Den (möjliga) Youngman-erbjudandet

I pressen och om vänner från Sverige kommer de första detaljerna om erbjudandet om Saabs blivande Youngman. En version av den som publicerades idag är Dagens Industri, men inte alltid välinformerad om 100%. Vi bör därför ta det med försiktighet, inget bekräftas, några spekulativa i mina ögon. Youngman planerar att lämna ett fullständigt anbudsförfarande till Saab över 5 miljarder kronor nästa vecka till konkursförvaltarna.

Det vill säga, efter dagens växelkurs mer än 550 miljoner €, mycket pengar. Mer pengar än i nuvarande tillstånd skulle troligtvis leda till detaljhandeln. Och mer pengar än Saabs skulder uppgår till. Ett säkert politiskt motiverat erbjudande som inte kan avvisas.

För att du definitivt vill ha Saab till varje pris. Konkursförvaltarna kommer att hamna i tunga hav om de inte vill acceptera Youngman som köpare. Det är Rachel Pangs plan. Det blir intressant vad de andra intresserade parterna kommer att säga om det. Brightwell kommer att ha problem med detta erbjudande och även våra namnlösa utsikter kommer först att tänka på det. Även om han lätt kunde hålla uppe ...

Återupptagandet av produktionen i Trollhättan utlovas 15 veckor efter slutförandet av inköpet. Vad jag tycker är mycket ambitiöst och orealistiskt. Eftersom det nu kommer den mycket spekulativa delen planerar man en Saab 9-3-produktion utan GM-licenser.

GM-relaterade delar, till exempel motorer och överföringar, ersätts med komponenter från andra tillverkare. Nej, jag skulle inte lugna GM, sympati för herrarna i Detroit har inte vuxit med oss ​​genom åren.

Men de använda komponenterna var pålitliga och med vet hur från Sverige var riktigt bra turbomotorer. Hur realistisk det är att ersätta motorerna på kort tid är den ena frågan. Den som kommer ifrågasättas som en ny komponentleverantör kommer därefter. Men kanske bakom portarna i Sverige har den varit en sådan plan under en tid, var Saab alltid bra för en överraskning i detta avseende.

Rachel Pang har lagt fram kraftigt. Om erbjudandet kommer i denna form under de närmaste dagarna kommer det att bli svårt för andra intresserade parter. För leverantörerna i Sverige är en mycket bra signal. Eftersom skulderna skulle betalas fullt ut skulle en produktionsstart vara i sikte.

Låt oss vara lugna. Alltför ofta under de senaste månaderna har fantastiska nyheter gått igenom pressen. Alltför ofta offrades de till politiska intressen. För i Sverige är allt möjligt.

Text: tom@saabblog.net

19 tankar om “Den (möjliga) Youngman-erbjudandet"

 • Vilket överraskar mig lite. Med Youngman-kineserna tikar GM om teknologin, plattformen etc., men de förmedlar sin plattformsteknik (Epsilon 2 - Platform) till sin joint venture-partner SAIC och deras varumärke ROEWE (tidigare Rover) utan att tveka. GM är tydligen inte rädd för att kineserna kommer att kopiera sin teknik.
  se http://www.carnewschina.com/tag/750/

 • Tänk på att få den nuvarande 9.3 fri från GM, kunde lyckas. Några fantasier:

  1) Saab har redan kört försök att installera BMW-motorer i nuvarande 9.3 eftersom de visste att den nya inte skulle vara på väg så snabbt och den gamla skulle behöva uppdateras grundligt. Nya motorer fram, bak och BMW in - ingen kan kalla det en ansiktslyftning.

  2) Youngman som kines är helt enkelt smart kinesisk och köper de saknade komponenterna från köparen av de gamla Pre Facelift-modellerna. Och han är, som vi alla vet, också kinesiska. Om det är politiskt motiverat med Saab, kommer Kina att runda upp det.

  Nonsens, intressant vad?

 • blank

  Slutligen goda nyheter om Saab.Ich välkomna erbjudandet om Youngman mycket och faktiskt jag kunde vara nöjd med hat.Aber äntligen hittat en köpare till Saab, men jag anser att jag gör en försäljning till en europeisk investerare för menings Som ett resultat hoppas jag att de två andra intressenterna i ämnet Saab håller stämningen och följer med budet för köp av Saab.
  Dessutom skulle jag vara intresserad av att veta vem den hemliga fullständiga okända investeraren / entreprenören etc. är! Kanske ett europeiskt bilföretag? Kanske kan du tyska? Detta skulle också vara glatt / intresserad av mig, för jag tror att alla vill veta vem det visste är okänt för vårt (favorit) varumärke med argumenter.

  Eller inte?

 • blank

  När Youngman drar av det och faktiskt gör gamla SAABs i Trollhättan ser jag fram emot de långa ansikten i Detroit.
  Jag är säker på att det finns många SAAB-anställda som jobbar med glädje och press på efterutvecklingen av de saknade komponenterna.

 • blank

  Hi Tom,
  om tron ​​på de goda triumferna (förhoppningsvis med proffs) skulle du ha gjort ett bra jobb!

 • blank

  Nåväl, det borde bara gå väldigt snabbt, fristen med museet löper ut imorgon. Om det skulle kunna ta en positiv tur.
  Nu adressen till att göra erbjudanden, även på startsidan av t-online, så att även den sista hörde.
  Jag skulle vilja bli positivt överraskad.

  • Varför köper inte YM museet? ^^

 • blank

  Det skulle vara trevligt om den kinesiska regeringen, om GM fortfarande kommer i vägen, skulle göra livet svårt för amerikanerna. (Importstopp för GM-produkter, etc.) I sin verksamhet skulle det vara ett lämpligt svar. GÅ SAAB !!!

 • blank

  Låt oss hoppas att minfältet av GM-licenser runt Trollhättan studerades grundligt i denna plan!

 • blank

  Frågan är förmodligen mindre om den namnlösa kan hålla jämna steg, och mer om han ser en så värdefull investering i SAAB. När allt kommer omkring kunde han förmodligen leverera enklare motorer och växellådor från företagets egen hylla - Youngman skulle behöva gå på shoppingrunda igen. Och motorer och växellådor är saker som du bör vara försiktig med när du handlar, trots allt är detta bilkärnteknik - till skillnad från GM-bränslepåfyllningskåpan på 9-3, till exempel

  När allt kommer omkring flyttar någon nu ... hittills verkade det mycket som svensk Mikado ...

  • blank

   Kära Phibo,

   Det finns säkert företag runt om i världen som skulle förse Youngman-Lotus med viktiga komponenter (motorer, drivenheter etc.) för produktionen 9-3 - speciellt eftersom man skulle misstänka en riktigt bra och långsiktig verksamhet med de så kallade kinesiska djupa fickorna!

   Senare leveranser för 9-2, 9-4X, 9-5 etc. ej uteslutna ...

   Jag antar att bakom kulisserna har diskussioner med företag redan skett.

   GM skulle då äntligen behöva säga adjö till sin roll som en stor beskyddare - det var ändå ett stort misstag!

   • blank

    Håller med Joachim ... Lotus är den engelska tillverkaren av sportbilar med VD Dany Bahar

 • blank

  "Bara galen"

 • blank

  det skulle äntligen vara goda nyheter som alla inblandade skulle ha förtjänat ... det kommer också att vara intressant hur de andra anbudsgivarna kommer att bete sig ... eller i vilken utsträckning du kommer ut ur skyddet och bjuder aggressivt

  • blank

   Priset är varmt ... VM skulle ha gjort en bra nedskärning om han hade sålt SAAB för priset. Budgivarna kommer sannolikt att ro tillbaka.

   • blank

    Skulle den okända tredje parten verkligen vara FIAT-gruppen, borde man inte förvänta sig en bakre rad.

    • blank

     FIAT? Säljer inte Chryslers som Lancias? Någon som är så oinskränkt kan också sälja GM som SAAB.

    • blank

     det kommer säkert att vara Renault. Bygga ingen övre klass (eller bättre mellanklass), jag säljer inte världen över. Jag kunde föreställa mig det.
     Såvitt jag vet, bygger Renault de flesta av sina motorer själva.
     Du kan låna vissa plattformar, t.ex. från Clio för en 9-1?
     Fiat är det jag tror inte att de redan är ganska stora (Fiat, Lancia, Chrysler, Alfa, Maserati, Ferrari) så har faktiskt allt täckt.
     Vi får se….

     • RN har Infiniti, som nyligen har introducerats i Europa ... Men jag kan inte föreställa mig ett annat företag nu ... Även om jag har lite magont med R i RN när man ser vad som har blivit av N sedan RN-tiden ...; (

Kommentarer är stängda.