Lojalitet till varumärket! Vi är många - vi är Saab!

I många länder runt om i världen var Saab fans på väg i helgen för att visa sitt engagemang för deras varumärke. På något sätt lämnar det mig med en stolt, men också en sorglig känsla. Jag var inte där i helgen, delvis på grund av familjeskäl, men också på grund av orsaker som beror på vårt varumärke med Greif. Kanske mer vid en senare tidpunkt.

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Saab-samhället lever, som vi visade i helgen. I Tyskland räknar jag händelserna i Berlin, Bremen, Düsseldorf och Stuttgart tillsammans, över 200 Saabs på hjulen. Inte illa för en händelse som började på en ogynnsam tid på året och under de inte så idealiska förhållandena.

För på något sätt har en del av samhället tröttnat på vad jag förstår. Vi har kämpat för Saab i nästan ett år nu och patienten är nu på intensivvård. Men Saab-historien har ännu inte nått slutet på vägen. Det finns mycket aktivitet bakom kulisserna i Sverige, även om ingenting står i pressen om det.

Det är inte över än! Det var inte bara Saab-mötena som visade det. Andra indikatorer tyder också på att detta varumärke inte bara kommer att försvinna. Över hela landet dyker nya Saab-grupper av vänner och möten upp. Många av de traditionella Saab-partnerna kommer, som det verkar för närvarande, stanna kvar hos varumärket och fortsätta att erbjuda verkstadstjänster. Den bästa indikatorn är dock marknaden för begagnade bilar.

Den gamla Saab 9-5 MK III, som jag nu kallar kromglasögon, utvecklas till en investering. En bra 9-5 stationvagn från 2007 med rimlig körsträcka och bra utrustning är dyrare idag än för ett år sedan. Om ja om du får en alls. Det är lätt att se att de sällsynta kromglaset kommer att vara en eftertraktad och sällsynt youngtimer i, säg, 10 år.

Utvecklingen av 9-3 är inte riktigt så. Ett mycket, mycket större sortiment än 9-5 och inga originella Saab-motorer och växellådor, men lite mer GM - som dock inte är en nackdel i vardagen - gör 9-3 inte lika önskvärda vid första anblicken. När du väl har tagit plats i Saab 9-3 kommer du dock att uppskatta det som en säker och avslappnad, turboladdad, svensk bil.

Eftersom fans älskar och köper Saabs. Många skulle sakna det diskreta varumärket från Sverige om grindarna i Trollhättan stängdes för alltid. De dåliga tyska registreringsnumren från 2011 är bara en del av sanningen. Marknaden skulle vara där, så skulle efterfrågan, det beror på vad du gör av den. En etablerad Saab-återförsäljare i norra republiken sålde fler Saabs under 2011 än 2010. Hur fungerar det? Få helt enkelt nya Saabs från alla delar av världen på eget initiativ. Du måste bara ha idéer ...

Andra återförsäljare som har kontakt med mig ser situationen som avslappnad. En försäljning av aktierna sker inte. En ny Saab, eller en demonstrationsbil, i rätt färg eller utrustning hittar sin köpare på ett eller annat sätt. "Du måste bara ha lite tålamod, för det är många som vill ha en ny nu ...", sa en Saab -partner till mig.

Och vissa Saab-kunder visar sig vara så envis som om de hade svenska rötter. Beställningar för nya 9-5 eller 9-4x kommer inte att annulleras utan kommer att behållas och bekräftas igen. Även om det för närvarande är relativt litet hopp om att vi får dessa nya bilar.

Saab-händelserna var en stark signal. Det visar att varumärket är önskvärt. För Saab-förarna, men också för potentiella köpare. Vilket annat bilmärke kan mobilisera fans i 4 länder inom fyra veckor? Utan tillverkarens stöd ...

En investering i Saab kommer att betala sig på lång sikt. Marknaden är där. Köparna också. Vi väntar på goda nyheter. Min potentiella favoritinvesterare har läst med i några dagar nu. Välkommen till Saab!

9 tankar om “Lojalitet till varumärket! Vi är många - vi är Saab!"

 • blank

  För den mystiska investeraren skulle FIAT-gruppen faktiskt ge mest mening - lyxsedans bortsett från Chrysler M 300 (nu även tillgänglig under namnet Lancia) har inte varit i gruppen på länge.

  SAAB-bilar skulle vara mycket bättre i portföljen än till exempel BMW (det skulle då vara högsta konkurrensnivå i sin egen butik i 5er-segmentet).

  Joachim

 • blank

  hie,

  kan föreställa sig, det är PSA de France. Såvitt jag vet vill de skapa en allians mot VW. Fiat är inte helt oavsett frågan, trots allt tog de också in Chrysler. Skulle vara intressant när det gäller deras position GM.

  Hälsningar från Koblenz

  Peter

  • blank

   ... och PSA och FIAT sägs ha etablerade kontakter med varandra ... PSA-FIAT-alliansen med Saab som juniorpartner är tänkbar ... om GM inte var där ...

 • blank

  Jag tänker på södra Bayern

 • blank

  Under de senaste 2-åren har den använda bilmarknaden i Saab förändrats mycket.
  Bra 9000ers, speciellt CC-modellerna, är nästan lika sällsynta som bra 901ers.
  Situationen är ännu mer avslappnad med 902 och 9-3I.
  Försäljningen av museet skulle fortfarande vara ett stort slag ...
  Vi är många, vi är Saab!

 • blank

  Hi Tom,
  Kan du inte berätta om din favoritinvesterare som läser är också samma västeuropeiska automaker som redan är i kontakt med konkursförvaltarna?

  • blank

   Naturligtvis är han i kontakt ... 😉

   • blank

    Västeuropa är inte turkiskt?

Kommentarer är stängda.