAB 95, har fortfarande 9-3 konvertibler, totalt med firmabil över 70 bilar på 25 år (!!!) men jag kan inte komma ihåg att ett fordon någonsin har beundrats så uppskattande och för ”vacker ”Namngavs som min nuvarande 9-5 II sedan. Min tillfredsställelse: 100%. Inget alternativ utom möjligen Jaguar XF. Sportcombi skulle ha varit garanterat en bästsäljare.

 • blank

  Ja, jag måste hålla med Xulum 100%. Han träffar klämpunkterna! Efter en provkörning i 9-5 Aero Jag blev besviken: Chassis (standard version) verkligen orimligt, efter färddator skrämmande törstig och den automatiska (tyvärr bara 6-kurs) är fortfarande långt ifrån dt premiumklassen .. Och det är bara standarden! Tillbaka i min 9-5 (BJ.98) Jag har, uppenbarligen kände bekväm trots sportchassi.
  Men jag har hopp om att Saab kan komma ihåg de gamla styrkorna. Kineserna kunde m. M. garanterar att de ger svenskarna den nödvändiga friheten att innovera i teknik och design. Och jag är optimistisk eftersom det gäller tillgång till europa. Market.

 • blank

  Skulle de kinesiska men GM förbjuda sitt skrot att sälja till Kina, förstå ett annat språk, skurkarna från Detroit nicht.Druck solte counterpressure.

  I bästa hopp om SAAB från SH

 • blank

  Hej, jag var förra veckan legemgaragist här i Schweiz. Jag kan med säkerhet säga att schweizaren inte gillar den nya 9-5er. Endast bearbetningen inuti och för att han ser ut som insignierna.
  Jag tror att vi väntar tills Youngman erbjuder verkligen står. Då kan du bygga nya bilar, speciellt en golfjägare. Det skulle vara något?
  Jag tror att min 9-5er Vector kan hantera detta tills dess. 9-3 ser också väldigt sexig ut. Jag vill bara inte se en bmw eller audi eller vad de kallas framför min ytterdörr, inte ens en volvo.

  Hälsningar från Schweiz

 • blank

  Nu något från försäljning synvinkel: vi kör Saab branschen sedan början 70iger, efter några upp-och nedgångar har gått igenom, men en sådan dålig säljande bil som nya 9-5 sedan hade vi inte så länge sedan. För lång, alltför högtravande, dålig service, dåliga material inuti, särskilt plast, ingen riktig dieselmotorer som uppfyller denna bil (1.9 ltr = löjligt) etc, etc. Hur kan vi tjäna pengar med en sådan bil, som vi behöver, för att upprätthålla distributionen. Stationvagnen skulle inte vara mycket annorlunda, en riktig Insignia-stopp. 9-4x är inte tillgänglig med dieselmotorer och hur länge den någonsin ska produceras för Europa under Muller, ingen kan berätta för oss, så inget för oss återförsäljare. Dessutom skulle vi behöva ta dessa saker en gång i betalning (dåliga restvärden skulle förväntas). Så, tack till någon investerare, utveckla dina egna koncept och plattformar så snabbt som möjligt, innovera, precis som Saab brukade vara. Snarare 9-3 (eller så kan du komma till den gamla 9-5 han sprang igen) igen krydda ordenlich, speciellt cabriolet är inte dåligt

  • blank

   Tack, det är alltid trevligt att höra en bedömning ibland från en återförsäljare. Välkommen till bloggen!

 • blank

  Jag måste hålla med Philmos: Jag kan göra utan 9-4 och 9-5 (speciellt SportCombi). Jag har inte verkligen hatat mig från avföringen.
  Bortsett från GM-komponenter! Jag kan bara stödja det. Den enda frågan är mot vad Youngman vill ersätta komponenterna och om du inte nu kanske från ett europeiskt premiumfordon gör en China Böller? När allt kommer omkring måste kineserna ekonomiskt förstärka ekonomin.

 • blank

  Det bekräftar vad många länge har fruktat av GM. Så nu kan du med säkerhet säga att killarna från GM är riktiga jäveler. Jag hoppas att proceduren kommer att tas upp av någon så att något utanför SAAB-kunderna kommer att märkas. Kapitalism av den värsta formen! Förhoppningsvis kommer kineserna att få butiken igång! Fram till dess gör mina två bilar det fortfarande ... Historien är långsamt mogen för Hollywood !!

 • blank

  Varför sålde GM till och med Saab "då" när en kort tid senare är "fortsatt användning" av licenserna helt och "kategoriskt" förbjudet?
  Detta har en mycket dålig eftersmak för mig.

  Och varför är de så rädda för en nischtillverkare som Saab som har "flundrat" i årtionden?

  Är det tillåtet utan vidare ado? Uppför sig de korrekt (lagligt)?
  Kan man vidta åtgärder mot GM (utan att det verkligen är vettigt; jag är bara intresserad av "juridisk / teoretisk")?

  Förhoppningsvis kommer Saab att fortsätta snart (om nödvändigt, med 1-2 års paus, så länge den gamla Saabinen nu kan hålla ut)!

  • blank

   Din fråga är motiverad: Varför säljer GM sin dotter och nekar licensen? Även de mentalt immobila GM-människorna kunde äntligen se det under Spyker (senare Swan) det var inte blomstrande och nya investerare behövdes.

   Men att stänga dörren framför näsan för riktigt lösningsmedel potentiella köpare skapar faktiskt mer än en blid eftersmak - detta kan klassificeras som extremt skadligt för SAAB och alla inblandade företag.

   Egentligen bör de drabbade (SAAB / Sverige) vidta rättsliga åtgärder mot sådant beteende - på något sätt är det hela för ensidigt och lagligt registrerat som extremt tveksamt för de flesta.

  • blank

   GM ville bara kasta Saab tyst. Det hade en enorm fördel: Alla garantiförpliktelser som GM hade erbjudit när Saab gick i konkurs samt processkostnader överfördes till Spyker. BMW har redan visat vägen med Rover ...

   Och nu: Fram till nyligen högt berömda GM Saabs 9.4 och 9.5 betraktades också som GM inte livskraftig. Vem behöver dessa bilar i Europa utan diesel eller med Opel 4 cylinder diesel.

 • blank

  hur mycket China Inside finns i en Volvo ……………… ??? Hur mycket Kina är i vårt liv redan ... ... ta bara en medveten blick ... .. Apple producerar inte också i Kina och det finns en mega hype om varumärkets produkter ... var inte rädd för produkter från Kina ... Jag tror att Youngman vet mycket väl att du inte kan göra poäng med billiga produkter i Europa där kvaliteten är oöverträffad.

  • blank

   Mycket bra kommentar! Jag tror det också, och efter att ha sett videon om Youngman och hur han gjorde det, har jag ännu större förtroende för att det skulle kunna fungera.
   För 40 år sedan hade du inte samma rädsla för japanerna eller koreanerna och nu - en del av den globaliserade ekonomin med alla dess fördelar och nackdelar.
   Men vad jag kan garantera nu, oavsett resultatet av situationen, ingen GM mer!
   Griffin upp!

 • blank

  Jag är inte ledsen för svinen GM.
  Men SAAB 9-5 Sportcombi, den absolut vackraste stationen någonsin!
  Jag fick precis en ny 9-5 sedan i januari, men det borde bara vara en övergång till en sportkombination ...
  Från drömmen. 🙁
  Tänk dig, GM är faktiskt den största biltillverkaren över hela världen 2011 med över 9 miljoner produktioner och fruktar några tusen SAAB ...
  Ska den västeuropeiska anbudsgivaren eventuellt vara VW-gruppen? Med 8,2 Mio i 2011 rankad 2 och uttalandet att vara nummer 1?
  Boo, Wolfsburg är inte min sak, men de har pengar, en lobby och de saknar fortfarande ett nischmärke ...
  Vi ser det med spänning och aldrig mer en GM-produkt ...

 • blank

  Tja, GM levererade förmodligen en brant mall för en ny utgåva av Spirit of SAAB istället för att låta SAAB träffa väggen i slow motion. David mot Goliat. SAAB samlar definitivt en hel del sympatipoäng.

  Jag håller fingrarna korsade för att allt går bra för kvalitetsmärket ”100% GM free”! Jag accepterar gärna "Kina inuti" om du lämnar utvecklingen av delarna till SAAB-ingarna.

 • blank

  Kära människor! Kom ihåg GM gratis av Youngman kallas Kina inuti

  • blank

   Det återstår att se om komponenter "tillverkade i Kina" faktiskt kommer att installeras, eller om det "bara" möjliggjordes av kinesiska pengar. Men jag är säker på att du på något sätt har rätt ...

  • blank

   Med dagens globalisering innehåller varje bil bara en bråkdel av delar som tillverkas i sitt eget land. Eftersom det till och med är en del av de stora OEM: s policy att diktera till leverantörerna var de måste tillverka delarna ...

   Därför, oavsett var vissa delar kommer ifrån, kommer det viktigaste resultatet från Sverige och representerar lämplig kvalitet.

   I slutändan, enligt min åsikt, vem / var delarna utvecklas och det är då mestadels i bilmärkes land.

 • blank

  Jag tror att GM-killarna förtjänar att den kinesiska sidan kommer att lägga dem i rampljuset i Kina snart!

  Vad tycker amerikanerna om vem de är?

  Jag föredrar att inte offentliggöra min åsikt om det ....

 • blank

  Enligt de senaste rapporterna från Saabsunited ska Youngmans bud anlända idag 🙂

 • blank

  Nå då för en ny början. Det är där korkarna popar och jag ska shoppa för min 5 Saab och min andra CS, en vacker svart och då en tredjedel, och samlingen är perfekt.

  Och jag hoppas kunna bläddra i nya broschyrer snart.

 • blank

  Jag tycker att GM bör begära namnbyte till GN - General NOtors. I allmänhet ökänd också.

  HCrumb kunde inte ha så fel - exemplet med Opel har visat att GM inte viker sig från att förhandla i flera månader, få en affär nära att stänga och sedan riva upp det färdiga kontraktet, så att säga, för att du beräknar möjligheter igen.

  Men huruvida med eller utan GM-licenser tenderar jag att tro att GM kommer att försöka sätta politiskt tryck på ett nytt SAAB-företag (nya ägare). Den amerikanska marknaden har alltid varit SAAB: s största inre marknad (eller minst en av de största), och GM kan fortfarande släppa någon näthet (punitära avgifter för svenska importbilar etc.).

  Men låt oss vänta och se ... vi har redan haft övning i det.

 • blank

  Jag har inget att lägga till tidigare talare och håller våra fingrar korsade för alla. Låt oss hoppas på en bra budtävling !! På ämnet av GM hade jag redan uttryckt min åsikt. Alla en trevlig helg.
  PS: Tom, var snäll och håll dig uppdaterad !!!

 • blank

  Personligen bryr jag mig nästan inte om att Detroit säger ”Nej”, jag tycker att det är ännu bättre. Det är tvivelaktigt och skamligt att de inte gjorde det för några månader sedan !!! Jag kan inte och vill inte förstå något sådant. För SAAB som ett varumärke är det verkligen bättre om det handlar om ett köp. De första upprepade köparna kommer säkert att vara de svurna fansen överallt på vår planet, som sedan också köper en 9-3 och väntar ytterligare 4 år på något nytt. Och dessa fans kommer att göra detta mycket mer motiverat om de kan sätta en "genfri" klistermärke på baksidan - jag menar "GM-fri producerad" klistermärke; ·) ... och den ena eller den andra sticker till och med sitt berömda långfinger i luften, när SAAB kämpar utan licenser från Detroit. Låt oss hoppas att det kommer så - speciellt för alla som inte har lyxproblemet ”vilken typ av bil ska jag köra”, men vars existens beror på det. Och det finns bara några ... i Sverige och precis utanför dörren.
  amen

 • blank

  Då bör Youngman göra det, bygga 9-3 II Griffin och utveckla nya modeller. Jag tror att fansen köper bilen ändå, det finns sämre saker än den här bilen. Du kan göra utan 9-4X och 9-5. Jag hittade också 9-5 för en Saab för massiv och för clunky, för inelegant, men det är min åsikt. Jag ser en riktig chans för Youngman, jag skulle också vara glad om den äntligen fungerar. Eftersom ansträngningarna kineserna sätter upp med GM är ganska annorlunda.

  • blank

   till filmos

   Jag håller med dem på alla punkter.

   Och äntligen en GM-fri framtid.

   • blank

    Jag var tvungen att byta däck igår. Däckhandlaren var trevlig
    och ville köpa mig nya hjulmuttrar. Det var GM,
    Jag vägrade snabbt. På min 9-5 kommer han deratiga delar
    - om möjligt - inte mer.

 • blank

  Hi Tom
  Det är fina nyheter för en GM-fri framtid ... nu skulle det bara vara önskvärt att museet bevaras!

 • blank

  Som redan skrivet någon annanstans, här är möjligt förklaring nummer 4:

  Kan det vara att du i slutändan vill köpa dig ett företag som är halvvägs utan skuld och framför allt krympt av insolvens? Exakt: varumärket med perspektivproduktion vart?

Kommentarer är stängda.