Saab i Sverige och vem är Ally Financial?

På något sätt gick något helt fel i Sverige för månader sedan. Här i Tyskland letar fans desperat efter nya Saabs som kan finnas i lager någonstans. Men du hittar inget - med några få undantag - urvalet är mer än tunt. I USA finns det dock fortfarande hundratals helt nya Saabs på återförsäljare.

Inte bara. Eftersom i olika amerikanska hamnar förmodligen är mer än 800 Saabs i lägren. 151 står i Port Hueneme, som den nu är Ally Financial har ifrån varandra. Ally hör till den goda gamle uncle Sam och bakom ett nytt namn och fräsch fasad döljer den välkända GMAC Bank som har sparats med skattebetalarnas pengar. Med 61 miljoner US $ Ally är den största Saab-fordringsägaren. Liknande åtgärder som i Port Hueneme väntas nu i olika amerikanska hamnar, och Ally garanterar alla konkreta Saab nya bilar.

Det är svårt för Saab USA, den oberoende filialen håller fortfarande på att göra konkurs. På grund av kontraktsavtal med Saab Automobile AB i Sverige har Ally tyvärr möjlighet att konfiskera dessa bilar. Inte bra. Ingenting är så dåligt att det inte finns något positivt att hitta. Sedan Ally eller GMAC opererar globalt, kan vi hitta nya Saabs på marknaderna från denna källa under de närmaste månaderna.

I Sverige är det tyst, väldigt lugnt, vilket är ett gott tecken enligt min åsikt. För mycket rykte har hörts under de senaste månaderna, så lite vila är välkommen. Eftersom det talar för konkursarbetet hos konkursförvaltarna. Även om pressen utan information och Saab-samfundet är engagerad i Outside Saab-händelser, äger förhandlingar rum i Stockholm och på andra ställen.

Medan förhandlingar nekades offentligt, var vårt namnlösa perspektiv i Sverige med en delegation före jul. Förra veckan besökte Trollhättan igen och förhandlingarna fortsatte. Samtalsförloppet är dock mer än ”försiktigt”. Vilket också kan relateras till skillnader i mentalitet. Eftersom den tysta, ofta mycket reserverade svenska stilen ofta är svår att klassificera för besökare från lite längre söderut. Vi får se.

Vänner från Sverige talar om tre, högst fyra allvarliga anbudsgivare som är med i loppet. Det finns för närvarande inga fakta om framstegen. Det som idag sägs i Dagens Industri om att "administratörer bromsar hela försäljningen ..." är mer spekulativa och mindre baserade på fakta.

Det verkar svårt att vi inte får en snabb fix. Saken är för komplex för det. Uppgörelse eller försäljning av ett internationellt konsortium förutsätter mer än ursprungligen tänkt. Konkursförvaltarna har svarat och ett helt nätverk av lokala lagkontor jobbar nu för trioen.

Advokaterna har mycket att göra. Med uppsägningar, uppsägningar och även med ytterligare anställning. Det finns inget kvar att göra för massan av tidigare Saab-anställda. På torsdag, för de flesta, kommer en del av sitt arbetsliv att sluta för alltid. De kommer att behöva lämna sina jobb, ibland efter 30 eller flera års arbete, och även i bästa fall med full försäljning kommer det ingen avkastning för många av dem.

Sjuka tider för de anställda. Vad vi behöver är goda nyheter. Men det finns ingen. Fortfarande inte. Vi stannar stilla.

Text: tom@saabblog.net

18 tankar om “Saab i Sverige och vem är Ally Financial?"

 • FIAT har fortfarande ett kvalitetsproblem i allmänhetens uppfattning, liknande RENAULT. Skulle ett premiummärke höja sin image eller skulle premiummärket "förlora"? Personligen skulle jag "föredra" att europeiska investerare förstår SAAB: s rötter. När det gäller "nybörjare" från Nära eller Fjärran Östern tvivlar jag.

 • Skulle det faktiskt vara ett företag som Fiat (kanske det är till och med Fiat), skulle de ha allt från motor till drivenheter och annan teknik i Bauksaten - det skulle bara behöva specificeras enligt SAABs kvalitetskrav. Jason Castriota skulle vara där för designen ändå.

  Helt nya SAAB-modeller utan GM - en himmelsk idé!

  Dessutom skulle Trollhättan-fabriken kunna utnyttjas utmärkt i början med ytterligare produktion av Alfa- eller Fiat-modeller. Bra idé!

 • Att kasta lite salt i soppan.
  RENAULT bygger ingen riktig överklass bil, hans partner Nissan i form av Infinity kommer snart att använda E-Klass som utgångspunkt för sina bilar, och kanske det skapar en statlig coach för Elise Palace. 😉

  I söder ser jag bara PSA, även om de redan är starkt sammanvävda med BMW och FIAT. När det gäller Mr. Marchione var han redan intresserad av 2009, och inte bara Lancia / Chrysler kunde visa sig vara en fiasko, även framtiden för Alfa Romeo är osäker.

  Det kommer att bli något.

  • Jag måste svara mig själv.
   Tom har inte varit från en automaker längre söderut, men bara från utsikterna till något längre söderut.

   Jag vet att Tom alltid pratade om en biltillverkare som skulle läsa Saabblog ofta, men jag antar att Tom betyder turkiska investerare den här gången.

   • Det kommer förmodligen inte att vara de redan kända turkiska investerarna - Tom skriver om ett namnlöst perspektiv (naturligtvis bara namnlöst i bloggen hittills).

    Som känt har namnet på den turkiska investeraren - Brightwell - redan nämnts flera gånger.

    • Ja, du har rätt.

     Vad förvånade mig är att Tom säger att denna investerare inte behöver en licens från GM.

     Vill du inte bygga bilar, eller bara andra bilar? Förutom GM, vem behöver inte GM-licenser för att bygga 9-3,9-4x och 9-5 ???

     • Övriga bilar. Han skrev en gång någonting så. Det är lite daterat, men jag minns det. Letar efter, men jag kan inte hitta den

 • Så jag tror inte på RENAULT ... för att Tom hellre vill köra TATRA än AVANTIME ...
  och om "du" läser med ... 🙂

  Det kommer att bli något ... och om inte så är det långsamt för mig t.ex. förlåt ... ;-(

  • Hej Alex,

   Jag förstod det om RENAULT. Inte riktigt med TATRA - eller borde det ens vara tillverkaren TATRA som är intresserad? Detta företags säte är inte i Västeuropa ...

   Om möjligt, vänligen ge ytterligare information - men eventuellt med lite sanning!

   Joachim

   • Ledsen joachim,

    att med TATRA är en "insider", vet Tom vad jag menar! 😉
    Tyvärr bygger TATRA bara lastbilar, se även Paris - Dakar, tyvärr en olycka 2012 ... 🙁 och byggde bilar som var före sin tid ... nu tillhör det amerikaner och de ville inte bilproduktion ... tyvärr.
    Ferdinat Porsche lärde sig där och byggde sedan KÄFER ... ser ut som en TATRA-strömlinje ... precis så ... 😉

    • Alex :-)….

     @ Joachim: Nej, Tatra har inget att göra med Saab och med potentiella investerare att klargöra det.

 • Vad menas med "lite längre söderut"?

  Det skulle faktiskt redan vara Tyskland. Även om de nämnda skillnaderna i mentalitet inte borde visa sig vara så allvarliga - så Italien eller Frankrike ...

  FIAT kan som redan antas leta efter en partner i den så kallade överklassen. För en Lancia i Chrysler är förpackningen osannolikt att marknadsföra under överskådlig framtid.

  Det är samma sak med RENAULT - också här är modellerna i lyxsegmentet lika bra som obefintliga.

  Så det kommer sannolikt att vara ett av de två företagen - men vilket ???

  Hälsningar från Hansans stad Hamburg
  Joachim

  PS: Personligen hade FIAT gillat mycket bättre!

  • Visst, Fiat skulle vara ett bra alternativ - som känt var 9000 en gemensam utveckling mellan Fiat, Saab och Lancia.

   Även de trevligare formerna kommer från Fiat-gruppen - till exempel MASERATI-designen (delvis från Jason Castriotas vår).

 • Men allvarligt. Om de är Magna-vänliga konkursförvaltare, så skulle de kunna spela in i Magnas händer, självklart, självständigt. Det skulle vara hoppet. Magna vet hur branschen går och vet även Saab och GM. En fördel som andra inte har.

  Handlarna här i Ö sprider optimism, vilket också är bra. Fläktarna och drivrutinerna ändå. Reservdelar finns tillgängliga.

  För de begagnade är bara 9-3 II billiga, den gamla 9-3 I som riktiga Saabs lockar redan. 9-5 I och II är redan efterfrågade ...

  • På grund av vad som är en 9-3 I “riktig” än en 9-3 II * skakar på huvudet *

   • Designen och tekniken, 9-3 I, är en utveckling av 99- och 900-designen, en klassisk Saab-linje med hatchback, enligt min mening extremt framgångsrik. Enligt min mening är 9-3 II en Opel Vectra C med Saab-element, även tekniskt. Designen är inte längre klassisk Saab, men det är min åsikt. På parkeringsplatser eller på gatan känner jag bara igen dem som Saabs vid en andra anblick. Men allt är en smakfråga ...

    Jag är i allmänhet mot ett fördömande av alla Saabar med GM element för mig är 900 / 9-3 I och 9-5 I verkliga Saabar.

    • Utformningen av 900-II & 9-3 I kan påminna om 900-I. Men i "insidan" finns det enligt min mening mycket mer botch från hyllorna än i 93-II. Ta en titt på kvaliteten på 900-II och även krocktestvärdena!

     http://de.euroncap.com/de/tests/saab_900_1997/2.aspx

     Ta en titt på vad 900-II bygger på! Och titta sedan på vad 93-II verkligen har gemensamt med Vectra-C. Knappast ... Du ser inte heller några likheter. Låt Saab okända personer jacka upp 93 ... Varje däckhandlare har haft problem med min my08. Och som jag vet skickar en enorm Opel-AH här regelbundet 93-II-kunder till Saab-AH eftersom de inte får olika problem lösta, inga stora saker! Och om du tittar på båda bilarna hittar du inget gemensamt mellan Vectra-C och 93-II, varken ute eller inne.

     http://i.auto-bild.de/ir_img/1/9/8/4/3/1d99b3bd2867b85e.jpg

     http://www.weber-auto.de/data/image/vehicle/saab/93-sport-combi/teaser_left.jpg

     Åh, och det viktigaste inslaget i 93-II! Du måste också böja framåt vid trafikljusen för att se dem !!! 😉 😉 😉

    • > Jag är generellt emot att fördöma alla Saabs med GM-element som är för mig
     > 900 / 9-3 I och 9-5 I riktiga Saabs.
     Då bör det också gälla för 93-II ... Se även informationen om att 93-II ska påverka "små" GM-rättigheter.

Kommentarer är stängda.