Lojalitet till varumärket! Vi är många - vi är Saab!

I många länder runt om i världen var Saab fans på väg i helgen för att visa sitt engagemang för deras varumärke. På något sätt lämnar det mig med en stolt, men också en sorglig känsla. Jag var inte där i helgen, delvis på grund av familjeskäl, men också på grund av orsaker som beror på vårt varumärke med Greif. Kanske mer vid en senare tidpunkt.

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Saab-samhället lever, som vi visade i helgen. I Tyskland räknar jag händelserna i Berlin, Bremen, Düsseldorf och Stuttgart tillsammans, över 200 Saabs på hjulen. Inte illa för en händelse som började på en ogynnsam tid på året och under de inte så idealiska förhållandena.

För på något sätt har en del av samhället tröttnat, vilket jag förstår. Vi har kämpat för Saab i nästan ett år nu och patienten är nu på intensivavdelningen. Men Saab-berättelsen har ännu inte nått slutet av gatan. Det finns mycket aktivitet bakom kulisserna i Sverige, även om det inte finns något i pressen om det.

Det är inte över än! Det var inte bara Saab-möten som visade det. Andra indikatorer tyder också på att detta märke inte lätt kommer att försvinna. Överallt i landet dyker upp nya Saab-vänner och runda bord. Många av de traditionella Saab-partnerna, som det nu verkar, kommer att stanna kvar med varumärket och fortsätta att erbjuda verkstadstjänster. Den bästa indikatorn är dock marknaden för begagnade bilar.

Den gamla Saab 9-5 MK III, som jag nu kallar kromglasögon, utvecklas till en investering. En bra 9-5 stationvagn från 2007 med rimlig körsträcka och bra utrustning är dyrare idag än för ett år sedan. Om ja om du får en alls. Det är lätt att se att de sällsynta kromglaset kommer att vara en eftertraktad och sällsynt youngtimer i, säg, 10 år.

Inte riktigt så är utvecklingen av 9-3. En mycket, mycket större utbud än i 9-5 och inga ursprungliga Saab motorer och växellådor, men något mer GM - men detta är inte en brist i vardagen - verkar inte riktigt lika önskvärt att 9-3 vid första anblicken. Vem har dock tas endast en gång Saab 9-3 plats som kommer att uppskatta honom som en suverän och avslappnad, turboladdade, svenska bil.

Eftersom fans älskar och köper Saabs. Många skulle sakna understatementmärket från Sverige om grindarna i Trollhättan stängdes för alltid. De dåliga tyska registreringsnumren från 2011 är bara en del av sanningen. Marknaden skulle vara där, så skulle efterfrågan, det beror på vad du gör av den. En etablerad Saab-återförsäljare i norra republiken sålde fler Saabs under 2011 än 2010. Hur fungerar det? Få bara nya Saabs från hela världen på eget initiativ. Du måste bara ha idéer ...

Andra återförsäljare som har kontakt med mig ser situationen som avslappnad. Lagren är inte slut. En ny Saab, eller en demonstrationsbil, i rätt färg eller utrustning hittar sin köpare, oavsett sätt. "Bara vara tålamod, för det finns många som vill ha en ny nu," sa en Saab-partner till mig.

Och vissa Saab-kunder visar sig vara så envis som om de hade svenska rötter. Beställningar för nya 9-5 eller 9-4x kommer inte att annulleras utan kommer att behållas och bekräftas igen. Även om det för närvarande är relativt litet hopp om att vi får dessa nya bilar.

Saab-händelserna var en stark signal. Det visar att varumärket är önskvärt. För Saab-förarna, men också för de potentiella köparna. Vilket annat bilmärke kan mobilisera fans i 4 länder inom fyra veckor? Utan tillverkarens stöd ...

En investering i Saab kommer att betala sig på lång sikt. Marknaden är där. Köparna också. Vi väntar på goda nyheter. Min potentiella favoritinvesterare har läst med i några dagar nu. Välkommen till Saab!

9 tankar om "Lojalitet till varumärket! Vi är många - vi är Saab!"

 • För den mystiska investeraren skulle FIAT-gruppen faktiskt göra det mest förnuftiga - det finns inte några luxemburgska sedans utom Chrysler M 300 (nu också tillgängligt under namnet Lancia) i gruppen under en längre tid.

  SAAB-bilar skulle vara mycket bättre i portföljen än till exempel BMW (det skulle då vara högsta konkurrensnivå i sin egen butik i 5er-segmentet).

  Joachim

 • ... och PSA och FIAT kommer att ha etablerat kontakter med varandra ... tänkbar allians PSA FIAT med Saab som junior partner vet ... skulle inte GM med spelet ...

 • hie,

  kan föreställa sig, det är PSA de France. Såvitt jag vet vill de skapa en allians mot VW. Fiat är inte helt oavsett frågan, trots allt tog de också in Chrysler. Skulle vara intressant när det gäller deras position GM.

  Hälsningar från Koblenz

  Peter

 • Jag tänker på södra Bayern

 • Västeuropa är inte turkiskt?

 • Självklart är han i kontakt ...

 • Under de senaste 2-åren har den använda bilmarknaden i Saab förändrats mycket.
  Bra 9000ers, speciellt CC-modellerna, är nästan lika sällsynta som bra 901ers.
  Situationen är ännu mer avslappnad med 902 och 9-3I.
  Försäljningen av museet skulle fortfarande vara ett bittert slag ...
  Vi är många, vi är Saab!

 • Hi Tom,
  Kan du inte berätta om din favoritinvesterare som läser är också samma västeuropeiska automaker som redan är i kontakt med konkursförvaltarna?

Kommentarer är stängda.