Saab GM-licenser: Svensk pressgranskning

Informationen om ämnet är dålig, vilket inte stör mig, för mina dagar är fulla av karriärutnämningar. Tiden att titta på den svenska pressen. När det gäller licenser har den lokala TTELA, alltid välinformerad, granskat ett ämne som vi inte skulle vilja ha.

Inte bara GM har något att säga om Saab, utan också BAIC. Kineserna köpte den gamla Saab 9-5-plattformen och plattformen för modellen 9-3 II - före ansiktslyftning. Detta faktum har orsakat problem tidigare, eftersom BAIC delvis ser rättigheterna till Saab 9-3-tekniken i sina egna händer.

I Kina är Saab 9-3 nu i startblocken som en BAIC C70 och bör också komma som ett e-fordon. BAIC tittar skönt över sin teknik och ser ett potentiellt hot i varje Saab-köpare.

Varje investerare som vill producera Saab 9-3 i Trollhättan måste nu begära tillstånd, inte bara från GM, utan även från BAIC, säger Valdemar Lönnroth från lokal tidningen. Är det verkligen så? Avgörande kommer att vara formuleringen i kontrakten. Vi känner inte dem och jag kan inte föreställa mig att BAIC verkligen har ett ord.

Men om det är sant, skulle vi fortfarande ha en gruva i det rikliga minfältet runt Saab. Vilket är inget nytt.

Eftersom korrekt Saab-meddelanden för närvarande saknas skriver TTELA också om framtiden för Saab-anställda. Produktionsarbetare kunde hitta nya jobb i den kalla svenska norra delen. Mining är efterfrågan, eftersom de letar efter 5000-anställda. Sedan Trollhättan är shingled försöker gruvindustrin i Saab City rekrytera nya anställda.

Ett seriöst ämne för kommunen Trollhättan. Eftersom i staden och i de närliggande samhällena hotar en masslöshet och de dåliga nyheterna staplar upp. Inte bara i Uddevalla stänger Volvo, även kartongproduktionen i Trollhättan med 80-anställda, ett företag i tyska Knauf-koncernen, kommer snart att stängas. Svåra tider när det inte finns någon köpare för Saab.

Dagens Industri arbetar också med ämnet GM. Nix Saab, ingen Opel är på planen. Opelföreningarna förhandlar för närvarande med Detroit för att få mer arbete i arbetena. Ett sätt att rädda Opel från konkurs, ja man skriver verkligen detta onda ord för att rädda.

Kanske stark Tobak, vilken Dagens Industri skriver där. Men när det gäller Opel ser du att GM inte förstod det. Som tidigare med Saab, så spelar du nu spelet med Russelsheimers. Billiga Korea Chevys med samma teknik firar en tidigare debut än de dyrare, men tekniskt liknande, Opel-derivaten. Ett spel som låter bekant.

Du kan se hur varumärkesvård fungerar i Wolfsburg, där mastering av spel på olika plattformar med samma teknik men olika design mästar under tiden. GM kan aldrig och kommer aldrig att förstå det.

För Opel är en eländig situation, och även filtantalet av helt nya Korea GM-vägar på våra vägar ökar ganska snabbt och överträffar den optiska närvaron av nya Opels. Jag tror att det blir tufft och framtiden i Rüsselsheim är ravklack. Om det verkligen var ett nytt tänkande på GM V2.0, skulle du hantera varumärket bättre med blixten och inte placera den på så sätt.

Det är inte vårt problem. Min personliga sympati för Rüsselsheim är väldigt begränsad, minnet om hur ovänliga Opel har behandlat de svenska ”gästarbetarna” är för färskt.

Förbi, svamp över det. Saab-samhället förbereder sig för mötet utanför Saab. Det finns också en uppdatering.

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om “Saab GM-licenser: Svensk pressgranskning"

 • Hi Tom,

  Jag ser det så kritiskt som du. Även med mig, mer och mer av intrycket att Opel en dag inte längre kommer att uppstå. För det första på grund av de skäl som du redan nämnde, men också för att nuvarande Opel-modeller i världen (t.ex. Kina) inte erbjuds som Opel Insignia utan Buick. Säg varumärket Opel Worldwide spelar ingen roll alls (Chevrolet, dock redan). Även om det kan vara att GM fortsätter att använda fabrikerna i Tyskland för produktion, men i längden ser jag Opel svart.

  Kanske då egoism de senaste åren i kampen mot produktionsmodeller, där det bara var själv och inte tittat på Saab. Om du hade dragit tillsammans (inklusive Vauxhall), kanske idag skulle allt se väldigt annorlunda ut. Portföljen kunde ha fungerat.

  Hälsningar Cetak

  • I Rüsselsheim har den skruvas upp. SAAB skulle ha haft möjlighet att etablera SAAB som ett premiummärke med de innovationer som sedan vidarebefordras till Opel.

   Men inte innovationer först vid Opel, introducera bara på SAAB. Enkelt extremt kortsiktigt och dumt, om någon dag får kvittot är min sympati låg.

Kommentarer är stängda.