Youngman Automobile vill göra erbjudande till Saab

Ja, i slutet av dagen ett annat Reuters-meddelande. Youngman kommer förmodligen att bjuda Saab nästa vecka. Detta rapporterar Reuters i förhållande till icke namngivna källor. Budet ska vara värd flera miljarder kronor. Okej, så några hundra miljoner euro.

För närvarande reser en stor svensk delegation till Folkrepubliken Kina, på inbjudan från Youngman. Förmodligen svenskarna finns det också företrädare för kommunen Trollhättan och regionen Västragötland här, en roadshow om ämnet Saab befallde. Youngman vill övertyga gästerna att vara rätt partner på lång sikt.

Detta passar meddelandet att på lördag i Göteborg bör en presskonferens av konkursförvaltaren äga rum. Ren spänning, för att Rachel Pang nu trycker på takten.

Måste hon också, för i dagar finns det rykten om att administratörerna Saab vill demontera i bitar och sålja. För Youngman och bilindustrin som inte skulle vara bra och slutänden av våra önskemål. För bara som ett komplett företag har Saab en framtid och det skulle vara en återupptagning av bilproduktion möjlig. Jag själv kan inte se något positivt i en uppbrytning förutom att jag skulle ha mer tid för min familj.

Vad som än händer, får vi se. Rykten är bara rykten, så vi förblir coola ... Det finns inget påtagligt med GM. Youngman har ännu inte fått grönt ljus från Detroit, men räknar med det. Det finns för närvarande ingen information om förhandlingarnas status.

Tillbaka igen, till vår namnlösa utsikter. Självklart vill jag inte fresta en läsare till tortyr, men företaget har inte letat efter Saabs offentliga på egen hand. Jag respekterar detta, den lilla cirkeln av initierade gör det också.

Om du vill ha publicitet, så skriver jag om det. Inte förr, för i de senaste månaderna har för många förhandlingar torpediserats av indiscretion. Det skulle inte vara min stil, och det är inte i Saabs intresse. Jag ber er alla att respektera detta.

Text: tom@saabblog.net

8 tankar om “Youngman Automobile vill göra erbjudande till Saab"

 • ... och återigen en parallell mellan Saab och manroland (där jag är anställd):
  Bryter upp de tre delarna av manroland.
  Offenbach är fortfarande där utan investerare, men det verkar som om ett kinesiskt företag från tryckpressen också kommer in här.
  Detta medför naturligtvis betydande nedskärningar.
  Hittills har den hessiska regeringen visat lite intresse för fortsatt existens - vilket är fallet i Sverige.

  I den här situationen kan jag mycket väl förstå den psykiska bördan som folket i Trollhättan måste uthärda.

 • blank

  Jag finner det svårt att bära all spekulation. Hela varumärket tar bara skada. Nya bilköpare är utan garanti. Återförsäljarna vet ingenting om vad som händer och de stora hemliga budgivarna förblir dolda. Den svenska pressen, som tycks vilja sjunka, ger varje dag ett ogrundat scenario. Om Youngman har en lösning på GM-problemet och Saab är ett svenskt varumärke, välkommen.

  • blank

   Nya bilköpare lämnas inte utan garanti. Som med andra saker i vardagen gäller lagstadgade garantiregler: 6 månaders garanti, ytterligare 18 månaders garanti. Att göra båda av den person som säljer bilen (återförsäljaren). - Förresten, på BMW finns det bara vad lagstiftaren föreskriver ...

   • blank

    Det finns stor skillnad mellan garanti och garanti.

    • blank

     Rätt, nämligen bevisbördan. - Men det förändrar inte det faktum att du får exakt samma sak från en återförsäljare som säljer en SAAB (ett företag som inte längre kan ge några garantier) som från någon som säljer en BMW (ett företag som knappt kan rädda sig från marginaler burk).
     Men ingen är där utan garanti.

 • blank

  ... Det är definitivt intressant hur "vår namnlösa utsikter" kommer att reagera på Youngmans erbjudande nästa vecka. Är du redo för Youngmans tempo? Youngman verkar ju ha en enorm informationsfördel om Saab jämfört med de andra intresserade parterna.

  • blank

   Men det är ganska irriterande att vänta på resultat. Men om det bästa för Saab, kommer anställda och återförsäljare att komma ut ur det, har tålamod varit värt det. Samtidigt är jag åter övertygad om att Saab-berättelsen säkert kommer att få många fler kapitel. Antingen under kinesisk eller västeuropeisk riktning. Sekretessen om dessa västeuropeiska intressenter tycker jag inte exakt att bygga upp, men om fallet fungerar OK. Om jag räknar allt som skrivits här i flera månader, har jag en mycket stark gissning om vem den här interressören är. Och om mitt gissning är korrekt, skulle det vara som min absoluta favorit Tom. Om Saabingeneurs skulle kunna använda denna grupphylla, skulle vi ha ganska snart nya Saabmodeller på vägen. Kanske kan man komma överens med GM om en tillfällig vidare användning av GM-licenser och GM-leveranser. GM hade mycket problem med min förmodade kandidat i 90-åren på grund av påstådd stulen know-how, och även då var det möjligt att komma fram till en överenskommelse

   • blank

    Hej Peter,

    Vi här i Hamburg misstänker att den mystiska tredje parten ligger söderut (utanför Tyskland).

    Hälsningar från Hansestaden

    Joachim

Kommentarer är stängda.